Ρέγκλιγκ: Δεν θα υπάρξει 4ο μνημόνιο, η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές

Το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους 86 δισ. ευρώ, το οποίο ισχύει έως το 2018, θα είναι το τελευταίο, εκτίμησε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, επαναλαμβάνοντας την πεποίθησή του ότι εάν η Ελλάδα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, κάτι μάλιστα για το οποίο δηλώνει σίγουρος, τότε υπάρχουν καλές πιθανότητες η χώρα να επιστρέψει στις αγορές.

Ο κ. Ρέγκλιγκ τα δηλωσε αυτά, μιλώντας κατά τη διάρκεια των διήμερων εργασιών του «Φόρουμ 2016 της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης», που πραγματοποιείται από χθες στη Βιένη και διοργανώνεται από την Αυστριακή Κεντρική Τράπεζα (ΑΚΤ).

Με τις θέσεις του αυτές ο κ. Ρέγκλιγκ δίνει το στιγμα των προθέσεων του ESM όσον αφορά την διαχείριση του ελληνικού χρέους, καθώς στις 5 Δεκεμβρίου θα παρουσιάσει τα βραχυρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσής του. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτάσεις αυτές θα αφορούν ένα μεγάλο μέρος του χρέους, καθώς οι Ευρωπαίοι, με εξαίρεση ίσως τον Β. Σόιμπλε, έχουν καταλάβει την κρισιμότητα της κατάστασης όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για την Ευρώπη γενικότερα.

Η σιγουρία με την οποίαμίλησε ο κ. Ρέγκλιγκ δεν αφήνει περιθώρια για άλλες ερμηνείες. Το ίδιο και η παρεμβαση Γιούνκερ που μίλησε τηλφωνικά με τον πρωθυπουργό. Η ευρωπαική πλευρά τν δανειστών, θα κάνουν ότι χρειασθεί για να ξαναμπεί σε τροχιά η ελληνική οικονομία, ιδίως τώρα που έχει αρχίσει η αντίστροφη πορεία προς την ανάπτυξη.

Αυτό το κατανοεί και ο κ. Σόιμπλε ασφαλώς, όμως δεν θέλει να το παραδεχθεί δημοσίως, αφήνοντας τη δουλειά στους τεχνοκράτες και εκφράζοντας ο ίδιος επιφυλάξεις, καθώς έχει το νου του στις γερμανικές εκλογές.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here