Ράμα: Αλβανός έσωσε την … Ακρόπολη και ειναι αλβανική η Χιμάρρα

Εθνικιστικά ζητήματα που διαταράσσουν το καλό κλιμα μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας τίθενται τους τελευταιους μήνες από την αλβανική πλευρά με ιδιαίτερη ένταση και απολύτως άκομψα. Με αφορμή το πρόβλημα που δημιούργησαν οι αλβανκές αρχές στους Ελληνες ομογενείς της Χειμάρρας (με την κατεδάφιση των σπιτιών τους ανήμερα 28ης Οκτωβρίου),  ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της χώρας ‘Εντι Ράμα,  ξέσπασε σε νέο παραλήρημα και έφτασε  να μιλάει και για Αλβανο που έσωσε την Ακροπολη.

Συγκεκριμένα ο Ράμα αναφέρει στο Facebook ότι ο πληθυσμος της Αθήνας ήταν αλβανόφωνος το 1900 και ότι ένας Αλβανός έσωσε την Ακρόπολη από το Μοροζίνι, «και όπως αυτό δεν καθιστά την Αθήνα αλβανική, έτσι δεν μπορούμε να λέμε και Έλληνες όσους ζουσαν στη Χειμάρα αφου τα ελληνικά μιλούνταν τότε παντού»

Αναλυτικά (μεταφρασμένη) η ανάρτηση έχει ως εξής:

«Αυτή η γκραβούρα της παλιάς Αθήνας το 1670 (η πόλη στην οποία, όπως έγραφε ακόμα και το 1925 ο Έλληνας φαναριώτης πρίγκιπας Ευγένιος Ρίζος – Ραγκαβής, ο γηγενής πληθυσμός είναι ακόμη και σήμερα κυρίως αλβανικός) μας υπενθυμίζει, μεταξύ άλλων, πως αν η Ακρόπολη στέκεται ακόμα για τη δόξα της ανθρωπότητας και του πολιτισμού, αυτό οφείλεται και στο όραμα του Αλβανού αρχιεπισκόπου της Αθήνας, Γεωργίου Δουσμανη (Gjergj Dushmani) o οποίος το 1686, διαπραγματεύεται με τον Φραγκίσκο Μοροζίνι του βενετικού στόλου για να μην βομβαρδίσουν την πόλη από το λιμάνι του Φαλήρου, επειδή εκεί υπήρχε μια τουρκική φρουρά.

Μια τέτοια ιστορία μιας πόλης που κάποτε ήταν σύμφωνα με τα αυθεντικά στοιχεία και τους ιστορικούς, κυρίως αλβανόφωνη, δεν την κάνει απολύτως μια αλβανική πόλη, αν και η Αθήνα οφείλει κάτι στους Αλβανούς στην εξαιρετική της ιστορία. Και ακριβώς κατά τον ίδιο τρόπο, αν η Χιμάρρα βίωσε το ελληνικό αρχιπέλαγος και με την ελληνική γλώσσα ως «κοινή διάλεκτο» της Ανατολής, μέσω των θαλάσσιων ανταλλαγών, σε στενή και γόνιμη συνύπαρξη, αυτό δεν την καθιστά απολύτως μια ελληνική επαρχία, μάλιστα ο πληθυσμός της σε όλες τις διεθνείς συμβάσεις, για να μην μιλήσουμε για την ιστορία, χαρακτηρίζεται απλά ως Αλβανικός».

Το γεγονος ότι τότε ζούσαν πολλοί Αρβανίτες στην Αθήνα δεν αμφισβητείται, όμως αυτός που αναφέρει ο Ράμα πρέπει να ήταν Γεώργιος Δούσμανης, ένας πρόκριτος, Συγκεκριμένα, το 1687 οι Βενεντοί του Μοροζίνι έριξαν οβιδα στην Ακρόπολη όπου είχαν  μπαρουταποθήκη οι Τουρκοι. Μετά ο Μοροζίνι έφυγε για να καταδιώξει Τουρκους στην ανατολική Πελοπόννησο αλλά η κακοκαιρία τους έφερε πάλι στον Πειραιά Εκεί πήγαν να τον συναντήσουν ο μητροπολίτης Ιάκωβος Α’ και οι πρόκριτοι Σταμάτης Γασπάρης, Μιχαήλ Δημάκης, Γιώργος Δούσμανης και Ιάκωβος Δαμίστρος, οι οποίοι προσφέροντάς του 9.000 ρεάλια ως ετήσιο φόρο υποτελείας, αναγνώρισαν έμμεσα την βενετική κυριαρχία. (Πιθανόν να προκειται και για τον ίδιο Γεώργιο Δούσμανη που ζουσε στη Γαστουνη και υπήρξε σύμμαχος των Βενετών στη μάχη στον Ισθμό της Κορίνθου και γι αυτό ο Μοροζίνι τον έκανε ιππότη. Το ιδιο επωνυμο απαντάται και στην Κέρκυρα έχει δε τουρκικη ετυμολογία από το dusman ή εχθρός)

Μετά από αυτό ο βενετικός στόλος αποχώρησε και έτσι έληξε η πολιορκία, η οποία εντούτοις είχε ήδη προκαλέσει την μεγάλη καταστροφή στον Παρθενώνα.

Από πλευράς προκλητικότητας, είχε προηγηθεί άλλη μια άκομψη αλβανική κινιση από το υπουργειο εξωτερικων της Αλβανίας, που διατείνεται επείσης ότι δεν γίνονται διακρισεις στη Χειμάρρα αλλα ανάπλαση της πόλης και μάλιστα βρήκαν απαράδεκτη την ανάμιξη του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών στο θέμα και  κάλεσαν την έκεί πρέσβη μας για… να δωσει εξηγήσεις

ΤΟ ΥΠΕΞ

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν υπεισήλθε σε αναρτήσεις στο Facebook  αλλά έμεινε στην ουσία

«Οι επίσημοι αλβανικοί φορείς δεν μπορούν να διατείνονται urbi et orbi (σε όλο τον κόσμο) ότι τα μειονοτικά δικαιώματα είναι σεβαστά σε όλη την αλβανική επικράτεια, την ίδια στιγμή που τα παραβιάζουν στην πράξη, ναρκοθετώντας την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας τους. Tα γεγονότα μιλούν από μόνα τους, τα ειδοποιητήρια για την κατεδάφιση κτηρίων, στο πλαίσιο του σχεδίου ανάπλασης της Χειμάρρας εστάλησαν σε άτομα, που ήταν όλα ελληνικής καταγωγής», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών για να σημειώσει πως πρόκειται «για μία μεθόδευση που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σχέδιο καταστρατήγησης των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας».

Σχολιάζοντας δε, εμμέσως πλην σαφώς, τα σχόλια του Ράμα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε «παραπέμπουν σε παρωχημένες συλλογιστικές, οι οποίες έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα ισχύοντα πρότυπα προστασίας μειονοτικών δικαιωμάτων σε σύγχρονα, δημοκρατικά και ευρωπαϊκά κράτη. Η αλβανική ηγεσία συγχέει την εσφαλμένη αντίληψη που έχει για την ιστορία με τις δεσμεύσεις της Αλβανίας, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, για την προστασία την Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας που είναι γηγενής με κατοχυρωμένα δικαιώματα».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here