Ράλλειον Γυμνάσιον Θηλέων: Το ιστορικό σχολείο του Πειραιά γυρίζει σελίδα…

Σαραντατέσσερα χρόνια μετά την κατεδάφιση του ιστορικού κτιρίου από την  Χούντα κι ύστερα από συνεχείς περιπέτειες για την στέγασή της, η Ράλλειος Σχολή του Πειραιά αποκτά ξανά τη στέγη της.

Το ιστορικό σχολείο, κληροδότημα του Ιάκωβου Ράλλη ιδρύθηκε και λειτούργησε  το 1856 ως Ράλλειο Λύκειο Θηλέων . Ένας από τους κύριους και βασικούς όρους του δωρητή , ήταν να παραμείνει το σχολείο αποκλειστικά και για πάντα Θηλέων. Για 115 χρόνια, η Ράλλειος Σχολή στεγαζόταν στην πλατεία Κοραή, σε ιδιόκτητο κτίριο , συνολικής επιφάνειας 2.500 τ.μ.
ΡΑΛΛΕΙΟΣ 1959
                                              Η Ράλλειος το 1959
Το 1968, επί Χούντας, ο Δήμος Πειραιά με επικεφαλή τον Δήμαρχο Αρ. Σκυλίτση αμφισβητεί την κυριότητα του οικοπέδου από την Ράλλειο Σχολή και το 1971 αποφασίζεται η μεταστέγαση του σχολείου σε άλλο κτίριο , επί της οδού Κολοκοτρώνη, στην πλατεία Τερψιθέας. Η δημοτική αρχή του Σκυλίτση, με την πλήρη ελευθερία κινήσεων που προσφέρει το καθεστώς των συνταγματαρχών, έχοντας πάρει φόρα από το γκρέμισμα του ιστορικού «Ρολογιού» στο λιμάνι του Πειραιά και πλήθος άλλων νεοκλασσικών κτιρίων, γκρεμίζει και το ιστορικό σχολικό κτίριο. Στο σημείο αυτό ξεκινάει σκοπεύει να  εγκαταστήσει το νέο Δημαρχιακό Μέγαρο του Πειραιά.
ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΡΑΛΛΕΙΟΥ
Η πτώση της Χούντας αφήνει το φιλόδοξο εγχείρημα μετέωρο. Η Ράλλειος Σχολή λειτούργησε στο εντελώς ακατάλληλο κτίριο της οδού Κολοκοτρώνη έως και το 1997, ενώ από το 1997 εως το 2006 φιλοξενήθηκε σε ένα άλλο κτίριο-φάντασμα της πόλης του Πειραιά που οι  κάτοικοι ονομάζουν Ουρανοξύστη.
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΘΗΛΕΩΝ 2
Έπαρση σημαίας από τις σπουδάστριες πλέον της Ραλλείου Παιδαγωγικής – 1937
Τα τελευταία χρόνια η Σχολή λειτουργεί σε μισθωμένα κτίρια στην περιοχή της Τερψιθέας . Τον Αύγουστο του 2009  σε οικόπεδο που βρίσκεται στη συμβολή της λεωφόρου Γρηγορίου Λαμπράκη και Πειραιώς-Αθηνών ξεκίνησαν οι εργασίες ανέγερσης του κτιρίου και ύστερα από λίγο σταμάτησαν.
                           Το νέο κτίριο που θα στεγάσει την Ράλλειο 

Σήμερα, Παρασκευή 4 Μαρτίου θα γίνει η παράδοση του νέου κτιριακού συγκροτήματος που θα στεγάσει το Ράλλειο Γυμνάσιο-Λύκειο Πειραιά.

ImageHandler
Πρόκειται για ένα σύγχρονο και άρτια εξοπλισμένο σχολικό συγκρότημα, υψηλής αισθητικής που ενσωματώνει καινοτομίες και βιοκλιματικά χαρακτηριστικά.
Το νέο σχολικό συγκρότημα βρίσκεται στην συμβολή των οδών Γρηγ. Λαμπράκη, Επωνιτών και Φωκαίας, σε ακίνητο έκτασης 7.633,01 τ.μ..
Αποτελείται από τρία κτίρια, στις στέγες των οποίων έχουν τοποθετηθεί φωτοβολταϊκά πάνελς, για την στέγαση του Γυμνασίου, του Λυκείου και της Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων, συνολικής επιφάνειας 5.682,42 τ.μ.
Συνολικά, έχουν δημιουργηθεί 29 αίθουσες διδασκαλίας, ειδικές αίθουσες καλλιτεχνικών, καινοτόμων δράσεων και μουσικής, βιβλιοθήκη, δυο εργαστήρια πληροφορικής, δυο εργαστήρια φυσικής, χημείας και βιολογίας με παρασκευαστήριο, χώροι στάθμευσης, διοίκησης κλπ.

Στον περιβάλλοντα χώρο του σχολείου διαμορφώνεται αυλή συγκέντρωσης και διαλειμμάτων μεταξύ των υπόστεγων χώρων, γήπεδα αθλοπαιδιών, καθιστικά και χώροι πρασίνου.
Το έργο παραδίδεται από την ΚτΥπ ΑΕ (Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.) στον Δήμο Πειραιά, κόστισε συνολικά 6,8 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από το ΠΕΠ Αττικής.

Οι φωτογραφίες προέρχονται  από το Pireorama.blogspot.com

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here