Ράλι στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Σημαντικά κέρδη εμφανίζει στην εκκίνηση της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αθηνών, δεχόμενο ισχυρή ώθηση από τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος καταγράφει ακόμη και διψήφια ποσοστά ανόδου.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 12:30 διαμορφωνόταν στις 484,28 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 6,60%.   Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμής τις 485,31 μονάδες (+6,83%).

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο κατά 9,15% στις 20,76 μονάδες, με τις τραπεζικές μετοχές να εμφανίζουν συλλήβδην θετικά πρόσημα. Ενδεικτικά, η Τράπεζα Πειραιώς ενισχύεται κατά 11,20% , η Eurobank κατά 11,11% , η Εθνική κατά 10,67% και η Alpha Bank και 7,58%.

Στο ταμπλό, κέρδη άνω του 6% εμφανίζει η μετοχή της ΔΕΗ, ΔΕΗ+9,09% ενώ στο 5,90% διαμορφώνεται η άνοδος για τη μετοχή της Viohalco. ΓΕΚ Τέρνα, ΓΕΚΤΕΡΝΑ+5,31% ΕΛΠΕ και Coca Colla κινούνται ανοδικά, άνω του 4%.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – δανειστών χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Οι ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις παραμένουν ένα δύσκολο ζήτημα» δήλωσε ο Σόιμπλε, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Ecofin. Επανέλαβε δε, ότι «το συνταξιοδοτικό σύστημα πρέπει να γίνει βιώσιμο».
Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα θα τελειώσει εφόσον όλοι τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί, αλλά δεν θα πρέπει ταυτόχρονα να συγχέεται η προσφυγική κρίση με το αν η χώρα θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, αναφέρει ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post.
Το ενδεχόμενο περιορισμού των συναλλαγών με μετρητά συζήτησαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. την Παρασκευή. Ο σοβαρότερος λόγος που επικαλούνται είναι η καταπολέμηση της οικονομικής ενίσχυσης της τρομοκρατίας.
Το ανώτατο όριο στις συναλλαγές με μετρητά είναι ένα ζήτημα που τελευταία συζητιέται πολύ. Ο πρόεδρος του EurogroupΓερούν Ντάισελμπλουμ προειδοποιεί ότι με τα μετρητά θα μπορούσαν ευκολότερα να χρηματοδοτηθούν τρομοκράτες. Αλλά και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ο περιορισμός των μετρητών θα μπορούσε να φέρει θετικά αποτελέσματα.
Υποχώρηση της τάξης του 5,8% στα 3,58 δισ. ευρώ παρουσίασε το 2015 η παραγωγή ασφαλίστρων στην Ελλάδα, η οποία αποδίδεται κυρίως στην πτώση του κλάδου των ζημιών. Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Υπηρεσία Μελετών και Στατιστικής της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας, οι ασφαλίσεις ζωής διαμορφώθηκαν σε 1,76 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 3,9%, η οποία οφείλεται κυρίως στα προϊόντα ζωής συνδεδεμένα με επενδύσεις (unit linked) που υπέστησαν μείωση 18%. Την ίδια στιγμή οι ασφαλίσεις ζημιών έφτασαν σε 1,82 δισ. ευρώ, με μείωση 7,6%, που οφείλεται κυρίως στον κλάδο ασφάλισης αυτοκινήτων. Ειδικότερα, η Ασφάλιση Αστικής Ευθύνης Οχημάτων κατέγραψε μείωση 13,7%.
Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν περαιτέρω ανακεφαλαιοποίηση, μετά την τελευταία, κατά την οποία τα πιστωτικά ιδρύματα ενισχύθηκαν με περίπου 14 δισ. ευρώ, δήλωσε η επικεφαλής του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM) της ΕΚΤ Ντανιέλ Νουί. Μιλώντας στην εφημερίδα «Αγορά», η Νουί σημείωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα εξαιρεθούν από τα stress tests της ΕΚΤ αυτόν τον χρόνο, διότι πέρασαν από τέτοιου είδους έλεγχο τον περασμένο χρόνο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here