Π. Σκουρλέτης: Αρνητική η παρουσία του ΔΝΤ στην Ευρώπη

Η παρουσία του ΔΝΤ στο «ελληνικό πρόγραμμα» επιδρά αρνητικά, σε θέματα όπως εργασιακά και ασφαλιστικό, τόνισε ο Πάνος Σκουρλέτης. Μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στο «Κόκκινο» ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας αναφέρθηκε ακόμη στην επικείμενη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό, στο θέμα του δημόσιου χρέους, αλλά και στο θετικότερο ευρωπαϊκό περιβάλλον που διαμορφώνουν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιβηρική Χερσόνησο.

Ο κ. Σκουρλέτης ρωτήθηκε εάν η κυβέρνηση έκανε λανθασμένους υπολογισμούς στο θέμα του ΔΝΤ, δοθέντος ότι την πρωθυπουργική ρήση «στις ΗΠΑ βρίσκουμε ευήκοα ώτα» τη διαδέχθηκε- προσφάτως – η ανοικτή εκδήλωση δυσφορίας της Αθήνας για το Ταμείο, το οποίο κατά γενική ομολογία βρίσκεται στην αμερικανική «ζώνη επιρροής».

«Το ΔΝΤ το βρήκαμε, δεν το φέραμε εμείς» είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, σημειώνοντας ότι ήταν αδυναμία της ΕΕ να συζητηθούν και να ρυθμιστούν «τα του οίκου της» σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και πρόσθεσε ο υπουργός:

«Ως ένα βαθμό αποδείχθηκε ότι δεν ήρθε να προσθέσει κάτι το ΔΝΤ. Αρχικά ίσως χρειαζόταν η Ευρώπη την τεχνογνωσία του, σήμερα την έχει αποκτήσει,  βεβαίως πάνω στην καμπούρα της Ελλάδας. Στο πείραμα…».

«Ό,τι είχε να δώσει στη συζήτηση για το χρέος, το έχει ήδη δώσει»

Στη συνέχεια ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στο «τρίγωνο» ΔΝΤ, Ουάσιγκτον, ζήτημα χρέους, λέγοντας:

«Το ΔΝΤ είχε διαφορετική προσέγγιση από την επίσημη αμερικανική ηγεσία. Πολλές φορές ο Ομπάμα και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ήταν πιο φιλικοί στην απομείωση του χρέους, το ΔΝΤ το έλεγε αλλιώς, πιο… σεμνά.  Ό,τι έχει να δώσει όμως αυτή η συζήτηση στην ανάγκη να μειωθεί το χρέος, το έχει δώσει. Αυτή η συζήτηση έχει ανοίξει πια στην Ευρώπη. Άρα  η παρουσία του ΔΝΤ επιδρά αρνητικά στον συσχετισμό σε άλλα θέματα, όπως εργασιακά, ασφαλιστικό , μεταρρυθμίσεις».

Για τους τρόπους ελάφρυνσης του χρέους είπε:

«Για το ορατό μέλλον, τα μέτρα που θα μειώνουν το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους θα έχουν θετική επίδραση στην οικονομία. Δεν ξέρω αν θα βρεθούμε αργότερα προ αδιεξόδου, αλλά στο ορατό μέλλον αυτό θα γίνει. Όμως όλα αυτά πρωτόγνωρα και για Ελλάδα και για Ευρώπη. Τέτοιου μεγέθους χρέος όπως το ελληνικό είναι πρωτόγνωρο. άρα αντιμετωπίζονται για πρώτη φορά. Σήμερα αυτή η συζήτηση έχει μπει επίσημα στο τραπέζι. Και σ’ αυτήν δε θα είναι μόνη της η Ελλάδα (…) .Θα είναι πλέον και η νέα ισπανική και η πορτογαλική κυβέρνηση. Μιλάμε για ένα περιβάλλον που έχει λίγο αλλάξει. Έχουν υπάρξει ρωγμές..

Για το ασφαλιστικό:

«Μετά την υπογραφή της συμφωνίας δεν έκλεισαν τα ζητήματα. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, βεβαίως με άλλους όρους. Υπάρχουν συσχετισμοί και κερδίζεις ή χάνεις πράγματα. Σε αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να επιδιώξεις συμμαχίες μέσα στην Ευρώπη. Ως υπουργός Εργασίας, σε συναντήσεις με ομολόγους μου, όταν άκουγαν και καταλάβαιναν το μέγεθος της αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων, στην πλειοψηφία τους ήταν αλληλέγγυοι με την Ελλάδα. Είναι δηλαδή ένα θέμα για το οποίο θα πρέπει να ενημερωθεί η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Πολλοί αντιλαμβάνονταν ότι αυτά που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα είναι ζητήματα που θα τα βρουν μπροστά τους οι Ευρωπαίοι».

«Κερδίζουμε με σχέδια και συμμαχίες, χάνουμε όταν υποτιμάμε δυσκολίες» 

«Το ασφαλιστικό υπήρχε ως πρόβλημα και πριν το μνημόνιο (..).  Δεν υπήρξε δυστυχώς μέριμνα να εξασφαλιστούν και άλλοι κοινωνικοί πόροι. Πολύ πιο δύσκολο είναι να γίνει τώρα, σε συνθήκες κρίσης. Υπήρξαν εγκληματικές πολιτικές εις βάρος της κοινωνικής ασφάλισης και των αποθεματικών, όπως το PSI».

Και κατέληξε, μιλώντας για το επερχόμενο 2016:

«Αυτό που μπορεί να μας κάνει αισιόδοξους είναι ότι εκεί που πηγαίνουμε με εναλλακτικά σχέδια, με προτάσεις και προσπάθεια δημιουργίας συμμαχιών, μπορούμε να κερδίζουμε πράγματα. Το αντίθετο συμβαίνει όταν υποτιμάμε τις δυσκολίες. Υπάρχει η αισιοδοξία της θέλησης που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση, υπάρχουν και οι πραγματικές δυσκολίες. Το κρίσιμο το πρωταρχικό είναι να μην κλονιστεί η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία. Να έχουμε μια ανοιχτή ειλικρινή επικοινωνία με τα πιο αδύναμα στρώματα της κοινωνίας που μπορούμε και πρέπει να υπερασπιστούμε».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here