Π. Δημητρακοπούλου:Παρά τις πιέσεις, θα συνέχιζα την παράσταση

«Δεν το είχα υπολογίσει ακριβώς έτσι, νόμιζα ότι τα είχαμε ξεπεράσει αυτά» είπε η Πηγή Δημητρακοπούλου, σκηνοθέτις της παράστασης του Εθνικού Ισορροπία του Nash,μιλώντας στο Κόκκινο, για τις αντιδράσεις και τις απειλές που οδήγησαν στο «κατέβασμα» της παράστασης, ξεκαθαρίζοντας ότι εκείνη θα τη συνέχιζε την παράσταση. Ειδικά δε ως προς τις απειλές εναντίον της σωματικής ακεραιότητας των καλλιτεχνών, των εργαζόμενων στο Εθνικό Θέατρο και του κοινού, η κ. Δημητρακοπούλου που είπε ότι δεν τολμούσε να βγει από το σπίτι της τις τελευταίες ημέρες, παρατήρησε ότι είναι οξύμωρο να τρομοκρατούν κάποιοι που, όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται, είναι εχθροί της τρομοκρατίας.

Συγκρίνοντας άλλα κρούσματα όπως ήταν αυτό στο «Χυτήριο», η σκηνοθέτης της «Ισορροπίας του Nash» επεσήμανε μια διαφορά: Ότι τα επεισόδια στο «Χυτήριο», όπως και όσοι είχαν σημειωθεί παλιότερα, όταν προβλήθηκε  «Ο Τελευταίος Πειρασμός» του Σκορτσέζε, σχετίζονται «με μία ειδική κατηγορία ανθρώπων, φανατικών».

«Η τέχνη θέτει ερωτήματα» ανέφερε και πρόσθεσε: «Μπορεί να την αντλεί από την εικόνα ενός ανθρώπου που ψάχνει στα σκουπίδια ή από ένα μεγάλο έγκλημα».

Η κ. Δημητρακοπούλου επεσήμανε ότι στην παράσταση συμπεριλαμβάνονταν αποσπάσματα διάφορων έργων, ένα εκ των οποίων ήταν και οι διάσημοι «Δίκαιοι» του Αλμπέρ Καμί, ενώ δόθηκε η δόθηκε η εντύπωση ότι στηρίχθηκε μόνο στο βιβλίο του Σάββα Ξηρού.  Δεν γίνεται καμία αξιολόγηση της δράσης της  «17Ν», αλλά εξετάζονται τα θέματα της ανθρώπινης ζωής, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, των ανθρώπινων δικαιωμάτων  σημείωσε. Πρόσθεσε ότι το ερώτημα εάν παύει να αντιμετωπίζεται ως άνθρωπος  ακόμη και ο χειρότερος εγκληματίας είναι πάγιο αντικείμενο συζητήσεων και προσεγγίσεων και δεν νοείται ο εξοβελισμός του από τη σφαίρα της τέχνης.

«Εγώ δεν θα αποφάσιζα να ‘κατέβει’ η παράσταση»

«Δεν τολμούσα να βγω από το σπίτι μου αυτές τις ημέρες» είπε η σκηνοθέτης, η οποία γνωστοποίησε ότι οι συντελεστές της παράστασης ναι μεν ειδοποιήθηκαν για το «κατέβασμά» της προτού το ανακοινώσει το Εθνικό Θέατρο, αλλά δεν ρωτήθηκαν, ούτε συναίνεσαν σε αυτό.

«Δεν ξέρω ποιου μεγέθους πιέσεις ασκήθηκαν, αλλά εγώ θα την συνέχιζα την παράσταση» είπε, προσθέτοντας: «Θα μπορούσαμε να ζητήσουμε από τους φίλους μας να σχηματίσουν μια ανθρώπινη αλυσίδα προστασίας. Νομίζω ότι θα το έκαναν».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here