Πόσο πουλιέται η ελπίδα; Η μεγάλη μπίζνα των διακινητών

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

«Μέσα στο εμπόριο διακίνησης μεταναστών: Η ελευθερία ξεκινά με 1.000 ευρώ» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Wall Street Journal. Aναφέρεται στο λιμάνι του Πειραιά και την πλατεία Βικτωρίας, που έχουν μετατραπεί σε κέντρα δράσης των διακινητών.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, το κλείσιμο των συνόρων με την ΠΓΔΜ ευνοεί τις «μπίζνες» των 15 δικτύων παράνομης διακίνησης που συχνάζουν στα διάφορα εστιατόρια με άρωμα ανατολής στο κέντρο της Αθήνας.

«Το κλείσιμο των συνόρων, ολοκληρωμένο με συρμάτινους φράχτες που φυλάσσονται από αστυνομικούς, έχει αποκλείσει περίπου 50.000 μετανάστες στην Ελλάδα. Πολλοί είναι απεγνωσμένοι να φύγουν, όμως φοβούνται να γυρίσουν. Για αυτούς που έχουν μερικά χρήματα ακόμη, οι διακινητές είναι τώρα η καλύτερη ελπίδα».

Το δημοσίευμα επικαλείται την μαρτυρία του Ορέστη Παπαδόπουλου, ιδιοκτήτη περιπτέρου, ο οποίος κάνει λόγο για «μπαζάρ ανθρώπων» στην πλατεία Βικτωρίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμα και όταν παρεμβαίνει η αστυνομία, τα κυκλώματα απλά μετακινούνται λίγο παρακάτω για να συνεχίσουν τις συναλλαγές τους.

Εκτός όμως από τις μαρτυρίες των κατοίκων, η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται τις μαρτυρίες και ενός διακινητή, του Αλί από το Αφγανιστάν, ο οποίος «ειδικεύεται στην παράνομη διακίνηση Αφγανών και Ιρακινών». Ο ίδιος δήλωσε ότι είναι «πολύ χαρούμενος», καθώς 30 Αφγανοί πελάτες του μόλις έφτασαν στη Γερμανία. Αυτό σημαίνει ότι κέρδισε περίπου 54.000 ευρώ. Η τιμή φτάνει τα 4.700 ευρώ.

Λίγο παρακάτω, σε ένα καφέ που συχνάζουν μετανάστες, οι δημοσιογράφοι της WSJ συνάντησαν τον 22χρονο Αράς που ξέφυγε από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και ονειρεύεται να σπουδάσει πληροφορική στη Γερμανία. Ο ίδιος σκέφτεται να πληρώσει κάποιον διακινητή για να τον βοηθήσει να φτάσει στον προορισμό του, όμως δεν έχει πολλά χρήματα. Οι διακινητές του ζήτησαν 1.800 ευρώ για να φτάσει στη Γερμανία οδικώς και 1.200 για να φτάσει στην Ιταλία με το καράβι.

Η πιο φτηνή λύση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι να κρυφτεί κάποιος σε ένα φορτηγό με φρούτα ή άλλα προϊόντα με κατεύθυνση την Ιταλία, Η τιμή κυμαίνεται στα 1.000 με 1.200 ευρώ. Παρόλα αυτά, λίγοι πρόσφυγες και μετανάστες θέλουν να ζητήσουν άσυλο στη γειτονική μας χώρα.

Το δημοσίευμα αναφέρεται ακόμα και στους διακινητές που μεταφέρουν τους πρόσφυγες στους προορισμούς τους αεροπορικώς. Υπενθυμίζουμε ότι πριν δύο εβδομάδες συνελήφθη ο πρώην δήμαρχος Μεσολογγίου επειδή προσπάθησε να μεταφέρει μετανάστες στην Ιταλία με αεροπλάνο.

Ο τιμοκατάλογος – Τα ποσά που χρεώνουν οι διακινητές στην Αθήνα

Φορτηγό και πλοίο για Ιταλία: 1.000-1.200 ευρώ

Πεζή και οδικώς για Γερμανία ή Ελβετία, μέσω Βαλκανίων: 1.500-2.000 ευρώ

Πεζή και οδικώς για Νορβηγία και Σουηδία, μέσω Βαλκανίων: γύρω στα 2.500 ευρώ

Φορτηγό για Γερμανία, μέσω Βαλκανίων: περίπου 2.500 ευρώ

Αεροπλάνο για Γερμανία, Νορβηγία ή Σουηδία: 3.500-5.000 ευρώ

Αεροπλάνο για Καναδά: περίπου 14.000 ευρώ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here