Πόσους θα ρουφήξει η «μαύρη τρύπα» αν πέσει η Ελλάδα

Του ΚΩΣΤΑ ΣΑΡΡΗ

Βροχή πέφτουν στα διεθνή media οι επικρίσεις για τη δήλωση του Α. Τσίπρα στη Le Monde ότι μια κατάρρευση στην Ελλάδα θα τραβήξει στη «μαύρη τρύπα» την υπόλοιπη ευρωζώνη.

Τo μοτίβο είναι παρόμοιο. «Τζούφιες», λένε, είναι οι απειλές από τον πρωθυπουργό στην Ελλάδα ο οποίος βρίσκεται στριμωγμένος, όπως τον παρουσιάζουν, ζωγραφίζοντας  μια εικόνα αδυναμίας απέναντι στους… δυνατούς πιστωτές, καθώς οι διαπραγματεύσεις μπαίνουν στην τελική ευθεία και το «παιχνίδι τελειώνει».

Δίπλα σε αυτή την αφήγηση επιχειρείται να παρουσιαστεί η εικόνα μιας ευρωζώνης που δεν ανησυχεί και τόσο από ένα Grexit.

«Μετά από ένα Σαββατοκύριακο που έδειξε μικρή πρόοδο στις συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης  και των διεθνών δανειστών, το επιπλέον επιτόκιο που ζητούν οι επενδυτές ως απόδοση για να κρατήσουν ιταλικά και ισπανικά ομόλογα έναντι των γερμανικών ομολόγων αναφοράς μόλις που έχουν ενισχυθεί», αναφέρει το Bloomberg,  εξηγώντας δηλαδή ότι οι «απειλές Τσίπρα» δεν τρομάζουν τις αγορές.

«Οι διαφορές στην απόδοση (spread) των ομολόγων βρίσκονται κοντά στο μέσο όρο του προηγούμενου έτους, δείχνοντας πως ο κίνδυνος μόλυνσης παραμένει περιορισμένος σε σύγκριση με την έκρηξη του κόστους δανεισμού που υπέστησαν, όταν η Ελλάδα αντιμετώπισε την τελευταία έξοδο της ζώνης του ευρώ το 2012», αναφέρει το Bloomberg.

Αυτή τη φορά όλοι στηρίζουν τις ελπίδες τους στα πιεστήρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) η οποία «εκτυπώνει» χρήμα., μήπως και σπρώξει την ευρωζώνη μακριά από τον κίνδυνο της παρατεταμένης ύφεσης που παραμένει και πιέζει μετά το διεθνές κραχ του 2007-2008.

Η σύγκριση του ΑΕΠ σε ευρωζώνη(μλπέ γραμμή), με άλλες ευάλωτες χώρες της ευρωζώνης(πράσινη γραμμή), τις ΗΠΑ(κίτρινη γραμμή).
Η σύγκριση του ΑΕΠ σε ευρωζώνη(μλπέ γραμμή), με άλλες ευάλωτες χώρες της ευρωζώνης(πράσινη γραμμή), τις ΗΠΑ(κίτρινη γραμμή).

«Το πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» (QE), της ΕΚΤ, κρατά χαμηλά το κόστος δανεισμού για τα υπερχρεωμένα κράτη της ζώνης του ευρώ», σχολιάζει και αυτό το « τυπωμένο χαρτί» του Ντράγκι μπορεί να πλήξει την «τακτική Τσίπρα» ο οποίος υποστηρίζει λέει το Bloomberg,  «από τότε που ήρθε στην εξουσία τον Ιανουάριο ότι οι πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει να κάνουν παραχωρήσεις για να αποτρέψουν μια συστημική κρίση».

Χωρίς QE «θα είχαν στην Ελλάδα περισσότερες κάρτες στο μανίκι τους, δεν υπάρχει αμφιβολία», λέει στο Bloomberg ο Μαρκ Όστβαλντ, στρατηγικός αναλυτής της ADM Investor Services International, στο Λονδίνο. «O κίνδυνος μετάδοσης έχει περιοριστεί λόγω σειράς παραγόντων, αλλά ο βασικός είναι παρέμβαση με αγορές ομολόγων της ΕΚΤ».

Ωστόσο, έκθεση της ίδιας της ΕΚΤ στις 28 Μαΐου ομολογεί ανοικτά πως ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης σε ολόκληρη την ευρωζώνη είναι υπαρκτός στην περίπτωση που δεν κλείσει γρήγορα η συμφωνία της Ελλάδος με τους πιστωτές της και ενδέχεται να ωθήσει υψηλότερα τις αποδόσεις των ομολόγων στην ευρωζώνη. Το ρίσκο έχει αυξηθεί σημαντικά, αναφέρει έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, «Financial Stability Review, May 2015».

Την ίδια στιγμή ο πυρήνας του ευρώ χωλαίνει. Τα στοιχεία δείχνουν νέα πίεση στη βιομηχανική παραγωγή και στο ΑΕΠ της Γερμανίας για τον τελευταίο μήνα, ενώ υποχώρηση σημειώνει και το ΑΕΠ των ΗΠΑ. Στοιχεία που εξηγούν γιατί ανησυχούν τόσο Λιου και Ομπάμα, στη σκιά της σημαντικής επιβράδυνσης της Κίνας που κάνει το αεροσκάφος της παγκόσμιας οικονομίας να τρίζει στον αέρα.

Ο βασικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής της Markit (PMI) για την ευρωζώνη έδειξε και επίσημα ότι Γερμανία και Γαλλία τραβούν πίσω την ευρωζώνη. Η πίεση περνά από τις περιφερειακές χώρες και στον πυρήνα του ευρώ, παρά την «ποσοτική χαλάρωση» («εκτύπωση» χρήματος) του Μ. Ντράγκι της ΕΚΤ .

 

 

Ο Κρις Γουίλιαμσον της Markit αναφέρει πως τα εργοστάσια στον πυρήνα του ευρώ πρέπει να προσέξουν: «Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι μέτριος, σε καμιά περίπτωση θεαματικός, υπάρχουν χώρες οι οποίες σαφώς συνεχίζουν να παλεύουν. Η αδυναμία είναι επικεντρωμένη στον πυρήνα της περιοχής του ευρώ, με το βιομηχανικό της Γαλλίας να εξακολουθεί να βρίσκεται σε παρακμή και μόνο η Γερμανία να έχει μια ισχνή ανάπτυξη. Τα εργοστάσια της Γαλλίας και της Γερμανίας πρέπει να προσέξουν στον ανταγωνισμό».

Τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ το δείχνουν ανάγλυφα όχι μόνο σε επίπεδο ΑΕΠ που «φρενάρει» παγκοσμίως, αλλά και σε επίπεδο παγκόσμιου εμπορίου που επιβραδύνει ανησυχητικά και λούζει με κρύο ιδρώτα τους κεντρικούς τραπεζίτες σε Ανατολή και Δύση.

Προς το παρόν οι παίκτες στις αγορές ομολόγων προσπαθούν να εμφανίσουν ότι δεν φοβούνται για την κρίση στην Ελλάδα και την έκβαση του ματς με τους δανειστές… Όμως, τα ίδια δεν έλεγαν πριν τους πέσει στο κεφάλι σαν κεραμίδα το κραχ το 2007-8;

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here