Πόρισμα των Επιθεωρητών για το Αγλαΐα Κυριακού, μετά την υπόθεση Τομπούλογλου

Με αφορμή την υπόθεση χρηματισμού του τότε διοικητή του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού Χάρη Τομπούλογλου, ο οποίος συνελήφθη επ’  αυτοφώρω, οι Επιθεωρητές Υγείας πραγματοποίησαν έρευνα στο νοσοκομείο. Βασικό αντικείμενο της έρευνας  ήταν το επιδοτούμενο πρόγραμμα που έτρεχε το Αγλαΐα Κυριακού, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Δημόσια Υγεία, Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Παιδικής Παχυσαρκίας (με αρχικό προϋπολογισμό 2.964.518,70 εκατ., ευρώ!) το οποίο σχετίζεται και με την υπόθεση χρηματισμού, για την οποία δεν έχει αποφανθεί η Δικαιοσύνη.

Το πόρισμα, που απεστάλη τον περασμένο Ιούνιο στη διοίκηση του Αγλαΐα Κυριακού, όσο και στην Διοίκηση του Παίδων Αγία Σοφία, δημοσιεύει η Γεωργία Λινάρδου στο newsbomb.gr.  Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα,  «το επίμαχο Πόρισμα που αποκαλύπτει αδιαφάνεια και προχειρότητα -με ό,τι αυτό συνεπάγεται – σε ένα Πρόγραμμα εκατομμυρίων ευρώ την ώρα που η δημόσια υγεία ψυχορραγεί εξαιτίας των Μνημονίων και τα νοσοκομεία δεν έχουν ούτε τα απαραίτητα για να παρέχουν φροντίδα σε ασφαλισμένους και νοσηλευόμενους.

Επιπλέον, όμως, το συγκεκριμένο Πόρισμα ρίχνει φως σε μία ακόμη υπόθεση την οποίαν ανακάλυψαν οι Επιθεωρητές ενώ είχαν ξεκινήσει να ερευνούν τα πεπραγμένα του Εθνικού Σχεδίου κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας. Αφορά στην χορήγηση αυξητικής ορμόνης από το ίδιο Νοσοκομείο. Και σε αυτό το κεφάλαιο, τα συμπεράσματα του Πορίσματος είναι αποκαλυπτικά και χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ

Σε ότι αφορά στο Εθνικό Σχέδιο κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας, μεταξύ άλλων, το Πόρισμα διαπιστώνει:

-Την πλημμελή τήρηση του αρχείου του έργου, χωρίς σύνδεση των στοιχείων, προκειμένου να διευκολύνεται κάθε ενδεδειγμένος τακτικός ή έκτακτος έλεγχος. Ομοίως, δεν ήταν διαθέσιμα συγκεντρωτικά τα οικονομικά και λοιπά στοιχεία της πράξης, τα παραδοτέα, κλπ., με συνέπεια να δυσχεραίνονται οι επαληθεύσεις.

-Ακόμη και στο εξάμηνο που ακολούθησε της 1ης αυτοψίας του Κλιμακίου Ελέγχου δεν είχε οργανωθεί από τους Υπευθύνους της πράξης η συγκρότηση των φακέλων και των αιτούμενων στοιχείων.

-Από τον έλεγχο στοιχείων ατομικών φακέλων για την πρόσληψη συμβασιούχων υπαλλήλων για την κάλυψη των αναγκών υλοποίησης του Προγράμματος, δεν προκύπτει η τήρηση ενιαίων κριτηρίων επιλογής (πχ., συγκεκριμένη προϋπηρεσία, απαραίτητες βεβαιώσεις εργοδοτών κτλ) με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η πιστοποίηση και ο έλεγχος της προϋπηρεσίας τους και κυρίως της εμπειρίας στις ειδικότητες στις οποίες αυτοί προσελήφθησαν.

Ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα κοντά τριών εκατομμυρίων ευρώ χωρίς αρχείο, δίχως στοιχεία που μπορούν να διασταυρωθούν, με παραστατικά που «μπάζουν» από παντού!

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο Πόρισμα των Επιθεωρητών για τις μετακινήσεις του προσωπικού που εργάζονταν για το Εθνικό Σχέδιο:

-Στα παραστατικά του… ( επωνυμία ταξιδιωτικού γραφείου) αναφέρεται συνολικά το κόστος της αναφερόμενης μετακίνησης χωρίς αναλυτική τιμολόγηση με αποτέλεσμα να καθίσταται δυσχερής η δυνατότητα ελέγχου κ.λ.π

-Επίσης σε άλλο τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών αξίας 2.429,48 ευρώ δεν προσδιορίζεται επακριβώς το διάστημα της μετακίνησης αναφέροντας γενικά «… από 7.10.13 στο Ν. Θεσσαλονίκης για την Ομάδα 2».

-Ορισμένα παραστατικά παροχής υπηρεσιών έχουν εκδοθεί προς της μετακίνησης, ενώ δεν συμφωνούν οι αναγραφόμενες ημερομηνίες με την εντολή μετακίνησης στην ίδια περίπτωση.

-Από τον έλεγχο σύμβασης με… (όνομα εταιρείας ταχυμεταφορών) διαπιστώθηκε ότι έχουν συμβασιοποιηθεί εκ των υστέρων τιμολόγια της εταιρείας που έχουν εισαχθεί πρωθύστερα της σύμβασης στο Νοσοκομείο!

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΥΞΗΤΙΚΗΣ ΟΡΜΟΝΗΣ;

Οι Επιθεωρητές πραγματοποίησαν έλεγχο στο Φαρμακείο του Νοσοκομείου, στα Τμήματα Αύξησης και Ανάπτυξης του Παιδιού και στο Ενδοκρινολογικό, που είναι υπεύθυνα για την χορήγηση της αυξητικής ορμόνης.

Αναφέρει το Πόρισμα:

-Από τα στοιχεία που προσκομίστηκαν προκύπτει ότι το Φαρμακείο του Παίδων Αγλαϊα Κυριακού, λειτουργεί χωρίς άδεια. Το Νοσοκομείο έχει ενημερώσει την 1η ΥΠΕ για το γεγονός ότι έχει υποβληθεί αίτηση (3086/22-02/2013) με όλα τα στοιχεία, αλλά παρά το γεγονός ότι ήδη είχαν καλυφθεί τα απαιτούμενα εμβαδά, η Περιφέρεια Αττικής απάντησε ότι δεν πληρούνται τα προβλεπόμενα στο Προεδρικό Διάταγμα 108/1993 και ως εκ τούτου δεν χορηγήθηκε η Άδεια Λειτουργίας.

Πέρα από αυτό:

Από την ενημέρωση του Φαρμακείου προέκυψε ότι διαδικαστικά δεν λαμβάνει γνώση της σύνθεσης της Επιστημονικής Επιτροπής που εγκρίνει την χορήγηση ανά ασθενή, με αποτέλεσμα τυπικά να μην δύναται να ελεγχθεί αν ο Ιατρός που εμφαίνεται να συνταγογραφεί αυξητική ορμόνη έχει αρμοδιότητα προς τούτο.

Επιπλέον, δεν υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής διασύνδεσης του αρχείου συνταγών του Φαρμακείου με τους ιατρούς που χορηγούν την αυξητική ορμόνη (αντίστοιχα Τμήματα), ώστε να μπορεί ο Ιατρός άμεσα να βλέπει τι έχει χορηγηθεί στον ασθενή και να συνεχίζει τη συνταγογράφηση αναλόγως, γεγονός που θα διευκόλυνε σημαντικά το έργο της συνταγογράφησης του. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που ο ασθενής δεν έχει μαζί του την απόφαση της Επιτροπής για την έγκριση επί της οποίας έχει αναγραφεί από το Φαρμακείο τι χορηγήθηκε και τότε, ο ιατρός αναγκαστικά επικοινωνεί τηλεφωνικά με το Φαρμακείο για να έχει τη σχετική πληροφορία και να συνταγογραφήσει ανάλογα.

Η έλλειψη ηλεκτρονικής διασύνδεσης έχει ως συνέπεια τα ακόλουθα:

1. Κίνδυνο λαθών (υπερσυνταγογράφηση)
2. Διοικητικό κόστος (απασχόληση υπαλλήλων Φαρμακείου κλπ)
3. ‘Ελλειψη συντονισμού.

Για το θέμα της αυξητικής ορμόνης, προτείνουν μεταξύ άλλων οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης: «Να αναληφθεί πρωτοβουλία από το υπουργείο Υγείας με την συνεργασία του ΕΟΠΥΥ, της 1ης ΥΠΕ και των λοιπών Υγειονομικών Διοικήσεων από τα Νοσοκομεία των οποίων χορηγείται αυξητική ορμόνη, για τη δημιουργία μηχανογραφικής εφαρμογής με την τήρηση ηλεκτρονικού αρχείου, το οποίο θα ενημερώνεται σε μηνιαία βάση για όλα τα αιτήματα χορήγησης αυξητικής ορμόνης, τους ασθενείς και τη συνταγογράφησή τους, τους ιατρούς που συνταγογραφούν, ώστε να διασφαλιστεί μέσω της πλήρους καταγραφής της πορείας της θεραπείας των ασθενών, αφενός ότι στα ίδια άτομα δεν θα χορηγείται θεραπεία από περισσότερα του ενός Νοσοκομεία και αφετέρου προκειμένου να αξιοποιηθούν τα στοιχεία αυτά για επιστημονικές έρευνες στο εν λόγω πεδίο. Η ως άνω αναφερόμενη μηχανογραφική εφαρμογή προτείνεται να παρακολουθείται από υπερκείμενη των επιτροπών και των Νοσοκομείων που χορηγούν αυξητική ορμόνη δομή».

Στο δημοσίευμα, επισημαίνεται τέλος, ότι υπεύθυνος των τμημάτων για την χορήγηση αυξητικής ορμόνης από το Νοσοκομείο Παίδων Αγλαϊα Κυριακού είναι ένας εκ των διωχθέντων για την υπόθεση Τομπούλογλου. Πέρασε όμως αρκετός καιρός ώστε ο υπόδικος γιατρός να τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Πηγή: newsbomb.gr

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here