«Πόντιος Πιλάτος» ο Ντράγκι, παραπέμπει σε Κομισιόν-Eurogroup

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

ΦΩΤΟ: ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ

«Nίπτει τας χείρας» για άλλη μιά φορά ο επικεφαλής της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλη για την στάση της ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα, την αγορά ελληνικών ομολόγων και την σχέση του με την πάλαι ποτέ «τρόικα», νυν «θεσμούς», ο ισχυρός άνδρας του ευρώ, παραπέμπει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς(Ευρωπαική Επιτροπή, Eurogroup), στους οποίους χρεώνει όλη την ευθύνη για την σύνταξη και εκτέλεση των οικονομικών προγραμμάτων.

Με την απάντησή του αυτή ο κ. Ντράγκι, συνεχίζει να αποφεύγει να πάρει θέση στο μείζον πρόβλημα χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, καθώς όπως αφήνει να εννοηθεί, αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο των πολιτικών αποφάσεων που λαμβάνει ή οφείλει να λαμβάνει η ΕΕ για το θέματα αυτά.

Με το σκεπτικό αυτό άλλωστε ο κ. Ντράγκι, έχει παραπέμψει σχεδόν όλα τα ζητήματα που αφορούν την χρηματοδότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, στο Eurogroup.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη επίσημα εκφρασμένη θέση του κ. Ντράγκι, ευνοεί εν μέρει τις επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς, η οποία δια του πρωθυπουργού έχει κατ επανάληψη επιδιώξει να μεταφέρει το όλο πεδίο της διαπραγμάτευσης σε καθαρά πολιτική βάση, δηλαδή στους θεσμούς της ΕΕ.

Δεν πρέπει να διαφεύγει όμως της προσοχής ότι ήταν ο κ. Ντράγκι και το Δ.Σ της ΕΚΤ που αποφάσισε στις 18 Φεβρουαρίου 2015, να μην αυξήσει το όριο αγοράς εντόκων γραμματίων από τις ελληνικές τράπεζες, γεγονός που έδεσε τα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, όσον αφορά τις ανάγκες σε ρευστό.

Στον κ. Ντράγκι πάντως πρέπει να πιστώσουμε την πολιτική της «ποσοτικής χαλάρωσης», την αγορά δηλαδή από την ΕΚΤ ομολόγων των κρατών της Ευρωζώνης από την δευτερογενή αγορά, ύψους 1 τρις ευρώ στα επόμενα τρία χρόνια. Είναι η πρώτη φορά που υλοποιείται ένα τέτοιο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, που αντιστοιχεί στην ουσία με έκδοση χρήματος και τροφοδότηση με ρευστό των κρατών του ευρωχώρου, παρά τις ενστάσεις που ακόμη και τώρα εκφράζει η Γερμανία. Με το πρόγραμμα αυτό, επιδιώκεται η αξιοποίηση των χρημάτων αυτών για αναπτυξιακές πολιτικές, γεγονός που αποτελεί ρήγμα στην στρατηγική της λιτότητας η οποία ακολουθήθηκε με θρησκευτική, γερμανική, ευλάβεια όλα αυτά τα χρόνια.

 

Απάντηση του Προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στην ερώτηση Παπαδημούλη:

 

Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας, την οποία μου διαβίβασε ο κ. Roberto Gualtieri, Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, μαζί με συνοδευτική επιστολή, στις 29 Ιανουαρίου 2015.

 

Θα ήθελα, πρώτον, να υπογραμμίσω, όπως άλλωστε το έπραξε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στις απαντήσεις της στο ερωτηματολόγιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2013, ότι η ΕΚΤ δεν διαθέτει εξουσίες λήψης αποφάσεων στο πλαίσιο της συμμετοχής της σε προγράμματα οικονομικής στήριξης της ΕΕ/του ΔΝΤ. Από την πλευρά της ΕΕ, τα εν λόγω προγράμματα εκπονούνται και παρακολουθούνται μεν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, όμως όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται από το Συμβούλιο, την Ευρωομάδα (Eurogroup) ή/και τα αρμόδια όργανα λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

 

Η ΕΚΤ έχει λάβει υπόψη τη γνωμοδότηση του Γενικού Εισαγγελέα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην υπόθεση Gauweiler. Όπως αναφέρθηκε κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, η ΕΚΤ είναι πεπεισμένη ότι όλα τα χαρακτηριστικά των οριστικών νομισματικών συναλλαγών (Outright Monetary Transactions – OMT) συνάδουν πλήρως προς την εντολή που της έχει δοθεί. Επί του παρόντος αναμένουμε την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσον αφορά Στην αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι η ΕΚΤ είχε ήδη προβεί σε αγορές τέτοιων περιουσιακών στοιχείων, στο πλαίσιο του Προγράμματος για τις Αγορές Τίτλων που ξεκίνησε τον Μάιο του 2010.

 

Με εκτίμηση,

Mario Draghi.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here