Πόλη – φάντασμα οι Βρυξέλλες, ” πληροφορίες για επίθεση”, ο στρατός στους δρόμους

«Συγκεκριμένες πληροφορίες» για απειλή τρομοκρατικής επίθεσης σαν αυτή  στο Παρίσι, ανέβασαν στο υψηλότατο επίπεδο τον συναγερμό των Αρχών, έχουν βγάλει στο δρόμο οχήματα του Στρατού και έχουν κλείσει το μετρό τουλάχιστον μέχρι το απόγευμα της Κυριακής.

Ο δήμος των Βρυξελλών έδωσε οδηγία να κλείσουν μπαρ και εστιατόρια από το απόγευμα του Σαββάτου για λόγους ασφαλείας. Το μετρό, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, δεν θα ανοίξει πριν τις 15:00 (τοπική) της Κυριακής, κλειστά από το μεσημέρι του Σαββάτου εμπορικά κέντρα, κινημαογράφοι και μουσεία ενώ επί ποδός βρίσκονται μέσα στο κέντρο της πόλης πάνω από 1.000 στρατιώτες.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που μιλούν για αναζήτηση «δύο τρομοκρατών» εντείνουν το πολεμικό κλίμα: Η βελγική Soir υποστηρίζει πως η αστυνομία βρίσκεται επί ποδός αναζητώντας δύο άτομα που φέρονται να μεταφέρουν εκρηκτικά – η αναφορά, υπογραμμίζεται, δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ εξέδωσαν 72ωρη οδηγία για σε αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό και πολιτικό προσωπικό του Πενταγώνου να μην ταξιδέψουν στις Βρυξέλλες και σε όσους βρίσκονται ήδη εκεί «να παραμείνουν στα σπίτια τους». Τα κεντρικά του ΝΑΤΟ, υπενθυμίζεται, βρίσκονται σε μικρή απόσταση νότια των Βρυξελλών.

Το Βέλγιο, όπου από νωρίς είχε οδηγήσει το νήμα των επιθέσεων στο Παρίσι, παραμένει σε συναγερμό ολόκληρη την τελευταία εβδομάδα καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί ο Σάλαχ Αμπντεσλάμ -ο Βέλγος που καταζητείται στο πλαίσιο της 13ης Νοεβμρίου- να βρίσκεται στη χώρα.

Ο βέλγος πρωθυπουργός, Σαρλ Μισέλ, σε συνέντευξη Τύπου είπε ότι η χώρα βρίσκεται σε υψηλή επιφυλακή, καθώς υπάρχουν «αρκετά ακριβείς πληροφορίες» για τον κίνδυνο επίθεσης. «Καλούμε το λαό να μην πανικοβληθεί και να μείνει ήρεμος. Έχουμε λάβει τα μέτρα που είναι αναγκαία» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι υπαρκτή μια «απειλή διάπραξης επιθέσεων από πρόσωπα με την χρήση όπλων και εκρηκτικών υλών σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας», δικαιολογώντας με αυτόν τον τρόπο την αύξηση του επιπέδου συναγερμού- που ανήλθε πλέον στο επίπεδο 4- σε όλη την περιοχή των Βρυξελλών.

Ο βέλγος πρωθυπουργός συγκάλεσε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας. «Διαθέτουμε επαρκή στοιχεία για να εκτιμήσουμε ότι η απειλή είναι συγκεκριμένη και επικείμενη» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ντιντιέ Ρεντέρς προσερχόμενος στη σύσκεψη.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here