Πόλεμο κουνουπιών ετοιμάζουν στη Βραζιλία απελευθερώνοντας «ελαττωματικά» είδη

Με στόχο τη μείωση των κρουσμάτων του ιού Ζίκα και του δάγκειου πυρετού, εκατομμύρια κουνούπια που έχουν μολυνθεί εσκεμμένα με βακτήριο θα απελευθερωθούν σταδιακά στη  Βραζιλία και στην Κολομβία.

Τα κουνούπια-φορείς έχουν μολυνθεί με το βακτήριο Wolbachia pepientis επειδή αυτό αφ΄ενός μειώνει τον ρυθμο αναπαραγωγής των κουνπιών, αφ’ ετέρου αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό ιών -ουσιαστικά οι οργανώσεις υγείας ενδιαφέρονται να καταπολεμήσουν ειδικά τον ιο Ζίκα και τον ιό του δάγγειου πυρετού.

Όπως ανακοινώθηκε το πρόγραμμα κόστισε 18 εκατομμύρια δολάρια και  θα καλυφθεί από το Ίδρυμα του Μπιλ Γκέιτς, το βρετανικό Wellcome Trust και τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Βραζιλίας.

Το ίδιο είχαν δοκιμάσει και πέρσι, αλλά σε πολύ μικρότερη κλίμακα.

Πειράματα στην Αυστραλία, στην Ινδονησία και στο Βιετνάμ έχουν δείξει ότι το βακτήριο αυτό  μεταδίδεται ταχύτητα στους άγριους πληθυσμούς, μολύνοντας έως και το 90% των εντόμων σε διάστημα λίγων μηνών.

Πρέπει πάντως να προσθέσουμε ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεια ότι η μόλυνση των κουνουπιών με το βακτήριο μειώνει στην πράξη  τα κρούσματα ανθρώπινων ασθενειών από τσιμπήματα κουνουπιών

Και είναι μια πολύ πεζή αλλά άσχημη πραγματικότητα το γεγονός ότι αυτές οι από πολλές απόψεις ονειρεμένες χώρες στη Λατινική Αμερική λόγω του κλίματός τους  έχουν έναν τρομερό υπερπληθυσμο κουνουπιών που κάνει (ειδικά στους Ευρωπαίους) το βιο αβίωτο.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here