Πόλεμο και στα bitcoin – η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέλει να ελέγχει όλο το χρήμα

Η ΕΚΤ ζητά από τους ευρωβουλευτές να αυστηροποιήσουν τους προτεινόμενους κανόνες για τη χρήση ψηφιακών νομισμάτων, όπως το bitcoin, φοβούμενη ότι κάποια στιγμή θα εξασθενίσει ο έλεγχός της επί της κυκλοφορίας χρήματος στην ευρωζώνη

Το προσχέδιο κανόνων της Κομισιόν το οποίο υποτίθεται οτι στοχεύει στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, απαιτεί αυξημένους ελέγχους στις πλατφόρμες συναλλάγματος σε οντότητες και πρόσωπα που ανταλλάσσουν εικονικά νομίσματα με πραγματικά, καθώς και στην αναφορά ύποπτων συναλλαγών.

Σε γνωμοδότησή της που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, η ΕΚΤ αναφέρει ότι οι θεσμοί της ΕΕ δεν πρέπει να προωθούν την χρήση εικονικών νομισμάτων και να κάνουν σαφές ότι οι συναλλαγές παρουσιάζουν ελλείψεις βάσει του ισχύοντος νομικού πλαισίου.

«Εάν στο μέλλον αυξηθεί σημαντικά η εξάρτηση από μονάδες εικονικού χρήματος, τότε μπορεί επί της αρχής να επηρεαστεί ο έλεγχος των κεντρικών τραπεζών στην κυκλοφορία του χρήματος… ωστόσο, βάση της εφαρμοζόμενης πρακτικής αυτός ο κίνδυνος είναι περιορισμένος», είπε η ΕΚΤ σε γνωμοδότησή της για το ευρωκοινοβούλιο.

«Γι’ αυτό (τα νομοθετικά όργανα της ΕΕ) δεν θα πρέπει να προωθούν την ευρεία χρήση των εικονικών νομισμάτων» προσθέτει.

Η ΕΚΤ υποστηρίζει ότι οι προτάσεις της Κομισιόν δεν είναι αρκετά αυστηρές και δεν καλύπτουν τις αγορές αγαθών και υπηρεσιών με εικονικό χρήμα.

«Τέτοιες συναλλαγές δεν θα καλύπτονται από μέτρα ελέγχου βάσει των προτάσεων και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να παρέχονται τα μέσα για τη χρηματοδότηση παράνομων δραστηριοτήτων».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here