«Πόλεμος» λέξεων Πούτιν κατά Τουρκίας

Σκληρό φραστικό πόλεμο κατά της Τουρκίας εξαπέλυσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σημειώνοντας ότι δεν βλέπει προοπτική βελτίωσης των σχέσεων με την Τουρκία. «Οι Τούρκοι αποφάσισαν να γλύψουν τους Αμερικάνους σε συγκεκριμένο σημείο» είπε, σημειώνοντας ότι είναι δύσκολο να βρεθεί σημείο επαφής με την παρούσα τουρκική ηγεσία. «Είναι δύσκολο για εμάς να καταλήξουμε σε συμφωνία με την τωρινή τουρκική ηγεσία, εάν όχι αδύνατο» είπε στην ετήσια συνέντευξη Τύπου ο Πούτιν.

Ο Πούτιν χαρακτήρισε την κατάρριψη του βομβαρδιστικού ως «πράξη εχθρική» και σημείωσε ότι δεν κατανοεί γιατί το έκανε η Τουρκία. Τόνισε ότι με την πράξη αυτή, η Αγκυρα ενήργησε κατά των ίδιων της των συμφερόντων. «Τι πέτυχαν; Ίσως σκέφτηκαν ότι θα το βάζαμε στα πόδια. Η Ρωσία δεν είναι τέτοια χώρα» είπε ο Πούτιν.

Σημείωσε ότι οι ρωσικές επιχειρήσεις στη Συρία θα συνεχιστούν μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη χώρα. Μόλις οι Σύροι αποφασίσουν να σταματήσουν να πολεμούν και ξεκινήσουν συνομιλίες, «δεν θα γίνουμε πιο Σύροι από τους Σύρους» και σημείωσε ότι τότε η Μόσχα θα ολοκληρώσει τη στρατιωτική της δράση.

Προειδοποίησε ότι δεν θα συμφωνήσει ποτέ με οποιαδήποτε εξωτερική δύναμη που αποφασίζει ποιος θα πρέπει να ηγείται στη Συρία και πρόσθεσε ότι ο μόνος τρόπος να επιλυθεί η συριακή κρίση είναι μία πολιτική λύση.

Σημείωσε ότι η Μόσχα στηρίζει σε γενικές γραμμές την πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον να ετοιμάσει ένα ψήφισμα για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία, προσθέτοντας ότι το προσχέδιο -που θα συζητηθεί την Παρασκευή σε διάσκεψη για την συριακή κρίση- είναι συνολικά αποδεκτό.

Ο Πούτιν αναφέρθηκε και σε σειρά άλλων θεμάτων, όπως στην οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα και στην κατάσταση στην Ουκρανία.Η οικονομία της Ρωσίας εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει ύφεση 3,8%. Για πρώτη φορά στη διάρκεια της ηγεσίας Πούτιν, ο μέσος μισθός σημείωσε πτώση.

Για την κατάσταση στην Ουκρανία, ο Πούτιν  είπε ότι συζητά με το Κίεβο πρόταση ανταλλαγής κρατουμένων προσθέτοντας ότι η Ρωσία δεν έχει τακτικό στρατό στην Ουκρανία, αλλά απλώς  υπάρχουν στην περιοχή κάποιοι άνθρωποι «που βρίσκονται σε στρατιωτική αποστολή».

Τόνισε ότι το Κίεβο δεν εφαρμόζει πλήρως τμήματα της συμφωνίας του Μινσκ που αφορούν το ειδικό καθεστώς των περιοχών στα ανατολικά της χώρας και σημείωσε ότι ο ίδιος επιθυμεί την εφαρμογή της συμφωνίας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here