Πυροβόλησαν και σκότωσαν δήμαρχο και άλλους 4 στο Μεξικό

Αγνωστοι άνοιξαν χτες πυρ στη διάρκεια διαδήλωσης, την ώρα που εκπροσωποι των διαδηλωτών είχαν καλέσει έξω απο το δημαρχείο και συνομιλουσαν με τον δήμαρχο Ντομίνγκο Γκονζάλες. Απο τα πυρά σκοτώθηκε ο δήμαρχος, ένας σύμβουλός του, δύο δημοτικοί υπάλληλοι και ένας παρευρισκόμενος -επίσης τραυματίστηκαν άλλοι δώδεκα είτε δημοτικοί υπάλληλοι είτε διαδηλωτές.

Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες, όπως συγκεχυμένη είναι και η κατάσταση στην ταραγμένη ζωή στο Μεξικό. Τα πανίσχυρα διαπλεκόμενα συμφέροντα αλλά και η εξαιρετική φτώχεια του λαου οδηγούν  συχνά σε αδιέξοδες  «ανίερες συμμαχίες» και ταυτίσεις με συμφέροντα που κανονικά είναι συγκρουόμενα και μη συγγενή με τα πραγματικά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα του κόσμου.

Η διαδήλωση στην πόλη  Σαν Χουάν Τσαμούλα (μια πόλη 87.000 κατοίκων)  στην επαρχία Τσιάπας του νότιου Μεξικό γινοταν πάντως χθες  με αίτημα να καταβληθεί κρατική βοήθεια για να αρχίσουν τα δημόσια έργα που είχαν εξαγγελθεί για την περιοχή. Περίπου 35 άτομα απαίτησαν να βγει έξω ο δήμαρχος και να τους πει τι προκειται να γίνει με το θεμα τους. Όντως ο δήμαρχος βγήκε και άρχισε ο τρόπον τινά διάλογος, όμως λίγο αργότερα έπεσαν πυροβολισμοί.

μεξικό

ΠΟΙΟΙ ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΑΝ;

Οι αρχές δεν έχουν ανακοινώσει συλλήψεις για τους αυτουργούς και τα ενδεχόμενα είναι πολλά

*μπορεί να ήταν ένοπλοι του κοινού ποινικού που ήθελαν να «καθαρίσουν» το δήμαρχο και έψαχναν αφορμή και ευκαιρία (η διαδήλωση προσφερόταν). Με αυτό συνηγορεί το γεγονός ότι πολύ πρόσφατα συνελήφθησαν 11 μέλη καρτέλ που απειλούσαν μετά με εκτέλεση δημάρχους και αξιωματουχους της περιοχής.

*μπορεί να ήταν πολιτικά ενταγμένα άτομα που ίσως θεωρούσαν ότι ο δήμαρχος είναι διαπλεκόμενος και αδιαφορεί για την πείνα στην επαρχία. Με αυτό συνηγορεί το ότι ο επαναστατικος στρατός των Ζαπατίστας πρόσφατα προειδοποίησε ότι «οι διαφωνίες και οι διαμάχες συμφερόντων  που κυριαρχούν στην Σαν Χουάν Τσαμούλα πιθανώς να οδηγήσουν σε εσωτερικές συγκρούσεις».

*στην πόλη υπάρχει ένταση μεταξύ της πλειοψηφίας των Καθολικών και της μειοψηφιας των Διαμαρτυρομένων (με τους δεύτερους να θεωρούν ότι μένουν «εκτός» επιδοτήσεων και απασχόλησης και ότι ευνοούνται μονιμως οι καθολικοί, επειδή συνιστούν την πλειοψηφία των ψηφοφόρων)

Προ τριών ημερών στην περιοχή είχε γίνει διαδήλωση από περίπου 300 κατοίκους και η αστυνομία έκανε χρήση χημικών -διαμαρτύρονταν πάλι  για τα δημόσια έργα που δεν ξεκινούν

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here