Πυρετός συζητήσεων στις Βρυξέλλες με τα «γεράκια» να ζητούν «γη και ύδωρ»

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

Με μπαράζ κρίσιμων συζητήσεων και συνεδριάσεων σε όλα τα θεσμικά ευρωπαικά επίπεδα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και «θεσμών» για την επίτευξη της «μίνιμουμ’ ενδιάμεσης συμφωνίας. Στο τραπέζι έχουν τεθεί και εξετάζονται οι ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου που ετοιμάζει πυρετωδώς η ελληνική κυβέρνηση και θα παρουσιάσει επίσημα στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης. 

Tο πρώτο μέρος των συζητήσεων έγινε την Τετάρτη κατά την συνεδρίαση το Euro Working Group στις Βρυξέλλες, όπου  την ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπεί ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης. Στην συζήτηση τέθηκαν οι βασικοί άξονες του πολυνομοσχεδίου που ετοιμάζει ο υπουργός Οικονομικών.

Ωστόσο, ανώνυμοι αξιωματούχοι του Εurogroup, διέρρεαν στο πρακτορείο Reuters, ότι βρισκόμαστε ακόμη μακριά από μιά συμφωνία και πρόσθεταν με νόημα πως απαιτούν από την ελληνική κυβέρνηση μια σημαντική υποχώρηση στα εργασιακά ή το ασφαλιστικό για να προχωρήσει η διαδικασία. «Θέλουμε να πληρώσει η κυβέρνηση το πολιτικό κόστος» είναι η φράση που τους αποδίδει το πρακτορείο, η οποία αποπνέει μιά εκδικητική, τιμωρητική νοοτροπία και σε καμία περίπτωση δεν αντανακλά το πνεύμα αλληλεγγύης που υποτίθεται επικρατεί μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωζώνης,

Εαν υποθέσουμε ότι οι έκδηλα εξωθεσμικές δηλώσεις αυτές είναι πραγματικές, δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: Είτε εντάσσονται στο διαπραγματευτικό παιγνίδι και γίνονται για να «τρομάξουν» και να στριμώξουν τον αντίπαλο.Είτε εκφράζουν την ουσία και το πνεύμα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, η οποία αδιαφορεί για τις δημοκρατικές αρχές θεωρώντας ότι η οικονομία και οι τεχνοκράτες της μπορούν να επιβληθούν πάνω στη πολιτική.

Οι δηλώσεις αυτές των γερακιών του Εurogroup, αποτελούν προφανώς την έμπρακτη απάντηση τους στην προσπάθεια που κάνει η ελληνική κυβέρνηση να προσδώσει στη διαπραγμάτευση πολιτική διάσταση, ξεπερνώντας τα ποικίλα οικονομετεχνικά προβλήματα που θέτουν εντέχνως οι «ειδικοί»  και τα πραγματικά «αφεντικά» του Ευρωζώνης .

Μέσα στο αρνητικό αυτό κλίμα, ξεκινούν το πρωί  της Πέμπτης  οι συνεδριάσεις του Brussels Group όπου θα συνεχιστούν οι συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει η ελληνική κυβέρνηση. «Σκοπός των διαπραγματεύσεων σε όλα τα επίπεδα είναι η επίτευξη μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας. Η ελληνική κυβέρνηση είναι αισιόδοξη ότι αυτό θα επιτευχθεί σύντομα», έλεγαν οι ίδιες πηγές.

Προφανώς οι συνεδριάσεις αυτές αποτελούν πρόκριμα και για το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων που θα περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που επεξεργάζεται από προχθές το υπουργείο Οικονομικών. Το ερώτημα είναι εάν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ρυθμίσεις που οι «θεσμοί» κρίνουν ανεπαρκείς ή απορρίψουν συνολικά. Πάντως το υπουργικό συμβούλιο στο οποίο θα ανακοινωθούν τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου συγκαλείται την Πέμπτη στις 5 το απόγευμα.

Η λογική λέει ότι τα όποια μέτρα προωθηθούν τελικά, θα είναι σε συμφωνία ή θα έχουν τουλάχιστον την ανοχή των δανειστών. Διαφορετικά, δεν νοείται σύγκλιση απόψεων και θέσεων που θα έφερναν κοντύτερα σε μιά αμοιβαία επωφελή συμφωνία.

Με βάση τα έως σήμερα δεδομένα, τα φορολογικά μέτρα θα εστιάζουν κυρίως στην πάταξη της φοροδιαφυγής π.χ στο λαθρεμπόριο καυσίμων, στην βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ(με μέτρα όπως χρήση πλαστικού χρήματος για συναλλαγές πάνω από ένα όριο). Τα καυτά θέματα των εργασιακών και του ασφαλιστικού θα παραπεμφθούν πιθανότατα σε επόμενο χρόνο, καθ’ώς ακολουθεί και η μεγάλη συνολική διαπραγμάτευση για το χρέος, τη βιωσιμότητα του και την προοπτική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

Στο θέμα των διαπραγματεύσεων αναφέρθηκε και η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγγου, σε συνέντευξη της στο Mega. Οπως είπε η κ. Σβίγγου, αναφερόμενη και στην ενημέρωση που είχε η κομματική ηγεσία από τον πρωθυπουργό, «ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για έναν έντιμο συμβιβασμό, ο οποίος θα σέβεται και τις κόκκινες γραμμές όπως έχουν παρουσιαστεί και εκφράζουν τη λαϊκή εντολή. Βάσει αυτών, θέλω να πιστεύω ότι σύντομα θα υπάρξει μια συμφωνία, η οποία θα μας βγάλει και από αυτή τη δύσκολη κατάσταση της ρευστότητας, την οποία πολύ καλά όλοι γνωρίζουμε».

Οσον αφορά τα συγκεκριμένα μέτρα που προωθούνται η κ. Σβίγγου τόνισε: «Να βρεθούν χρήματα απ΄ αυτούς που τα έχουν, να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο, να αυξηθεί η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ και να πάμε σε μια ενδιάμεση συμφωνία η οποία θα διασφαλίζει τα συμφέροντα του ελληνικού λαού… Η κυβέρνηση έχει πει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να δεχθεί ούτε την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ούτε μειώσεις σε συντάξεις». Για το ενδεχόμενο να παραταθεί και για το 2015 ο ΕΝΦΙΑ, επεσήμανε :Το ζήτημα είναι να αντικατασταθεί με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας έτσι ώστε να επιβαρύνονται αυτοί οι οποίοι έχουν και μπορούν να δώσουν και όχι τα συνήθη υποζύγια».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τις αντιδράσεις που καταγράφονται από διάφορα στελέχη της Αριστερής πλατφόρμας, απάντησε με νόημα :Να μην τρομάζουμε από τις διαφορετικές προσεγγίσεις. Πρέπει να τρομάζουμε από τα κόμματα μαυσωλεία τα οποία έχουν κάποιοι συνηθίσει».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here