Πτώση διαρκείας στα ευρωπαικά χρηματιστήρια-Νέα βουτιά στο ΧΑΑ

Μεγάλες απώλειες καταγράφουν και σήμερα οι χρηματιστηριακές αγορές διεθνώς ενώ νέα δραματική πτώση έχει και σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με έμφαση στο τραπεζικό ταμπλό, με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί κατά 20%.

Κινούμενος σε τροχιά επιταχυνόμενης πτώσης ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 5% στις 427 μονάδες. Νωρίτερα έχανε έως και 6,7%.Ο FTSE 25   της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει 6,8% στις 109 μονάδες.

Δραματική πτώση έως και 22,3 % κατέγραψε νωρίτερα  ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος βρίσκεται τώρα στο -17,5%.Τις μεγαλύτερες απώλειες  σημειώνουν οι τραπεζικές μετοχές: Πειραιώς -22%, Eurobank -21%, Εθνική-19,5%,  Attica Bank -16%, Alpha -15%. Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips  ΔΕΗ-5,5%,  ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ και Τιτάν -6%,  MIG -9%, Χαλκορ και ΣΩΛΚ -9%, Μυτιληναίος -4,5%, ΕΛΒΑΛ -10%. ΟΠΑΠ -4,5%. ΤΕΝΕΡΓΑ -5%.

Τον τόνο στην αγορά δίνουν οι κινήσεις ισχυρών ξένων χαρτοφυλακίων, που ρευστοποιούν με ζημία  πρόσφατα αποκτηθείσες θέσεις, ενώ παράλληλα  κάποια funds αντισταθμίζουν τις πωλήσεις με αντίστροφες κινήσεις στα Παράγωγα.Η απαξίωση των τραπεζικών μετοχών δεν έχει ιστορικό προηγούμενο στο ΧΑ, κι αυτό είναι ένα στοιχείο που τροφοδοτεί κινδυνολογικά σενάρια ότι οι ξένοι επενδυτές  φεύγουν πιθανολογώντας  νέες ανακεφαλαιοποιήσεις με bail-in.

Σε πτώση και τα ευρωπαικά χρηματιστήρια

Σημαντικές απώλειες σημειώνουν τα βασικά χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με αρνητικό πρωταγωνιστή τον τραπεζικό κλάδο.

Ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες κατά 2,66% στις 8.778 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 χάνει 3,7% στις 3.911 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 3,5% στις 304 μονάδες. Εν τω μεταξύ τα futures στον Dow Jones χάνουν περίπου 200 μονάδες. Από τις μεγαλύτερες πτώσεις σημειώνουν η Ρωσία (-4,3%), η Ισπανία (-4,2%) και η Πορτογαλία (-4,1%). Το brent σημειώνει πτώση 2,3% στα 30,25 δολ. το βαρέλι.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Societe Generale κατακρημνίζεται στο -11% ενώ η μετοχή της Deutsche Bank υποχωρεί εκ νέου κατά 7,41%. Στην Ιταλία, η μετοχή της UBi Banca κινείται πτωτικά κατά 15% ενώ σε αρνητικό έδαφος βρίσκονται και οι Banco Popolare και Μοnte dei Paschi.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις εμφανίστηκε σήμερα καθησυχαστικός για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, λέγοντας «δεν θα έλεγα ότι υπάρχει ανησυχία για τον τραπεζικό κλάδο», τα λόγια του δεν είχαν κάποια επίδραση στους επενδυτές.

Xθες, η πρόεδρος της Federal Reserve, Τζάνετ Γέλεν εξέφρασε τον προβληματισμό της σχετικά με την παγκόσμια οικονομία, λέγοντας στην κατάθεσή της στο Κογκρέσο ότι «οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες είναι λιγότερο υποστηρικτικές προς την ανάπτυξη». Ωστόσο, έδωσε το μήνυμα ότι η Fed δεν θα υπαναχωρήσει από τη σταδιακή αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων. «Η κεντρική τράπεζα παρακολουθεί την κατάσταση και τηρεί στάση αναμονής» συνέχισε, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων εντός του 2016.

Πληροφορίες από Σοφοκλέους in

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here