Πρώτο το κόμμα των Πειρατών στην Ισλανδία

Το ισλανδικό Κόμμα των Πειρατών, ένας σχηματισμός διαμαρτυρίας, έρχεται πρώτο στην πρόθεση ψήφου ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 29ης Οκτωβρίου, στήθος με στήθος με τους συντηρητικούς, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα από την εφημερίδα Morgunbladid.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, που πραγματοποιήθηκε από τις 14 έως τις 19 Οκτωβρίου από το τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Ρέικιαβικ, οι Πειρατές, με 22,6% των προθέσεων ψήφου, και το Κόμμα της Ανεξαρτησίας (δεξιά, μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού), με 21,1%, θα εξέλεγαν καθένα από 15 βουλευτές.

Τα κόμματα αυτά, τα οποία αποκλείουν το ενδεχόμενο να συγκυβερνήσουν, βρίσκονται αμφότερα, βάσει των αποτελεσμάτων της δημοσκόπησης, μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία των 32 εδρών στο ισλανδικό κοινοβούλιο.

Ακολουθεί σε όχι μεγάλη απόσταση των Κίνημα Αριστεράς-Πρασίνων με 18,6%, δηλαδή 13 έδρες, ενώ τα άλλα κόμματα κερδίζουν μόνο από 4 ως 6 έδρες το καθένα, σύμφωνα με τις προβολές: Το Κόμμα της Προόδου (κυβερνών κεντροδεξιό) με 9,1%, Αναγέννηση (κεντροδεξιό) με 8,8%, οι σοσιαλδημοκράτες με 6,5% και το Ακτινοβόλο Μέλλον (κεντρώο) με 6%.

Το κόμμα των Πειρατών είχε φθάσει το 43% τον Απρίλιο κατά την κορύφωση της κρίσης των Panama Papers. Δημιουργήθηκε το 2012 και την επόμενη χρονιά κέρδισε τρεις βουλευτικές έδρες. Υποστηρίζει τη διαφάνεια στη δημόσια ζωή, τη μεταρρύθμιση των θεσμών, περισσότερη άμεση δημοκρατία, τον αγώνα κατά της διαφθοράς και τις ατομικές ελευθερίες.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here