Κατρούγκαλος: Σκληρή διαπραγμάτευση- Θέμα εισφορών έθεσαν οι δανειστές

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ: EUROKINISSI(ΣΤ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ)

«Πρόκειται για σκληρή διαπραγμάτευση», τόνισε αρκετές φορές ο υπουργός Εργασίας, Γ.Κατρούγκαλος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνάντησης με το κουαρτέτο για το Ασφαλιστικό. Ο υπουργός απέφυγε να πει περισσότερα για τις ενστάσεις και τις απαιτήσεις των δανειστών. «Εθεσαν τα γνωστά θέματα που τίθενται από τους θεσμούς», συμπλήρωσε.

Πάντως,  λίγο πριν την ολοκλήρωση της συνάντησης,  οι πληροφορίες έφεραν το κουαρτέτο να μην έχει θέσει ζήτημα μείωσης συντάξεων, ενώ οι πληροφορίες μιλούσαν για εποικοδομητική συνάντηση.

Το μόνο σίγουρο είναι ωστόσο ότι οι δανειστές, αφ’ ενός ζητούν πιεστικά στοιχεία που να αποδεικνύουν την βιωσιμότητα του κυβερνητικού σχεδίου ενώ την ίδια στιγμή διαφωνούν με την αύξηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5%,  καθώς θεωρούν ότι έτσι πλήττεται η ανταγωνιστικότητα.

Το θέμα των εισφορών είναι καθοριστικό καθώς εάν δεν γίνει αποδεκτό από τους θεσμούς επανέρχεται στη κυβέρνηση ένα μεγάλο πρόβλημα σχετικά με το που θα βρει τα χρήματα τα οποία θα πρέπει να περικόψει από την ασφαλιστική δαπάνη(ύψους 1,8 δις ευρώ για το 2016).  Ενα τέτοιο ενδεχόμενο επαναφέρει από το παράθυρο ζήτημα νέων περικοπών των συντάξεων, κάτι το οποίο η κυβέρνηση θεωρεί κόκκινη γραμμή της(τουλάχιστον όσον αφορά τις κύριες συντάξεις).

Ο κ. Κατρούγκαλος σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο ΣΤΑΡ, λίγες ώρες πριν αρχίσει η διαπραγμάτευση, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί εισοδηματικά κριτήρια για την χορήγηση της εθνικής σύνταξης ουτε μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων, ωστόσο σημείωσε ότι πρέπει να αναγνωριστεί η ανάγκη να συγκρατηθεί η συνταξιοδοτική δαπάνη. Πρόσθεσε επίσης ότι η αναλογιστική μελέτη είναι έτοιμη, αλλά δεν έχουν συμφωνηθεί τα ποσοστά αναπλήρωσης και υπογράμμισε ότι τα μεσαία και ανώτερα εισοδήματα είναι εκείνα που πλήττονται από το ασφαλιστικό ενώ ωφελείται η μεγάλη πλειοψηφία των χαμηλών εισοδημάτων.

Στη πρώτη αυτή αναγνωριστική εξέταση του ασφαλιστικού, από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν εκτός του αρμόδιου υπουργού Γ. Κατρούγκαλου και οι υπουργοί Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο;(αποχώρησε λίγο πριν το τέλος) και ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης.

Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει τεθεί και το φορολογικό ενώ ακολουθεί συζήτηση για τα κοκκινα δάνεια.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here