Γ. Σακελλαρίδης: Προς συνολική συμφωνία ως τον Ιούνιο

» Σκοπός μας είναι να παράξουμε έργο και όχι να δώσουμε θέαμα στα κανάλια». Με τα λόγια αυτά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  Γαβριήλ Σακελλαρίδης,  άνοιξε,  το μεσημέρι της Δευτέρας ,  την αυλαία του μπρίφινγκ,  που ξεκινάει πάλι μετά από τέσσερα χρόνια, μετά από 100 ημέρες της νέας κυβέρνησης στην εξουσία. Kαι σκιαγράφησε τις βασικές επιλογές της κυβέρνησης όσον αφορά την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης: Ολοκλήρωση μέσα στο Μάιο ή το αργότερο τον Ιούνιο, μιας συνολικότερης συμφωνίας με τους εταίρους η οποία θα περιλαμβάνει τα περισσότερα από τα επίδικα ανοικτά ζητήματα. 

Οπως διευκρίνισε ο κ. Σακελλαρίδης, σκοπός είναι πλέον, καθώς ο χρόνος περνά, είναι να υπάρξει συμφωνία στα σημεία εκείνα όπου υπάρχει κοινό έδαφος και σε όποια ζητήματα υπάρχει ακόμη διαφωνία να παραπεμφθούν σε μελλοντικές συζητήσεις. Με τη νέα αυτή στρατηγική, η κυβέρνηση προσδοκά, όπως εννόησε σαφώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ¨απελευθέρωση της ρευστότητας όχι στο τέλος Μαίου αλλά πολύ νωρίτερα.

Σκοπός μας είναι να καταβάλουμε όλες τις υποχρεώσεις μας προς τους πιστωτές της χώρας, επέμεινε ο κ. Σακελλαρίδης, γεγονός που σημαίνει ότι ζητάμε από τους εταίρους, ανάλογα με την πρόοδο που θα σημειώνεται στα ενδιάμεσα βήματα της διαπραγμάτευσης να τροφοδοτούν τη χώρα με την αναγκαία ρευστότητα, ώστε να ικανοποιεί τις υποχρεώσεις μας. » Η οποιαδήποτε πρόοδος γίνεται, είπε,  πρέπει να αποτελέσει το διαβατήριο για να υπάρξει χαλάρωση αυτής της πολιτικής για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας». Και συμπλήρωσε πως  «ενώ εμείς τηρούμε τις υποχρεώσεις μας με χρήματα του ελληνικού λαού, οι υποχρεώσεις των πιστωτών δεν εκπληρώνονται. Δε ζητάμε μια χάρη. Ζητάμε αυτά που οφείλουν να δοθούν με βάση μια δανειακή σύμβαση».

Ηδη από χθες, το Μέγαρο Μαξίμου με non paper είχε διαμηνύσει ότι περιμένει πρόοδο μέχρι την Τετάρτη στο Brussels Group και επικύρωση της προόδου αυτής από το Eurogroup, πιθανότατα της 11ης Μαίου. Πολλοί θεωρούν ότι με το θετικό ενδιάμεσο βήμα και την επιμέρους συμφωνία σε κάποια από τα ανοικτά θέματα, η κυβέρνηση προσδοκά να λάβει μέρος της οφειλόμενης δόσης. Κυρίως όμως και πρωτίστως περιμένει να χαλαρώσει η ΕΚΤ την απόφαση της για το όριο αγοράς εντόκων γραμματίων από τις ελληνικές Τράπεζες.

Η επίσημη πρώτη ενημέρωση

Καλωσορίζοντας τους δημοσιογράφους, ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι θεσμοθετήσαμε  την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών , από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε » γιατί η απρόσκοπτη ενημέρωση των πολιτών  αποτελεί  βασική μας αρχή. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει δημοκρατία χωρίς ενημερωμένους πολίτες  άρα ενημερωμένους δημοσιογράφους και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.»

Απαντώντας σε ερωτήσεις που αφορούν τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις που διεξάγονται αυτές τις ημέρες ο κ. Σακελλαρίδης είπε χαρακτηριστικά:»  Μεταρρυθμίσεις ( με τις οποίες συμφωνούμε) υπό καθεστώς χρηματοπιστωτικής ασφυξίας δεν μπορούν να γίνουν».

Σε ερώτηση εάν θα επέλεγε η κυβέρνηση   να πληρώσει μισθούς και συντάξεις  αντί για τη δόση του ΔΝΤ, ο κ. Σακελλαρίδης απάντησε ότι »  δουλειά της κυβέρνησης είναι να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο «. Για τα αρνητικά δημοσιεύματα σε βάρος της χώρας μας, κυρίως των ξένων Μέσων  , είπε ότι » υπάρχει  ένα κλίμα επίθεσης που δέχεται η κυβέρνηση και έχει να κάνει με στοχευμένες επιθέσεις σε μιας προσπάθεια  συνειδητής απαξίωσης των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης».

Διευκρίνισε  επίσης, ότι ο κ. Βαρουφάκης  θα εκπροσωπήσει  τη χώρα μας στο επόμενο Eurogroup κι ότι απολαμβάνει της  πλήρους εμπιστοσύνης  της κυβέρνησης. «Ο πρωθυπουργός μπορεί να βλέπει όποιον υπουργό θέλει, όποτε θέλει. Το γεγονός ότι υπήρξε μια συνάντηση του με τον Τσακαλώτο, δεν σημαίνει προσπάθεια απαξίωσης και υποβάθμισης του κ. Βαρουφάκη», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η ενημέρωση  των πολιτικών συντακτών, είχε κοπεί επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου (όταν κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν ο Ηλίας Μόσιαλος) .  Τον διαδέχτηκαν στη  θέση του εκπροσώπου οι :Παντελής Καψής,  Σίμος Κεδίκογλου και η Σοφία Βούλτεψη κατά τη θητεία των οποίων δεν γινόταν  ενημέρωση.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here