Επικοινωνιακό τρικ ΝΔ: Πρόταση Εξεταστικής για 3ο μνημόνιο, capital controls, σχέδιο Υ, ανακεφαλαιοποίηση

 

Επιχειρώντας περισσότερο έναν επικοινωνιακό ελιγμό παρά μια κίνηση με ουσιαστικό αντίκρισμα και έχοντας ως στόχο να θολώσει τα νερά από το μεγάλο πολιτικό στρίμωγμα που υπέστη κατά την συζήτηση στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη με την ανακοίνωση του πρωθυπουργού ότι θα συσταθεί Εξεταστική για τα θαλασσοδάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ, η ΝΔ κατέθεσε την Τετάρτη στη Βουλή τη δική της πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. 

Μόνο που η πρόταση της ΝΔ αφορά τη διερεύνηση των αιτιών του κλεισίματος των τραπεζών, της επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών, της υπογραφής του 3ου Μνημονίου και της ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. και φυσικά δεν έχει καμία τύχη να γίνει δεκτή από τη κυβέρνηση.

Απλά η ΝΔ φιλοδοξεί να εκμεταλλευθεί πολιτικά και επικοινωνιακά την απόρριψη αυτή.

Σύμφωνα με την πρόταση της ΝΔ, η Εξεταστική θα διερευνήσει τυχόν ύπαρξη «σχεδίου» εξόδου της χώρας από το ευρώ, έκδοσης παραλλήλου νομίσματος, «κουρέματος» των ομολόγων που διακρατούσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και εισβολής στο Νομισματοκοπείο.

Επίσης, θα διερευνήσει  αν το «σχέδιο» αυτό, που δήλωσαν ότι προετοίμαζαν υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού, όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται ή αν ενεργούσαν άνευ εντολής του. Επιπλέον, η Εξεταστική Επιτροπή θα διερευνήσει εάν υπήρχαν προπαρασκευαστικές ενέργειες ή και αρχή εκτέλεσης των σχεδίων αυτών.

Στο σημείο αυτό, η πρόταση της ΝΔ στηρίζεται προφανώς στις δηλώσεις του πρώην υπουργού οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος είχε μιλήσει για ύπαρξη σχεδίου Υ, μετά από εντολή του πρωθυπουργού, το οποίο θα εξέταζε τις δυνατότητες της χώρας σε περίπτωση επιβολής χρηματοπιστωτικής ασφυξίας.

Τέλος, οι βουλευτές της ΝΔ που υπογράφουν την πρόταση που υποβλήθηκε στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, αναφέρουν ότι η εξεταστική πρέπει να διερευνήσει αν η κυβέρνηση γνώριζε ότι θα προέκυπτε «κλείσιμο» των τραπεζών και με τις ενέργειες ή παραλείψεις της επέφερε τη συνέπεια αυτή, δηλαδή την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών, την υπογραφή του 3ου Μνημονίου και την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με όλες τις δυσμενείς συνέπειες για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τη διαφθορά και τα θέματα δικαιοσύνης, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε «μία έντιμη συμφωνία» στον πρωθυπουργό: Να ψηφίσει η ΝΔ τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια στα κόμματα και στα ΜΜΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση Εξεταστικής για το τρίτο μνημόνιο, τα capital control και την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως η κίνηση της ΝΔ αποτελεί αντιπερισπασμό στην πρόταση Τσίπρα για εξεταστική σχετικά με τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ. Κύκλοι του Μαξίμου υπογράμμιζαν ότι τα capital control επιβλήθηκαν μετά την άρνηση της ΕΚΤ να χορηγήσει επιπλέον ρευστότητα στις ελληνικές Τράπεζες και είχε στόχο να χειραγωγήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Κυβέρνηση: Περιμένουμε ακόμη να δώσει εξηγήσεις η ΝΔ

Κυβερνητικοί κύκλοι σχολιάζοντας  τις κινήσεις της ΝΔ μετά τη συζήτηση τη Βουλή, ανέφεραν με νόημα ότι η «Νέα Δημοκρατία ακόμα δεν έχει εξηγήσει για ποιές υπηρεσίες πλήρωνε τους κατηγορούμενους για εκβιασμό».

«Μετά τις γκάφες, τα αυτογκόλ και τα απροκάλυπτε ψέματα με τα οποία εξετέθη ο κ. Μητσοτάκης στην Βουλή, η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί σήμερα, απεγνωσμένα, να περισώσει την θλιβερή χθεσινή εικόνα του αρχηγού της.

Περιμένουμε ακόμα να απαντήσουν για ποιες υπηρεσίες πλήρωναν πλουσιοπάροχα τους κατηγορούμενους για εκβιασμό»

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here