Πρόσω ολοταχώς για έκτακτο Eurogroup και άμεση χρηματοδότηση

Έκτακτη σύγκληση του eurogroup την Δευτέρα 4 Μαίου επιδιώκει,σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η κυβέρνηση , μέσα από την οποία θα αναδειχθούν τα βήματα προόδου στις διαπραγματεύσεις. Η επίτευξη συμφωνίας  τις επόμενες δυο ημέρες για θέματα στα οποία οι διαπραγματεύσεις έχουν ολοκληρωθεί, είναι ο στόχος της ελληνικής πλευράς.

Έχοντας εξασφαλίσει μια τέτοια  συμφωνία με τους δανειστές στις συζητήσεις  μεταξύ τεχνικών κλιμακίων, η κυβέρνηση προσδοκά ότι η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε άρση των περιορισμών που έχει θέσει ώστε να ξεπεραστεί το θέμα της ρευστότητας.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι και ο   Γερούν Ντάισελμπλουμ χαμήλωσε τους τόνους  λέγοντας  πως έχει επιτευχθεί πρόοδος στις διαβουλεύσεις και ότι στο Brussels Group γίνονται, επιτέλους, “σοβαρές συζητήσεις” για το ελληνικό ζήτημα. Σύμφωνα με δηλώσεις του στο Bloomberg ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε πως στόχος είναι να υπάρξει  μια ¨» γερή συμφωνία με την Ελλάδα»

Διευκρίνισε, πάντως, πως είναι πολύ νωρίς να πούμε εάν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων έχουν φτάσει σε σημείο καμπής.Στην διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου που έγινε το απόγευμα της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας. Έκανε λόγο για τις «κόκκινες γραμμές», τις οποίες η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παραβιάσει. «Βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία, είπε, η οποία ορίζεται από τις κόκκινες γραμμές που έχουμε βάλει  και δεν ξεφεύγει από το πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου».

Πηγές από το Μαξίμου  τόνιζαν επίσης ότι  η κυβέρνηση δεν έχει την λαϊκή εντολή να φέρει μια συμφωνία που θα  ξεφεύγει από τα όρια των κόκκινων γραμμών. Ως  «κόκκινες γραμμές» ορίζουν τα εργασιακά, τη μείωση μισθών και συντάξεων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και την αύξηση του ΦΠΑ.

Στο μεταξύ είναι σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο Brussels Group που ξεκίνησαν το πρωί της Πέμπτης  και σύμφωνα με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό θα ολοκληρωθούν το Σάββατο το βράδυ. Στο τραπέζι  τέθηκαν τα ζητήματα του μακροοικονομικού πλαισίου, των δημοσιονομικών στόχων, των πρωτογενών πλεονασμάτων και των μακροοικονομικών εκτιμήσεων έως το 2022. Στη συνέχεια, θα συζητηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις και τα προβλήματα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here