Πρόσφυγες «σκλάβοι» για… μια άδεια παραμονής

«Δούλευα για 40 μέρες και πήρα άδεια μόνον για 4 μέρες. Το αφεντικό, μου υποσχέθηκε πως αν δούλευα για 3 μήνες και 2 βδομάδες χωρίς λεφτά, θα μπορούσε να μου εξασφαλίσει μια άδεια παραμονής και δουλειά με κανονικό συμβόλαιο».

Ο Γιουσούφ είναι Σουδανός πρόσφυγας . Πήγε  στην Ελβετία τον Δεκέμβρη του 2014 και έπιασε δουλειά σε μια επιχείρηση καθαρισμού.  Δούλευε όλη τη νύχτα καθαρίζοντας  τα McDonalds , χωρίς να πληρώνεται.

Σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα Workzeitung, μια επιχείρηση καθαρισμού (η Top Clean) που συνεργάζεται με τα υποκαταστήματα των McDonalds στην Ελβετία, έβαζε τους πρόσφυγες να δουλεύουν για πολύ καιρό χωρίς να τους πληρώνει, υποσχόμενη ότι αυτή η απλήρωτη εργασία θα τους εξασφάλιζε την άδεια παραμονής τους.

Για τους πρόσφυγες που θέλουν να μείνουν στην Ελβετία, απαιτείται η κατοχή μιας άδειας παραμονής τύπου Β, η οποία ανανεώνεται κάθε χρόνο εφόσον ο πρόσφυγας διαθέτει μια σταθερή δουλειά. Όσο ο πρόσφυγας είναι κάτοχος της άδειας αυτής, πρέπει να μένει μόνον στο καντόνι που εξέδωσε την άδειά του. Μετά από 10 χρόνια εργασίας, ο πρόσφυγας μπορεί να αποκτήσει μια άδεια τύπου C, που του επιτρέπει να μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, να δουλέψει για οποιονδήποτε εργοδότη και να μείνει οπουδήποτε θέλει στην Ελβετία.

O Γιουσούφ είπε στην Work ότι η Top Clean υπέβαλε αυτόν και άλλους απλήρωτους πρόσφυγες σε εξαντλητικές συνθήκες δουλειάς, υποχρεώνοντάς τους να δουλεύουν στα  McDonalds από τις 11 το βράδυ μέχρι τις 7 ή 8 το πρωί. «Δούλευα για 40 μέρες και πήρα άδεια μόνον για 4 μέρες», λέει ο Γιουσούφ. «Το αφεντικό μου υποσχέθηκε πως αν δούλευα για 3 μήνες και 2 βδομάδες χωρίς λεφτά, θα μπορούσε να μου εξασφαλίσει μια άδεια παραμονής και δουλειά με κανονικό συμβόλαιο».

Ο Γιουσούφ συζήτησε και με άλλους πρόσφυγες που έμεναν στο ίδιο καταφύγιο με αυτό και συνειδητοποίησε ότι η Top Clean τους εκμεταλλευόταν. Μίλησε στους συναδέλφους του γι’ αυτό και συμφώνησαν να σταματήσουν να δουλεύουν για την εταιρία. Ο Γιουσούφ διατύπωσε επισήμως τα παράπονά του στην ελβετική κυβέρνηση και, τελικά, οι αρχές της Γενεύης υποχρέωσαν την εταιρία να τον αποζημιώσει για τον καιρό που δούλεψε γι’ αυτήν. Ωστόσο, υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι η εταιρία θα κηρύξει πτώχευση προκειμένου να αποφύγει τις πληρωμές των προσφύγων.

Τα McDonalds της Ελβετίας δήλωσαν ότι (φυσικά…) δεν γνώριζαν πως η επιχείρηση καθαρισμού εκμεταλλευόταν τους πρόσφυγες. Πλέον, έχουν σταματήσει την συνεργασία τους με την εν λόγω επιχείρηση.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here