Πρόσφυγες με αναπηρία, οι πλέον ευάλωτοι των ευάλωτων

 

 Του ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

Η αλληλεγγύη δεν είναι θεωρία αλλά πράξη. Όχι πράξη αποσπασματική, και, κατόπιν αυτής, θεωρίες επί θεωριών με στόχο την προβολή της. Πράξη καθημερινή, συνεχής, διαρκείας. Πράξη άθροισμα πολλών καθημερινών πράξεων, στάση ζωής!

Κανόνας: Η όποια θεωρία περί αλληλεγγύης μπορεί (θεωρητικά) να εκφραστεί από τους πάντες, όμως η αλληλεγγύη ως διαρκής στάση ζωής εκφράζει αποκλειστικά και μόνο τις κοινωνικές πρωτοπορίες.

Παράδειγμα: Τον Δεκέμβριο του 2014 – αμέσως μετά την αστυνομική “επιχείρηση εκκαθάρισης” Σύριων προσφύγων από την πλατεία Συντάγματος – ομάδα ανθρώπων που μετέχουν στην Κίνηση Χειραφέτησης ατόμων με αναπηρία, έκανε για πρώτη φορά πράξη στα χρονικά των κινήσεων αλληλεγγύης, την αλληλεγγύη προς τους “πλέον ευάλωτους μεταξύ των ευάλωτων” προσφύγων, δηλαδή τους πρόσφυγες με αναπηρία. Κατέγραψε αναλυτικά τις δικαιωματικές ανάγκες τους – χειρουργικές επεμβάσεις, εφαρμογή τεχνιτών μελών, κατάλληλα αμαξίδια, προτεραιότητα παροχής εγγράφων κ.λπ. – και ξεκίνησε κοπιώδη προσπάθεια ώστε να ικανοποιηθούν.

Με υπομονή και επιμονή επιτεύχθηκαν κάμποσα: Καταρχάς, προφέρθηκαν κάποιες βασικές υπηρεσίες προς τους καταγεγραμμένους. Επίσης, κατέστη επιτέλους ορατό το μείζον ζήτημα των θεμελιωδών δικαιωμάτων των προσφύγων με αναπηρία (το ποσοστό τους μεταξύ του συνόλου των προσφύγων εκτιμάται ότι αγγίζει το 30%), που μέχρι τότε …παραβλεπόταν. Εγκρίθηκαν έκτακτες χρηματοδοτήσεις (προς το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών)  προς απόδειξη της από πλευράς πολιτείας αναγνώρισης και της συγκεκριμένης μείζονος σημασίας διάστασης. Ενώ δεν ήταν λίγοι οι αρμόδιοι – χαρακτηριστική περίπτωση ο γενικός γραμματέας του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής Β. Παπαδόπουλος – που δεσμεύτηκαν δημόσια για την συμπερίληψη της διάστασης της αναπηρίας στους μελλοντικούς σχεδιασμούς τους.

Για μια ακόμα φορά – ξεκινάμε από το τέλος – η εξέλιξη των πραγμάτων συνέλαβε τους αρμόδιους ψευδόμενους. Δεν το έκανε βέβαια από μόνη της, ήταν απαραίτητος ο ανθρώπινος (της εξέλιξης των πραγμάτων) καταλύτης, ποιος άλλος από τους της “Κίνησης Χειραφέτησης” που την έθεσαν εξ’ αρχής σε “κίνηση”. 8 Απριλίου 2016, επιτόπια παρέμβαση στον Πειραιά – σε συνεργασία με τον σύλλογο “ΠΕΡΠΑΤΩ” – τα ευρήματα της οποίας “μιλούν από μόνα τους”. Επιγραμματικά: Άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Παντελής έλλειψη πρόσβασης σε στοιχειωδώς κατάλληλες υποδομές υγιεινής και υπηρεσίες ιατρικής φροντίδας. Μηδενική ενημέρωση από τους όποιους “αρμοδίους” για τα διεθνώς αναγνωρισμένα δικαιώματά τους. Απόλυτη παραβίαση των έναντι τους οφειλομένων που στο σύνολό τους απορρέουν από τον κανόνα της διεθνούς προστασίας στον οποίο “οι ευάλωτοι των ευάλωτων” φέρονται (θεωρητικά) να εντάσσονται. Αυτών δεδομένων η κάλυψη των στοιχειωδών άμεσων αναγκών που σχετίζονται με την αναπηρία ακούγεται ως ανεκδοτολογική.

Ακούγεται ως ανεκδοτολογική, γιατί τέτοια την θέλουν να ακούγεται οι αρμόδιοι δια των παραλείψεών τους, αυτοί οι (ίδιοι) αρμόδιοι που με την μεγαλύτερη δυνατή τους πειστικότητα προ μερικών μηνών δεσμεύονταν για το αντίθετο. Δεν ακούγεται διόλου ως ανεκδοτολογική, όμως, στους ανθρώπους της “Κίνησης”, που επιμένοντας και πάλι να θέσουν τις εξελίξεις σε κίνηση, έκαναν και πάλι τα πάντα ώστε να το επιτύχουν. Ξανά μανά καταγραφή, ενδεικτική τούτη τη φορά, ξανά μανά πίεση ώστε να αρχίσουν οι εξελίξεις δικαιωματικά να κινούνται. Διπλή τούτη τη φορά πίεση, μιας και σε κάθε στιγμή της θα προστίθεται προς τους εύκολα δεσμευόμενους αρμοδίους η υπενθύμιση ότι οι προηγούμενες δεσμεύσεις τους από τις εξελίξεις διαψεύσθηκαν.

prosfygas anapiros 2

Για να βοηθήσουμε και εμείς τους αρμοδίους να μην διαψευσθούν ακόμα μια φορά, δημοσιεύουμε την ενδεικτική λίστα προσφύγων με αναπηρία και επειγόντων αναγκών τους της Κίνησης Χειραφέτησης ατόμων με αναπηρία. Όχι  τίποτε άλλο, αλλά για να μπορούν να την βρουν ξανά οι αρμόδιοι προς τους οποίους απευθύνεται (θα είναι εσαεί αναρτημένη στο www.presspublica.gr) αν τύχει και κάπου τους παραπέσει.

 • Μπ. Μ – Ιράκ, 16 ετών Τετραπληγία,7 άτομα οικογένεια, συγγενείς σε Ολλανδία/Γερμανία χρήζει αποκατάστασης, έχει ανάγκη για αμαξίδιο.• Χ. Χ. – Συρία , ανισοσκελία

  • Α. Αλ Κ. – Συρία 22 ετών, προβλήματα όρασης.

  Μ. Μ. 12 ετών, βαριά νοητική αναπηρία , έκλεισε το ειδικό σχολείο με την έναρξη του πολέμου ,προβλήματα συμπεριφοράς, αυξημένη επιθετικότητα, αδελφός χωρίς αναπηρία, είναι με την μητέρα της, πατέρας στην Σουηδία , επανένωση οικογένειας.

  • Μ. Σ. Μ. – Συρία, 22 ετών, φωτοευαισθησία, πιθανότατα πρόβλημα όρασης.

  • Α. Ι. –Συρία 80 ετών, σακχαρώδης διαβήτης, ισχαιμία μυοκαρδίου, 10 άτομα οικογένεια.

  • Ο. Μ. Σ. – Συρία, Διαβητικός , εγχείρηση ανοικτής καρδίας.

  • Σ. Χ. – Συρία, 5 ετών, ραιβοποδία

  • Ε. Αλ Χ.– Συρία, 35 ετών, ζαχαρώδης διαβήτης

  • Ά. Χ. 23 ετών , δυσπλασία κάτω άκρων, τετρακινητικός

  • Ο. Α. – Συρία, 13 ετών, σπονδυλομεταφυσιακή δυσπλασία (SMD, 4 άτομα οικογένεια

  Ρ. Τ. – Συρία, δυσκολία βάδισης , τραύμα στην σπονδυλική στήλη από κατάρρευση οικίας, χρίζει ιατρικής φροντίδας.

  • Μ. Ελ Α. – Συρία Άλγος λόγο Αγγειακής βλάβης, στο αριστερό κάτω άκρο θραύσμα από οβίδα, ανάγκη εξέτασης από αγγειοχειρουργό

  • Ν. Σ. – θραύσμα στο πόδι , χρειάζεται ακτινογραφικός έλεγχος

  • Χ. Ο. Μ. – Συρία, 58 ετών, έμφραγμα, καρδιολογικά προβλήματα, πίεση, διαβητικός.

  • Α. Α. – Συρία, διπλός ακρωτηριασμός κάτω άκρων.

  • Φ. Α. – Συρία, 5 χρονών, αυτιστικό φάσμα.

  • Λ. Σ.– Ιράκ, 8 χρονών, πιθανώς μηνιγγοκήλη, υπάρχει ανάγκη εξέτασης από παιδονευρολόγο.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here