Πρόσφυγες γκρέμισαν φράχτη στα Διαβατά και οδεύουν προς Ειδομένη

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ: EUROKINISSI(Β. ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ)

Απροσδόκητη εξέλιξη στο προσφυγικό. Δεκάδες πρόσφυγες που φιλοξενούνταν στο κέντρο μετεγκατάστασης στα Διαβατά Θεσσαλονίκης άνοιξαν ρήγματα σε τμήμα της περίφραξης, και έφυγαν από το στρατόπεδο με κατεύθυνση την Ειδομένη. Εκεί όπου η ΠΓΔΜ έχει κλείσει τα σύνορα σε Αφγανούς, ελέγχει εξονυχιστικά τα έγγραφα των Σύρων και των Ιρακινών ενώ έχει συμφωνήσει με άλλες Βαλκανικές χώρες και την Αυστρία, για κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου. 

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα Σκόπια θα επιτρέψουν σε μόλις 100 άτομα να περάσουν τα σύνορά της την Πέμπτη!

Παρόλα αυτά, οι πρόσφυγες που έφυγαν, μεταξύ αυτών και γυναίκες με παιδιά, περπατούν επί του εθνικού δρόμου με προορισμό την Ειδομένη, που βρίσκεται σε απόσταση 100 χλμ από τα Διαβατά. Γεγονός που αποδεικνύει ότι είναι σχεδόν αδύνατος ο έλεγχος των προσφυγικών ροών με μέτρα αποκλεισμού και καταστολής, όπως ελπίζουν οι αφελείς, νεο-ρατσιστές της Ευρώπης.

Η αστυνομία, που έχει αναλάβει τη φύλαξη του κέντρου, επισήμως διαψεύδει ότι οι πρόσφυγες έριξαν τμήμα της περίφραξης, ωστόσο επιβεβαιώνει ότι άγνωστος αριθμός προσφύγων εγκατέλειψε το στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου.

«Έχουν ανοίξει τον φράχτη σε ένα-δυο σημεία από κάτω και φεύγουν. Φεύγουν κυρίως τα νέα παιδιά. Από το στρατόπεδο έχει φύγει πολύς κόσμος, από ό,τι τουλάχιστον μπορώ να κρίνω, και δεν μπορούν φυσικά να τους εμποδίσουν ούτε η αστυνομία, ούτε ο στρατός γιατί υπάρχει φόβος να προκληθούν και επεισόδια» δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Στο κέντρο μετεγκατάστασης Διαβατών φιλοξενούνταν περίπου 2.200 πρόσφυγες, μεταξύ αυτών οι περίπου 900 Αφγανοί που μεταφέρθηκαν το πρωί της Τετάρτης με λεωφορεία από την Ειδομένη, καθώς οι αρχές των Σκοπίων δεν επιτρέπουν την είσοδό τους στη γειτονική χώρα. Επιπλέον, στα Διαβατά φιλοξενούνταν προσωρινά πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ, πριν προωθηθούν στα σύνορα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here