Πρόκληση ΝΔ: Καλύπτει τα φασιστοειδή της Χίου που επιτέθηκαν σε καταυλισμό προσφύγων και αλληλέγγυους-Ερευνα και τιμωρία ζητούν ΟΗΕ και Δ. Αμνηστία

 

Την στιγμή που η Υπατη Αροστεία του ΟΗΕ για του πρόσφυγες και η Διεθνής Αμνηστία, εκφράζουν την ανησυχία τους για τις άνανδρες επιθέσεις με πέτρες και μολότοφ εναντίον του καταυλισμού προσφύγων στη Σούδα της Χίου και ζητούν από τις ελληνικές αρχές να προστατέψουν τους πρόσφυγες να ερευνήσουν το γεγονός και να αποδώσουν ευθύνες, η ΝΔ δια στόματος Βασ. Κικίλια, διαστρεβλώνει τα γεγονότα και καλύπτει πλήρως τη δράση των φασιστοειδών-τραμπούκων της Χίου, υποστηρίζοντας ότι «οι κάτοικοι της περιοχής αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν σίδερα και ξύλα, προκειμένου να αμυνθούν και να προστατεύσουν τις περιουσίες τους»!

Και σαν να μην έφταναν οι επιθέσεις των δύο προηγούμενων ημερών, ένας ακόμη πρόσφυγας στον καταυλισμό της Σούδας τραυματίσθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στο κεφάλι από πέτρα που προφανώς έταξε κάποιος από τα τείχη του κάστρου και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο!

Η θέση του ΟΗΕ που εκθέτει τη ΝΔ και τον Κικίλια 

Συνολικά περίπου 100 άνθρωποι – κυρίως οικογένειες – έχασαν το κατάλυμά τους, αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία. Όπως είπαν οι πρόσφυγες στην ομάδα της Υ.Α., φοβούνται να επιστρέψουν στο χώρο φιλοξενίας και να κοιμηθούν εκεί. «Καταδικάζω με έμφαση κάθε μορφή βίας, που έχει ως αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό, τόσο κατοίκων της Χίου όσο και προσφύγων», επισημαίνει ο Φιλίπ Λεκλέρκ (Philippe Leclerc), αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα στην ανακοίνωσή του. «Όλοι όσοι διαπράττουν τέτοιες πράξεις πρέπει να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν», προσθέτει.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, καλεί τις αρχές να αποτρέψουν παρόμοια περιστατικά βίας στο μέλλον, ενισχύοντας την ασφάλεια εντός και γύρω από το χώρο φιλοξενίας. Θα πρέπει επίσης να ενταθούν οι προσπάθειες εξεύρεσης εναλλακτικής στέγασης, προκειμένου να μπορέσει να κλείσει ο χώρος της Σούδας, σημειώνει.

Προκειμένου να παράσχει προστασία στους σχεδόν 100 πρόσφυγες και μετανάστες, οι σκηνές των οποίων καταστράφηκαν στη Σούδα τις τελευταίες δύο μέρες, η Υ.Α. έχει ήδη ξεκινήσει να τοποθετεί οικογενειακές σκηνές με ξύλινο πάτωμα. Παράλληλα, όσοι έπεσαν θύματα των επιθέσεων, δέχθηκαν ιατρική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη μέσω εταίρων της Υ.Α., καθώς και κουβέρτες, υπνόσακους, υποστρώματα και είδη προσωπικής υγιεινής.

Τι λέει η Διεθνής Αμνηστία

Η Γκόρι βαν Γκούλικ (Gauri van Gulik), αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη, δηλώνει σε ανακοίνωσή της, πως «αυτές οι αποτρόπαιες επιθέσεις εναντίον προσφύγων δεν μπορεί να επιτρέπεται να συνεχίζονται ατιμωρητί. Τις δυο τελευταίες νύχτες, ύποπτοι ακροδεξιοί πέταξαν βόμβες μολότοφ, πέτρες και τμήματα βράχου κάτω στον καταυλισμό από τα τείχη του κάστρου, προκαλώντας τραυματισμούς και πανικό. Τουλάχιστον ένας πρόσφυγας τραυματίστηκε από μια πέτρα, μόνο αυτό το απόγευμα».

«Η αστυνομία και οι δικαστικές αρχές οφείλουν, όχι μόνο να λάβουν επείγοντα μέτρα για να διερευνήσουν αυτά τα εγκλήματα μίσους και να οδηγήσουν τους υπεύθυνους ενώπιον της Δικαιοσύνης, αλλά καθώς πλησιάζει η τρίτη νύχτα, πρέπει να δράσουν ούτως ώστε να εγγυηθούν την ασφάλεια των προσφύγων στο νησί», συμπλήρωσε η κ. Γκούλικ.

Η παραφωνία Κικίλια που αφήνει έκθετη τη ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη

Η επίσημη ανακοίνωση του κ. Β. Κικίλια, που ήταν μέχρι το μεσημέρι υπεύθυνος για την μεταναστευτική πολιτική, πριν αναλάβει την θέση του εκπροσώπου τύπο του κόμματος,  μιλά κατ΄αρχάς  για «επεισόδια στη Σούδα της Χίου, είχαν ως τραγικό απολογισμό φωτιές εντός του καταυλισμού, φωτιές σε γειτονικά σπίτια, καμένα αυτοκίνητα και καταστήματα». Ωστόσο, όπως παρατηρεί το τοπικο σάιτ  Αστραπάρης, ουδείς, ούτε επίσημα η Πυροσβεστική μίλησε για τέτοιας έκτασης επεισόδια, γεγονός που γεννά ερωτηματικά για την ορθότητα και την αντικειμενικότητα της πληροφρόσης Κικίλια-ΝΔ.

Ουδείς αμφισβήτησε την σοβαρότητα των επεισοδίων και την ζημιά που υπέστησαν συμπολίτες μας, καθώς και τον κίνδυνο που δημιουργήθηκε σε βάρος Χιωτών και προσφύγων. Όμως από αυτό μέχρι του σημείου να παρουσιάζεται από τα χείλη ενός υπεύθυνου εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας η εικόνα για καμένα σπίτια, καταστήματα και αυτοκίνητα υπάρχει μεγάλη απόσταση, αναφέρει ο ισττότοπος.

Ουδείς και πολύ περισσότερο ουδεμία επίσημη αρχή της Χίου (αστυνομία και πυροσβεστική) ανακοίνωσαν τέτοιες και τέτοιας έκτασης ζημιές. Γεννάται, επομένως, μείζον ζήτημα για το από πού άντλησε τις πληροφορίες του ο κ. Κικίλιας.

Ο κ. Κικίλιας προχώρησε όμως και σε μιά ακόμη καταγγελία: «Τραγικότερο όλων; H κατοχή ηλεκτρικού εξοπλισμούtaser από μετανάστες, η οποία έκανε πολύ δύσκολη την προσπάθεια των ΜΑΤ να τους αναχαιτίσουν»,  ανέφερε. Ομως η αστυνομία της Χίου δεν επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του.

Το χειρότερο όλων όμως, που δημιουργεί και μείζον πολιτικό θέμα για την ΝΔ και την γενικότερη στάση τόσο απέναντι στους πρόσφυγες όσο κυρίως απέναντι στα φαινόμενα φασιστικής βίας κατά προσφύγων, είναι ότι παρέχει πλήρη  πολιτική κάλυψη στις ομάδες των ακροδεξιών, που κυκλοφορούσαν οπλισμένοι με ρόπαλα και σιδερολοστούς. Ο κ. Κικίλιας, επισημαίνει στην ανακοίνωσή του, «οι κάτοικοι της περιοχής αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν σίδερα και ξύλα, προκειμένου να αμυνθούν και να προστατεύσουν τις περιουσίες τους». Του διέφυγε προφανώς ότι αυτές ήταν οι ορδές των τραμπούκων φασιστών που χτυπούσαν οικογένειες προσφύγων και αλληλέγγυους!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here