Σκληρή απάντηση Σουλτς-προέδρου Γερμανικής Βουλής σε Ερντογάν: Απαράδεκτη στάση ηγέτη στον 21ο αιώνα

Δριμεία επίθεση  στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για όσα απαράδεκτα έχει δηλώσει μετά την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από την γερμανική Βουλή, εξαπέλυσαν τόσο ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου όσο και ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς.

«Θεωρούσα αδύνατο πως στον 21ο αιώνα ένας δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος θα συσχέτιζε την κριτική του στην στάση δημοκρατικά εκλεγμένων βουλευτών με την καταγωγή τους, πως θα χαρακτήριζε μολυσμένο το αίμα τους», δήλωσε ο πρόεδρος της γερμανικής Βουλής, Νόρμπερτ Λάμερτ, σε ειδική συνεδρίαση που έγινε για θέμα σήμερα Πέμπτη.

«Απορρίπτω σε κάθε μορφή της την υποψία πως μέλη αυτού του Κοινοβουλίου είναι φερέφωνα τρομοκρατών» συνέχισε ο Λάμερτ, ενώ έδειξε τούρκους πολιτικούς ως ηθικά υπεύθυνους για τις «απειλές και ύβρεις γεμάτες μίσος» που δέχθηκαν γερμανοί βουλευτές.

Η αντίδραση Σουλτς

Αλλά και ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, αντέδρασε έντονα, στέλνοντας μιά σκληρή επιστολή στον Τούρκο πρόεδρο στην οποία αναφέρεται σύμφωνα με πληροφορίες, και στην άρση της ασυλίας μελών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης που έχει στόχο τους βουλευτές του φιλοκουρδικού HDP).

Ο κ. Σουλτς εγκαλεί τον τούρκο πρόεδρο για καταστρατήγηση κοινοβουλευτικών αρχών και χαρακτηρίζει την στάση του τούρκου προέδρου «απόλυτο σπάσιμο ταμπού, το οποίο καταδικάζω στο έπακρο».

Όσον αφορά συγκεκριμένα τις επιθέσεις σε γερμανούς βουλευτές, ο Σουλτς αναφέρει πως παρακολουθεί με «τεράστια ανησυχία τις αναφορές πως επιτεθήκατε σφοδρά σε ελεύθερα εκλεγμένους βουλευτές και εξαπολύσατε κατηγορίες σε βάρος τους».

«Επιτρέψτε μου την επισήμανση, ως πρόεδρος ενός πολυεθνικού και πολυθρησκευτικού Κοινοβουλίου, ότι η ελεύθερη άσκηση των καθηκόντων των βουλευτών είναι καθοριστικός πυλώνας των ευρωπαϊκών Δημοκρατιών μας» υπογραμμίζει ο Σουλτς.

«Σειρά γερμανών συναδέλφων στους οποίους επιτεθήκατε, αλλά και μέλη του Τουρκικού Κοινοβουλίου που πλήττονται από μέτρα που εσείς στηρίζετε, είναι για χρόνια συνάδελφοί μου και εν μέρει προσωπικοί μου φίλοι, και αισθάνομαι υποχρεωμένος να τους υπερασπιστώ» ανέφερε στην επιστολή του προς τον Ερντογάν ο Σουλτς.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την ψηφοφορία στο γερμανικό Bundestag για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, ο τούρκος πρόεδρος -που είχε μιλήσει για «συνωμοσία»- είχε καλέσει μέχρι και… να γίνουν τεστ αίματος σε γερμανούς βουλευτές τουρκικής καταγωγής που είχαν υπερψηφίσει, αμφισβητώντας την καταγωγή τους.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here