Πρόβλημα με χρέος, ΔΝΤ και γερμανικές εκλογές

Ορατός είναι ο κίνδυνος να μεταφερθεί για μετά τις γερμανικές εκλογές,το φθινόπωρο του 2017, τα κρίσιμα για την Ελλάδα ζητήματα του χρέους και της συμμετοχής ή όχι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν η «Καθημερινή» και το πρακτορείο Bloomberg, ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι εάν η δεύτερη αξιολόγηση δεν ολοκληρωθεί γρήγορα, το θέμα του χρέους θα συζητηθεί μετά τις γερμανικές κάλπες, που θα γίνουν το φθινόπωρο του 2017.

Το ΔΝΤ,επιδιώκει να ανοίξει άμεσα η συζήτηση για το χρέος, αλλά σύμφωνα με το Bloomberg, είναι δύσκολο το Ταμείο να ενταχθεί χρηματοδοτικά στο τρίτο Μνημόνιο πριν τις εκλογές στη Γερμανία. Η ίδια πηγή χαρακτήρισε «απίθανο» το ενδεχόμενο συμμετοχής του οργανισμού στο ελληνικό πρόγραμμα φέτος.

Το Ταμείο σχεδιάζει να συζητήσει το ελληνικό πρόγραμμα στο Διοικητικό Συμβούλιό του έως το τέλος του έτους, όμως είναι απίθανο να αποφασίσει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα εάν οι ευρωπαίοι εταίροι δεν καταθέσουν ικανοποιητικές προτάσεις για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους έως τότε.

Οι εξελίξεις έρχονται τη στιγμή που γερμανοί βουλευτές που ανήκουν στο κυβερνητικό μπλοκ έχουν εκφράσει τον έντονο προβληματισμό τους για την μη ένταξη του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα έως τώρα.

Η κυβέρνηση Μέρκελ είχε εξασφαλίσει την υπερψήφιση του τρίτου Μνημονίου στη Μπούντεσταγκ μόνο αφού εγγυήθηκε την συμμετοχή του ΔΝΤ, που θεωρείται στο Βερολίνο πιο αυστηρός επόπτης των ελληνικών μεταρρυθμίσεων από την Κομισιόν.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here