Πρόβα γραβάτας και..συμφωνίας για τον Τσίπρα;

Με μια κίνηση με συμβολική χροιά υποδέχθηκε το πρωί της Παρασκευής στη σύνοδο κορυφής της Ρίγα τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σε μια στιγμή χαλαρότητας στη καθιερωμένη φωτογραφία, ο κ. Γιούνκερ, φωτογραφήθηκε προτείνοντας τη γραβάτα στο κ. Τσίπρα. Οπως είναι γνωστό ο πρωθυπουργός είχε πει όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, ότι θα φορέσει γραβάτα μόνο όταν υπάρξει οριστική συμφωνία με τους εταίρους.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχαν το απόγευμα οι δύο άνδρες,  η οποία διεξήχθη σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Γιούνκερ για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων. Οπως έλεγαν κύκλοι της κυβέρνησης  «εκφράστηκε η ανάγκη για αμοιβαία προσπάθεια μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, ώστε να επέλθει σύντομα μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία, στο πλαίσιο του ρεαλισμού και της συνευθύνης¨.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν είχε διαμηνύσει ήδη στους ευρωπαίους εταίρους ότι «δεν μπορούμε να πετάξουμε την Ελλάδα έξω από την Ευρωζώνη». Το ζήτημα, όπως είπε στο γερμανικό περιοδικό Wirtschaftswoche, «δεν αφορά μόνο τη νομισματική πολιτική ή οικονομικούς λόγους, αλλά αφορά και την αξιοπρέπεια των Ελλήνων». «Δεν μπορείς να τους πετάξεις έξω από τη νομισματική ένωση.

Και οι Έλληνες όμως πρέπει να κατανοήσουν ότι η αλληλεγγύη του ενός πρέπει να αντανακλά στην ακεραιότητα του άλλου» υπογράμμισε, ενώ απαντώντας σε όσους επικρίνουν το κοινό νόμισμα, ισχυριζόμενοι ότι έχει προκαλέσει διάσπαση στο εσωτερικό της ΕΕ, τόνισε: «Δεν ευθύνεται το ευρώ για το γεγονός ότι δεν υπάρχει κοινή στάση στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα βρισκόμασταν σε νομισματικό πόλεμο, ενώ δεν υπήρχε το ευρώ».

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Οι αστειοι κλοουν μονο τετοια σκεπτονται και κανουν Χαλαροι ειναι παντα
    τους λαους ομως τους εχουν σε συνεχη αγωνια αγχος και ακαταπαυστη λιτο
    τητα Θαρθει κι η δικη μας η σειρα Καντε λιγακι υπομονη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here