Πρωτοπόρος θεωρία, πρακτική “για τα μπάζα”!

 

Του ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

Ενώ ο νόμος σαφώς ορίζει ότι η χρήση των περιπτέρων από δικαιούχους με αναπηρία γίνεται ώστε να ενδυναμώσει την προσπάθεια επαγγελματικής τους ένταξης, ο νομοθέτης δεν προβλέπει τίποτε συγκεκριμένο για τα επιπρόσθετα μέτρα κάλυψης εμβαδού που είναι απαραίτητα για να είναι τα περίπτερα προσβάσιμα τόσο στους δικαιούχους όσο και στους πελάτες τους χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου. Πρόκειται για εμφανή παράλειψη του νομοθέτη που επιβάλλεται άμεσα να καλυφθεί.

kedkeanakoinosi

Υπηρετώντας το παραπάνω σκεπτικό ή αν θέλετε την κοινή λογική η έγγραφη και δημόσια  παρέμβαση/ δέσμευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ) τον Ιούνιο του 2015, μπόρεσε σε πάνω κάτω 300 λέξεις να αποτυπώσει τον πυρήνα μιας σκαστής παραβίασης σε βάρος του δικαιώματος στις ίσες ευκαιρίες απασχόλησης των πολιτών με αναπηρία, παράλληλα αναδεικνύοντας την πάγια στις συναφείς προστατευτικές νομοθεσίες αντίφαση ανάμεσα σε πνεύμα και γράμμα του νόμου. Ήταν η πρώτη στην ιστορία τόσο σαφής ανακοίνωση του αρμόδιου εποπτεύοντος φορέα για το “σκαστό” αυτό ζήτημα, γεγονός που αν μη τι άλλο γέννησε προσδοκίες ότι “το εννοεί”.

baza1

Έκτοτε όμως… τίποτε! Ή, για να είμαστε αντίστοιχα σαφείς ανταποκρινόμενοι στο μέτρο που η ανακοίνωση της ΚΕΔΚΕ έθεσε τον περσινό Ιούνιο, χειρότερα και από τίποτε, υπό και του μηδενός. Δεν θα σπαταλήσουμε πολλές λέξεις προς απόδειξη, αντί αυτών αρκούμαστε σε μια φωτογραφία που – ειδικά για την συγκεκριμένη δεν μπορεί παρά να συμφωνήσετε – “λέει” όσα χίλιες λέξεις. Είναι της προηγούμενης εβδομάδας, και απεικονίζει τον τρόπο που τα επιπρόσθετα τετραγωνικά κάλυψης εμβαδού ώστε το περίπτερο να είναι προσβάσιμο αντιμετωπίστηκαν στην πράξη. Σημειώνεται ότι πρόκειται για το πρώτο περίπτερο στην χώρα (Αθηναϊκά βόρεια προάστια) που διαμορφώθηκε ώστε να τηρεί τις προδιαγραφές προσβασιμότητας, η περίπτωση του οποίου ήταν αυτή που ενέπνευσε την πρωτοποριακή ανακοίνωση του αρμόδιου εποπτεύοντος φορέα!

Καλές οι πρωτοπόρες ανακοινώσεις αλλά οι περί προσβασιμότητας αντιλήψεις στην πράξη παραμένουν “για τα μπάζα” …

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here