Πρωτοποριακή ιδέα από μαθητές: Ταξίδι στον αρχαίο πολιτισμό με ένα ζευγάρι γυαλιά

Της Ολυμπίας Λιάτσου

Με ένα κουμπί και ταξιδεύεις στο χρόνο. Με ένα κουμπί, πίσω στο παρελθόν.  Από το σπίτι μας, κατευθείαν στο Ναό του Επικούριου Απόλλωνα, στην Πελοπόννησο, το τελευταίο τέταρτο  του 5ου π.Χ αιώνα.

Οταν η θέληση συναντά τη δίψα για δημιουργία. Οταν αυτά,  παντρεύονται  από νέα παιδιά, το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι τίποτα λιγότερο από μια εκπληκτική πρωτοπόρα ιδέα. Κάπως έτσι γεννήθηκε η συγκεκριμένη, που πήρε σάρκα και οστά  από μια χούφτα 17χρονους μαθητές του Β’ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού, με την πολύτιμη συνδρομή εξειδικευμένων επιστημόνων.

Και η ιδέα έγινε προιόν. Ενα  προιόν που θα το ζήλευαν πολλές φτασμένες επιχειρήσεις . Πρόκειται για έναν συνδυασμό εφαρμογής κινητών τηλεφώνων και μίας συσκευής προβολής, σχεδιασμένη από την Google. Ενα τεχνολογικά και επιστημονικά προηγμένο προιόν. Καινοτόμο και μοναδικό.

Η τεχνολογία αυτή, προσφέρει μία εξελιγμένη εμπειρία εικονικής πραγματικότητας. Είναι μια νέα μορφή πολιτισμού, μέσω της νέας τεχνολογίας και απευθύνεται σε όλους. Ιδιαίτερα όμως διευκολύνει  τα άτομα με κινητικά προβλήματα που δεν μπορούν να μετακινηθούν ώστε να απολαύσουν από κοντά τους χώρους της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ο χρήστης της συσκευής απολαμβάνει μια πλήρη ξενάγηση. Οχι μόνο οπτική  αλλά και ακουστική. Γίνεται στην ελληνική και την Αγγλική γλώσσα. Προσεχώς θα είναι  διαθέσιμη και στη Γαλλική, Γερμανική και Ρωσική.

Το πρώτο βήμα ήταν η δημιουργία της εταιρείας. Την βάφτισαν ΕΠΕΙΚΟΝ ( ΕΠ δηλαδή Επικούριος, ΕΙΚΟΝ δηλαδή εικόνες) και ξεκίνησαν όλα.

Πρώτος σταθμός της εικονικής μας ξενάγησης , ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα στην Πελοπόννησο.  Η επιλογή της προβολής του συγκεκριμένου ναού δεν ήταν τυχαία.  Οπως μας εξηγεί η μαθήτρια Μάιρα Δρυμούση, ο ναός που έχει κατασκευαστεί από τον Ικτίνο, τον μεγάλο αρχιτέκτονα του Παρθενώνα των Αθηνών, είναι το πρώτο αρχαιοελληνικό μνημείο, που συμπεριελήφθη στον κατάλογο παγκοσμίου κληρονομιάς της UNESCO, το 1986. Σε αυτό  ακριβώς το λόγο, οφείλεται η επιλογή του.

Ο χρήστης  της συσκευής βλέπει τον Ναό  στην αρχική του μορφή και σε ακριβή μοντελοποίηση.

Πως γεννήθηκε όμως η ιδέα αυτού του προιόντος; Η αφορμή για την δημιουργία της πολιτιστικής επιχείρησης , ήταν το Ευρωπαικό Πρόγραμμα ΔΙΑΖΩΜΑ  που έχει στόχο την υιοθεσία Αρχαίων Μνημείων με το σχολείο . H εκπληκτική πρωτοπόρα ιδέα ήταν επινόηση όλων των μελών της εταιρείας.

Η μαθήτρια Δάφνη Καπνίδου, γενική διευθύντρια , λέει:  «Φέτος στο σχολείο μας, το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ΔΙΑΖΩΜΑ, που έχει ως στόχο την υιοθεσία Αρχαίων Μνημείων συνεργάζεται με το Πρόγραμμα Επιχειρηματικότητας «Εικονική Επιχείρηση». Ως εκ τούτου, θελήσαμε να συστήσουμε  μια εταιρεία με τριπλό στόχο: 1. Την προβολή και ανάδειξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, 2. Την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού για την ενίσχυση της οικονομίας της χώρας μας 3. Τη διευκόλυνση των ατόμων που αδυνατούν να επισκεφθούν τα αρχαιοελληνικά θαύματα της πατρίδας μας, να τα γνωρίσουν.»

Από την ιδέα όμως μέχρι την πράξη, μεσολάβησαν πολλά στάδια και τα πράγματα δεν ήταν καθόλου εύκολα. Πρόκειται για ένα τεχνολογικό εγχείρημα, πολύπλοκο και δύσκολο να υλοποιηθεί. Ο μαθητής Εμμανουήλ Σκούρης, εξηγεί ότι  η σύλληψη του προιόντος με την επωνυμία  ΑPPOLLO (APP = Application, για τον APOLLON) ήταν αποτέλεσμα όλων των μελών της επιχείρησης.

Για την υλοποίησή του προιόντος , συνεργάστηκαν οι επιστήμονες  Ε. Φρέγκογλου, η αρχιτέκτονας  Ε. Σταυροπούλου και ο ειδικός στις εφαρμογές  Θ. Τσακίρης. Πολύτιμη επίσης ήταν η συνδρομή του διεθνούς φήμης, καθηγητή αρχαιολογίας Βασίλη Λαμπρινουδάκη που είχε την γενική εποπτεία του έργου.

Εμπνευστές και καθοδηγητές  σε όλα τα βήματα των μαθητών, ήταν η καθηγήτριά τους Δήμητρα Χατζηαγγελάκη η οποία εισήγαγε την επιχειρηματική εκπαίδευση στα Αρσάκεια Σχολεία από το 2008 και η υπεύθυνη του προγράματος ΔΙΑΖΩΜΑ Σοφία Ραπτάκη. Για τα προγράμματά του αυτά, το Β ‘ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού, έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις όλα αυτά τα χρόνια.

Η δημιουργία ενός τόσο ελκυστικού προιόντος απαιτεί όμως και έξοδα. » Οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε ήταν πολύ μεγάλες» μας λέει η διευθύντρια Οικονομικών, μαθήτρια Αθανασία Κόντη. «Ωστόσο οι δύσκολες προκλήσεις μάς γοητεύουν, μας εμπνέουν ως ομάδα και μας πεισμώνουν να εργαστούμε περισσότερο για να επιτύχουμε το στόχο μας.»

Το αρχικό κεφάλαιο των μαθητών, ήταν 1000 ευρώ το οποίο αποκτήθηκε από την πώληση  χιλίων μετοχών της εταιρείας τους.

Η αναζήτηση χορηγών ήταν μία λύση. Ετσι οι μαθητές στράφηκαν στην εξεύρεση χορηγών. Την πρώτη σημαντική βοήθεια, την έδωσε το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ και στη συνέχεια προσφέρθηκαν πολλοί ακόμη χορηγοί που στήριξαν το έργο.

Για την προβολή του προιόντος  τα παιδιά έχουν έρθει σε επικοινωνία με άλλα σχολεία στην Ευρώπη κι έχουν δημιουργήσει  ιστοσελίδα και λογαριασμό στο Facebook. H Εταιρεία Newtons τους έχει φτιάξει μια καταπληκτική διαφήμιση.

Την 1η Απριλίου, οι μαθητές με το προιόν τους θα συμμετάσχουν στην Εμπορική Έκθεση, που διοργανώνει το Junior Achievement Greece, στο The Mall Athens ενώ μέσα στον ίδιο μήνα θα επισκεφθούν τον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες της Αρκαδίας, όπου ο Δήμαρχος έχει ήδη διοργανώσει Εκδήλωση προς τιμήν τους.

Και κάτι ακόμη, ιδιαιτέρως σημαντικό: Ολα τα έσοδα από τις πωλήσεις του προιόντος  θα διατεθούν  στο Σύλλογο Φίλων παιδιών με καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ. Το προιόν θα βγεί τις επόμενες μέρες στην αγορά  και η τιμή του θα είναι ελκυστική.

Σημαντικό ρόλο στο έργο των μαθητών, είχαν ως σύμβουλοι εθελοντές,  οι Γ. Μαρινόπουλος και Φ. Αλεβίζος από το Πολιτιστικό Ιδρυμα του Ομίλου Πειραιώς.

Οι 22 μαθητές που στελεχώνουν την εταιρεία έχουν αναλάβει όλοι από ένα συγκεκριμένο ρόλο στη διοίκησή της. Ειναι οι ίδιοι διευθυντές και βοηθοί. Είναι αυτοί που αναζητούν πόρους και χορηγούς, πασχίζουν για την διαφήμισή του προιόντος και μας  προτείνουν να το δοκιμάσουμε….

 

Τα μέλη της εταιρείας είναι:

Διοικητικό Συμβούλιο

Πρόεδρος: Ειρ. Αναξαγόρου

Μέλος: Φ. Γκοτσόπουλος

Μέλος: Τ. Παΐσιος

Γενική Διευθύντρια: Δ. E. Καπνίδου

Διευθύντρια Ανθρωπίνων Πόρων: Ε. Ταραντίλη                                                                                                                                                                       

Διευθυντής Παραγωγής : Ε.N. Σκούρης

Υποδιευθύντρια Παραγωγής. Υπεύθυνη Τεχνολογικών Εφαρμογών:

Α. Γιαννακοπούλου

Υποδιευθύντρια  Παραγωγής /Υπεύθυνη Αρχαιολογικής Μελέτης : Σ. Σταυρουλάκη

Διευθύντρια ΄Ερευνας & Πολιτιστικής Διαχείρισης: Μ. Δρυμούση

Διευθύντρια Marketing: Ι. Καρτάλη

Υποδιευθύντρια Marketing: Κ. Οικονομίδου

Βοηθός Marketing: Ι. Μπουνάζου

Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων: Κ. Πετρίδη

Υποδιευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων: Λ.Σ. Σμιτ – Γογγάκη

Βοηθός Δημοσίων Σχέσεων: Αθ. Γράψας

Διευθύντρια Πωλήσεων: Π. Ποζιού

Υποδιευθυντής Πωλήσεων: Α. Αναστασιάδης

Βοηθός Πωλήσεων:  Θ. Λαγογιάννη

Βοηθός Πωλήσεων: Χ. Κώστα

Διευθύντρια Οικονομικών: Ν. Κόντη

Υποδιευθύντρια Οικονομικών: Αικ. Μαραγκού

Βοηθός Οικονομικών: Δ. Παπαδιάς

www.epeikon.gr,

epeikon@gmail.com. arsakeio,

https://www.facebook.com/epeikon

 

 

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here