Πρωτοβουλία Τσίπρα και επικοινωνία με Μέρκελ για άμεση λύση

Nέα πολιτική πρωτοβουλία για επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group και επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων, έως την ερχόμενη Πέμπτη(εάν είναι δυνατόν) ή το αργότερο έως τις 11 Μαίου, ως απώτατο χρονικό όριο, ανέλαβε ο πρωθυπουργός. 

Ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, στον απόηχο των θετικών εντυπώσεων της πρόσφατης συνάντησής τους στις Βρυξέλλες αλλά και της «κακής τροπής» που πήρε για τα ελληνικά θέματα, το άτυπο Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας.

Οπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου, η συζήτηση έγινε σε θετικό κλίμα, συνέχεια της καλής ατμόσφαιρας που επικράτησε και στη πρόσφατη συνάντηση τους.

Στη συνομιλία τους, εκφράστηκε η κοινή βούληση για σταθερή επικοινωνία καθ’ όλη την πορεία της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να υπάρξει άμεσα μια αμοιβαία επωφελής λύση.

Αμέσως μετά ο  Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Πρόεδρο του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ.

Σε συνέχεια των εξελίξεων αυτών, ο  Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμώνων Ν. Χουλιαράκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ν. Κοστέλο. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες του Brussels Group και αύριο, Δευτέρα θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη του Brussels Group. Το Brussels Group θα επαναληφθεί δια ζώσης την Τετάρτη με στόχο την επιτάχυνση των αποτελεσμάτων.

Από τις ραγδαίες αυτές εξελίξεις, είναι φανερό ότι το βάρος των διαπραγματεύσεων  παίρνει  πλέον πάνω του ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο οποίος αξιοποιώντας το καλό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις επαφές του με την Α. Μέρκελ, επιχειρεί να θέσει τις εξελίξεις για την ενδιάμεση συμφωνία, κάτω από πολιτική διαχείριση, όπως δείχνει η δέσμευση των δύο ηγετών να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την διαπραγμάτευση και να επικοινωνούν σε σταθερή βάση, έως την επίτευξη «άμεσης, επωφελούς λύσης».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here