Πρωτιά των Ελλήνων στο κάπνισμα

Τέσσερις στους δέκα κατοίκους της Ελλάδας επιμένουν να καπνίζουν, αναδεικνύοντας τη χώρα σε πρωταθλήτρια των καπνιστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, το 26% των Ευρωπαίων παραμένουν καπνιστές, παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά των καπνιστών εμφανίζουν μείωση κατά 2% στην ΕΕ από το 2012. Τα στοιχεία ανακοινώθηκαν με ευκαιρία την εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Ex-smokers are Unstoppable» («Οι Πρώην Καπνιστές είναι Ασταμάτητοι»), η οποία ενθαρρύνει τους καπνιστές να ξεκινήσουν μια προσωπική προσπάθεια για τη διακοπή του.

Η Ελλάδα μαζί με τη Βουλγαρία καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά με 38% και 35% αντίστοιχα.

Στην Ελλάδα, καπνιστές είναι το 43% των ανδρών και το 33% των γυναικών. Οι περισσότεροι καπνιστές αγοράζουν πακέτο τσιγάρων καθημερινά (76%) ενώ εννέα στους δέκα (92%) δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ ηλεκτρονικό τσιγάρο. Το 52% των ελλήνων καπνιστών ξεκίνησε το κάπνισμα σε ηλικία μεταξύ 15 και 18 ετών, ενώ λίγο περισσότεροι από τους μισούς (57%) δεν έχουν ποτέ προσπαθήσει να το διακόψουν.

Στον αντίποδα βρίσκονται η Σουηδία και η Φινλανδία, όπου το ποσοστό των καπνιστών έχει μειωθεί στο 11 και 19 τοις εκατό αντίστοιχα.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η μεγαλύτερη πτώση από το 2012 έως το 2015 σημειώθηκε στις ηλικίες μεταξύ 15 και 24 ετών (25% από 29%).

Το 59% των ευρωπαίων καπνιστών έχει προσπαθήσει να διακόψει το κάπνισμα, αλλά μόνο το 19% αποφάσισε να το κάνει τον τελευταίο χρόνο. Από αυτούς, το 12% έχει επιχειρήσει τη διακοπή του μέσω της χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων, σε σύγκριση με 7% το 2012. Ωστόσο, μόνο το 14% των χρηστών ηλεκτρονικών τσιγάρων κατάφερε να μειώσει ή να σταματήσει το κάπνισμα.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here