Πρυτάνεις: Σχέδιο για μπλόκο στα αποθεματικά των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

 

 

Να μπλοκάρουν την μεταφορά των ταμειακών τους διαθεσίμων αποφάσισαν οι πρυτάνεις    των ΑΕΙ οι οποίοι συνεδριάζουν εκτάκτως  αύριο Σάββατο προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους. Δεν αποκλείεται να εξαγγείλουν και κινητοποιήσεις ζητώντας από την κυβέρνηση να εξαιρέσει τα Ιδρύματα από  τις υποχρεώσεις που επιβάλλει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Οι Πρυτάνεις και οι Πρόεδροι των ΤΕΙ  αναζητούν τώρα  νομική φόρμουλα προκειμένου να  τεκμηριώσουν το επιχείρημά τους ότι οι πόροι των Ειδικών Λογαριασμών από οποιαδήποτε πηγή δεν πρέπει να ενταχθούν στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, δεδομένου ότι είναι πόροι που προορίζονται για την εκτέλεση συγκεκριμένων συμβατικών αντικειμένων, με νομικές δεσμεύσεις,  δεν αποτελούν περιουσία των ΑΕΙ και επομένως δεν μπορούν να διατεθούν σε τρίτους.

Μια  επίσης  έκτακτη συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, πραγματοποίησαν ήδη οι πρυτάνεις, με θέμα το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας , για το οποίο δηλώνουν ότι αιφνιδιάστηκαν από την ηγεσία του υπουργείου.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά την συνεδρίαση  αναφέρουν τα εξής:

• Τα Πανεπιστήμια είναι σε οικτρή οικονομική κατάσταση λόγω των συνεχών μειώσεων των προϋπολογισμών και της μη καταβολής δόσεων επιχορήγησης το 2015. Αυτή τη στιγμή τα Πανεπιστήμια παραμένουν με δυσκολία ανοικτά, καλύπτοντας τις βασικές τους ανάγκες από τα ταμειακά υπόλοιπα των τακτικών προϋπολογισμών των προηγουμένων ετών.
• Οι Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ), οι Εταιρείες Διαχείρισης και Αξιοποίησης της Περιουσίας και τα Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα (ΕΠΙ) των Πανεπιστημίων δεν επιχορηγούνται από το Δημόσιο και διαχειρίζονται πόρους που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κληροδοτήματα και ιδιωτικούς φορείς. Οι πόροι αυτοί τους έχουν διατεθεί για συγκεκριμένους σκοπούς, όπως η εκτέλεση ερευνητικών και αναπτυξιακών έργων στα οποία απασχολούνται δεκάδες χιλιάδες Έλληνες επιστήμονες – μεταπτυχιακοί, υποψήφιοι διδάκτορες, μεταδιδακτορικοί υπότροφοι. Παράλληλα, οι πόροι αυτοί ενισχύουν τα Πανεπιστήμια συμπληρώνοντας τις ελλιπείς κρατικές επιχορηγήσεις.
• Τυχόν απώλεια αυτών των πόρων θα οδηγήσει στην ανεργία αυτούς τους χιλιάδες νέους ερευνητές, θα εξαφανίσει τα Ελληνικά Δημόσια Πανεπιστήμια από τον Ευρωπαϊκό ερευνητικό χάρτη, θα τα οδηγήσει σε αδυναμία λειτουργίας, ενώ θα προκύψουν καταλογισμοί καθώς οι φορείς χρηματοδότησης απαγορεύουν την κατάθεση των ερευνητικών κονδυλίων σε επενδυτικούς λογαριασμούς.
• Η Σύνοδος των Πρυτάνεων θεωρεί ότι τα Πανεπιστήμια και ιδιαίτερα οι ΕΛΚΕ, οι Εταιρείες Διαχείρισης και τα ΕΠΙ των Πανεπιστημίων δεν θα πρέπει να συμπεριληφθούν στη συγκεκριμένη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here