Προχωρά ο αγωγός ΤAP- Οι περιοχές απ΄όπου θα περάσει

Το πράσινο φως έδωσε η κυβέρνηση στα σχέδια για την εγκατάσταση και διαδρομή του ελληνικού τμήματος του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP) σε 13 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας. Σύμφωνα με τις αποφάσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Σκουρλέτη,  ο αγωγός TAP εγκαθίσταται και θα περάσει από τις Περιφερειακές Ενότητες Έβρου, Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πέλλας, Σερρών, Καστοριάς, Κοζάνης, Φλώρινας

Τα σχέδια αποτελούν μέρος της Πράξης Εγκατάστασης του αγωγού, η οποία και χορηγείται μέσω αυτής της διαδικασίας στην εταιρεία Τrans Adriatic Pipeline AG, συμφερόντων Αζερμπαιτζάν, για τον οποίον ενδιαφέρονται ιδιαίτερα οι ΗΠΑ.

Η χορήγηση της Πράξης Εγκατάστασης αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό βήμα στην εξέλιξη του αγωγού φυσικού αερίου TAP, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο με τα δέκα σημαντικότερα που υλοποιούνται αυτή την περίοδο παγκοσμίως.

Η κατασκευή και λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου συνεπάγεται πολλαπλά οφέλη για την χώρα. Θα συμβάλει στην τόνωση της απασχόλησης, με εκτιμήσεις για άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας που θα προσεγγίσουν τις 10.000, με συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στα έργα, αλλά και στην παροχή υλικών κατασκευής, είναι ένα μέρος αυτών. Ταυτόχρονα ενισχύει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας, με ευθεία προβολή και στο πεδίο της εθνικής οικονομίας, είναι ένα ακόμη, σημαντικό όφελος, μέρος της συνολικής προσπάθειας για την ανάκαμψη της χώρας.

Η εξυπηρέτηση του στόχου για διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο, όπως και των ενεργειακών διαδρομών, είναι ένα ακόμη σημαντικό όφελος προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της ενεργειακής ασφάλειας και επάρκειας σε ολόκληρη την ΕΕ και την Ελλάδα.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here