Προφητείας κ. Π. Τόμσεν Ανάγνωσμα: Η συνέχιση περικοπών συντάξεων και μισθών στην Ελλάδα

 

Με μεγάλη έκπληξη, αλλά και ακόμη μεγαλύτερη αγανάκτηση πληροφορήθηκαν οι Έλληνες από τα ΜΜΕ, τόσο έντυπα, όσο και ηλεκτρονικά, τις πρόσφατες δηλώσεις του υψηλόβαθμου στελέχους του ΔΝΤ κ. Π. Τόμσεν στην ιστοσελίδα του διεθνούς αυτού οργανισμού, ότι «οι συντάξεις στην Ελλάδα είναι … αρκετά γενναιόδωρες, γιατί είναι … οι ίδιες με εκείνες της Γερμανίας, όπου οι μισθοί είναι διπλάσιοι εκείνων της Ελλάδας», για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι συντάξεις πρέπει να μειωθούν και πάλι δραστικά στην Ελλάδα! Και σαν να μην έφτανε αυτό,με μεταγενέστερη δήλωση του ο κύριος αυτός πρόσθεσε, πάντοτε κατά τα ΜΜΕ, ότι επίσης και οι μισθοί πρέπει να μειωθούν και πάλι στην Ελλάδα.

Οι δηλώσεις αυτές του κυρίου αυτού δεν είναι απλώς εξοργιστικές για τους Έλληνες, αλλά παράλληλα αυθαίρετες και παντελώς αθεμελίωτες σε πραγματικά στοιχεία και αριθμούς, κατά τέτοιο τρόπο που αν κάποιος από τους συνομιλητές του στο παρελθόν πρότεινε κάτι ανάλογο, όχι μόνο θα τις απέρριπτε, αλλά δεν γνωρίζουμε και με τι άλλους χαρακτηρισμούς θα στόλιζε την απόρριψή του αυτή. Δεν χρειάζεται όμως να ακολουθήσουμε και εμείς την ίδια πρακτική, αλλά θα αποδείξουμε, θεμελιωμένα πλέον, το παντελώς αστήρικτο των δηλώσεων και προτάσεων του:

Πρώτη και κύρια απόδειξη του λανθασμένου των δηλώσεων αυτών είναι η αντίφαση που περιέχεται στο κείμενο τους. Πραγματικά, πως είναι δυνατό οι συντάξεις να είναι οι ίδιες στην Ελλάδα και τη Γερμανία, όταν, πάντοτε κατά την ίδια δήλωση του κ. Τόμσεν, οι μισθοί είναι διπλάσιοι στη Γερμανία; Σύμφωνα με την κοινή λογική, αυτό θα ήταν δυνατό μόνο εφόσον στη Γερμανία ή αναλογία της σύνταξης προς το μισθό που λάμβανε πριν ο συνταξιούχος ήταν του 25-30% ή εάν η ίδια αναλογία στην Ελλάδα ήταν του 125 – 130% , που όχι μόνο δεν συμβαίνει, αλλά μάλλον στο αντίθετο έχουμε καταλήξει πλέον στην Ελλάδα, όπου οι συντάξεις έχουν μειωθεί σήμερα στο 40% του μισθού που λάμβαναν προηγουμένως οι σημερινοί συνταξιούχοι.

Ένα παράδειγμα θα μας πείσει. Μισθός σημερινού συνταξιούχου καθηγητή πανεπιστημίου, διπλωματικού ή στρατιωτικού στον καταληκτικό βαθμό με προϋπηρεσία πλέον των 35 ετών ήταν, πριν αρχίσουν οι περικοπές, πάνω από 3.000 ευρώ καθαρά με μικρές διαφορές. Η αντίστοιχη σύνταξη, επίσης πριν από τις περικοπές, ήταν πάνω από 2.600 ευρώ καθαρά και πάλι με μικρές διαφορές, ενώ σήμερα για κανένα δεν είναι μεγαλύτερη από 1.400 ευρώ, αν όχι και λιγότερη, π.χ. 1.050 – 1.100 ευρώ,  όπως σε περίπτωση που κάποιος από αυτούς έχει και άλλη σύνταξη, ως δικηγόρος, γιατρός, μηχανικός, για την οποία έχει καταβάλλει κανονικά τις εισφορές του και η οποία του έχει επίσης μειωθεί δραστικά πλέον, ώστε και με τις δύο να μην ξεπερνά πλέον το 60% της πρώτης σύνταξης (ως πανεπιστημιακός, διπλωματικός ή στρατιωτικός) πριν από την κρίση.

Όμως δεν αρκεί η αντιφατικότητα των δηλώσεων του στελέχους αυτού του ΔΝΤ ως προς τις Ελληνικές συντάξεις, αλλά οι δηλώσεις αυτές είναι επίσης παντελώς αβάσιμες και λανθασμένες και ως προς τις Γερμανικές συντάξεις. Έτσι, δεν είναι μόνο οι συντάξεις που λαμβάνουν καθαρά στα χέρια τους πρόσωπα που ασκούσαν προηγουμένως αντίστοιχα λειτουργήματα στη Γερμανία (πανεπιστημιακοί, διπλωμάτες, στρατιωτικοί), οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν είναι μικρότερες των 3.000 ευρώ καθαρά, αλλά ακόμη και οι κατώτερες συντάξεις (και του ανειδίκευτου εργάτη) δεν είναι κατώτερες των 800 ευρώ καθαρά, όταν στην Ελλάδα το ποσό αυτό φτάνει και σε επίπεδα ντροπής κάτω των 300 ευρώ. Αντίστοιχη είναι κατάσταση και σε πολλά άλλα κράτη της ΕΕ, με κάποια ίσως εξαίρεση τα κράτη μέλη πρώην σοσιαλιστικά, εκτός της Σλοβενίας, όπου οι συντάξεις είναι και πάλι  πολύ μεγαλύτερες των Ελληνικών.

Όμως η αντιφατικότητα των δηλώσεων του κ. Τόμσεν προκύπτει και από τη δεύτερη του δήλωση, κατά την οποία δεν του αρκεί να μειωθούν οι συντάξεις στην Ελλάδα, αλλά πρέπει να μειωθούν αντίστοιχα και οι καταβαλλόμενοι μισθοί! Και διερωτάται κάποιος, θέλει ο κύριος αυτός οι μισθοί στην Ελλάδα από το μισό των Γερμανικών μισθών να μειωθούν στο τέταρτο κι’ ακόμη παρακάτω και γιατί; Μήπως, με την ίδια παραπάνω λογική, να προτείνει στη συνέχεια και τη εκ νέου μείωση των συντάξεων στο 1/6 των σημερινών ή και τελικά την κατάργησή τους;

Με τα άκριτα αυτά μέτρα, που για μια ακόμη φορά ο κύριος αυτός προτείνει και θέλει να γίνουν αποδεκτά, όχι μόνο το ασφαλιστικό μας σύστημα ξεχαρβαλώνεται οριστικά, αφού οι μικρότεροι μισθοί φέρνουν λιγότερες εισφορές που γίνονται ακόμη μικρότερες με τη μη αύξηση των εισφορών που παράλληλα προτείνει, αλλά και με την αύξηση της ύφεσης που θα προκύψει, λόγω της μείωσης των συντάξεων και των μισθών και της ακόμη μεγαλύτερης στενότητας της αγοράς που συνεπάγονται τα μέτρα αυτά.

Κι εδώ ερχόμαστε και σε ένα άλλο πρόβλημα που αφορά την αντιστοιχία μισθών και συντάξεων στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη ιδίως της ΕΕ. Πολλά βασικά είδη κατανάλωσης, ακόμη και ορισμένα αγροτο-κτηνοτροφικά, είναι ακριβότερα στην Ελλάδα από το εξωτερικό, ή τουλάχιστον τη Γερμανία, που φέρνει σαν παράδειγμα ο κ. Τόμσεν. Έτσι το γάλα και πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα είναι ακριβότερα στην Ελλάδα, ενώ το κρέας έχει σχεδόν την ίδια τιμή. Το ηλεκτρικό ρεύμα ή τα πετρελαιοειδή είναι ακριβότερα στην Ελλάδα από πολλές χώρες της ΕΕ, ακόμη και εκείνες του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού και όλα αυτά σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, όχι βέβαια της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά της EUROSTAT, του ΟΟΣΑ και άλλων διεθνών οργανισμών, κατά τα οποία η Ελλάδα είναι πρώτη(!) στην ανεργία σ’ όλη τη ΕΕ και από τις πρώτες στον κόσμο όλο, με πάνω από 25% ανέργους και 50% νέους ανέργους. Αν προσθέσουμε δε και τους φόρους που συνήθως επιβαρύνουν στη συντριπτική πλειοψηφία (πάνω από το 65%) τους μισθωτούς και συνταξιούχους, η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο εφιαλτική.  Αυτή είναι η απλή και λογική αλήθεια, εκτός εάν ο κ. Τόμσεν διαθέτει, ως προφήτης, την εξ αποκαλύψεως αλήθεια, που όμως δεν μπορεί να είναι άλλη από την Αποκάλυψη του Αγ. Ιωάννη, ή και ApocalypseNow (= Αποκάλυψη Τώρα), αν με το τίτλο αυτό κινηματογραφικής ταινίας γίνεται καλύτερα κατανοητή η συμφορά που συνεπάγεται από τα μέτρα προτείνει.

Όμως, όλα αυτά δεν τα είχε υπόψη του ο κύριος αυτός όταν διατύπωνε την πρότασή του; Aν τα είχε υπόψη του, τότε με ποιο τρόπο συμβάλλει στην αναμόρφωση και βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος, όπως θα έπρεπε, και δεν το ξεχαρβαλώσει ακόμη περισσότερο, προς όφελος της ιδιωτικής ασφάλισης, που τελικά ούτε αυτή θα βρεθεί ευημερούσα, όταν διαλυθεί οριστικά η οικονομία στην Ελλάδα με όλα αυτά τα μέτρα ύφεσης και φτώχειας που προτείνει για τους Έλληνες; Αν δεν τα είχε υπόψη του όλα αυτά, στοιχεία και επιπτώσεις,τότε δεν δικαιούται να εκφέρει γνώμη, γιατί αυτή μόνο κακό μπορεί να κάνει, έστω κι αν δεν έχει τέτοια πρόθεση.

Εξ άλλου, ο ίδιος και οι συνάδελφοί του στο ΔΝΤ παραδέχτηκαν ήδη στο παρελθόν ότι έκαναν λάθος με κάτι… «συντελεστές», που όπως μας είπαν εφάρμοσαν κι’ αντί για ανάπτυξη μας έφεραν ύφεση και δυστυχία, ώστε το 40% ή 2/5 των Ελλήνων να βρίσκονται πλέον στα όρια της φτώχειας και σε ένδειακαι οι νέοι με πολλαπλά προσόντα να αναγκάζονται να ξενιτεύονται και όσοι μένουν εδώ οι περισσότεροι να φυτοζωούν με τους μισθούς ή τις συντάξεις των γονέων τους ή των παππούδων τους που θέλουν και πάλι να πετσοκόψουν. Ίσως και μετάτις διαπιστώσεις των λαθών αυτών, ο κύριος αυτός αντικαταστάθηκε και δεν έρχεται πλέον στην Ελλάδα.

΄Όμως μάλλον δεν δικαιούται να συνεχίζει να εκφέρει γνώμη για την Ελληνική οικονομία, όπου τα έκανε θάλασσα. Βέβαια, ο ίδιος δεν το καταλαβαίνει, γιατί ίσως νομίζει ότι όλοι οι Έλληνες καλοτρώνε και καλοπίνουν, στα εστιατόρια περί την Ακρόπολη και αλλού, όπου σύχναζε όταν βρισκόταν στην Αθήνα, ίσως και με παρέα Έλληνες που είχαν υψηλά εισοδήματα, όπως και ο μισθός του στο ΔΝΤ. Όμως, για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων η έξοδος ακόμη και σε ταβέρνα της γειτονιάς είναι μακρινό όνειρο πλέον, έτσι που κατάντησαν την Ελλάδα όλοι αυτοί οι μαθητευόμενοι μάγοι, αφού αρκετοί από τους συμπατριώτες μας περιμένουν πλέον ουρές στα συσσίτια ή για να πάρουν δωρεάνμια σακούλα με χορταρικά η φρούτα.

Όμως δεν φταίνε μόνο ο κ. Τόμσεν  και άλλοι ξένοι που τα λένε όλα αυτά, αλλά δυστυχω ςκαι ορισμένοι από τους πολιτικούς μας, που τα δέχονται συνήθως ασυζητητί, γιατί ίσως δεν ξεύρουν τι συμβαίνει γύρω τους,καθώς οι ίδιοι συνήθως δεν έχουν κανένα πρόβλημα, αφού και καλό μισθό έχουν αλλά και καλές συντάξεις και μάλιστα οι συντάξεις τους όχι και με τόση μεγάλη προϋπηρεσία όση για όλους τους υπόλοιπους. Ακόμη κι’ όταν υπάρχει εξαίρεση, δηλαδή αντίλογος στις παράλογες απαιτήσεις των ξένων, ακόμη και μ’ επιχειρήματα και όχι μόνο με …Ουάου(!), τότε και πάλι βρίσκονται ορισμένοι άλλοι πολιτικοί ή και ΜΜΕ που τους υποστηρίζουν, να συμπαραταχθούν με αυτούς τους κ.κ. από το εξωτερικό που άκριτα μας κουνάνε το χέρι, ότι τάχα δεν εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις που αναλάβαμε!!

Ποιες όμως υποχρεώσεις; Να σβήσουμε σαν χώρα, αυξάνοντας συνεχώς τους άνεργους και φτωχούς που μένουν στην Ελλάδα, καθώς και εκείνους με πολλά προσόντα που συνεχώς μεταναστεύουν στο εξωτερικό; Σε κάτι τέτοιο μια απάντηση θα αρκούσε:  Αιδώς Αργείοι! Μη νομίζετε όμως ότι μόνο ο απλός κόσμος που σας ψηφίζει θα υποστεί τα δεινά. Γι’ αυτό, αφήστε επιτέλους τα μικροκομματικά τερτίπια για να πάρετε και νεμηθείτε την εξουσία για όσο προφτάσετε, αλλά προσπαθήστε όλοι μαζί, ή τουλάχιστον οι περισσότεροι, να βρείτε μια βιώσιμη λύση, όσο είναι ακόμη καιρός, ώστε επιτέλους να πάρει ξανά εμπρός η οικονομία, χωρίς να εξοντωθεί η πλειονότητα των Ελλήνων, αλλά κάνοντάς τους να πιστεύσουν και πάλι σε αξίες και ιδανικά, κι’ όχι  σε κούφια λόγια (που λέτε πάντοτε ως αντιπολίτευση, τα οποία ύστερα δεν εκπληρώνονται), για να μπορέσουμε με εργασία αλλά και συνεργασία όλοι μαζί να προχωρήσουμε!

Όπως έχει δείξει μέχρι σήμερα η Ιστορία, οι Έλληνες μπροστά στον κίνδυνο ενώνονται και τον ξεπερνάνε. Και ο κίνδυνος ή μάλλον… ο γκρεμός είναι μπροστά μας. Εκτός, κι αν οι πολιτικοί μας ή πολλοί απ’ αυτούς τον αγνοούν, γιατί νομίζουν ότι δεν τους αφορά, ή ακόμη χειρότερα, γιατί  θεωρούν, ανάλογα με τον ιδεολογικό προσανατολισμό τους, είτε ότι «η Ιστορία τελείωσε», είτε ότι «η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα», συνεχίζοντας έτσι την γνωστή ιστορία,… να πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο!

Ιωάννης Χ. Βούλγαρης, Ομότιμος Καθηγητής Νομικής ΔΠΘ (ivoulga@law.duth.gr)

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here