Προσφυγική τραγωδία: Νέο ναυάγιο με 5 νεκρούς, ανάμεσά τους ένα βρέφος-70 προσφυγόπουλα της Ειδομένης με λοιμώξεις

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Β. ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ)

Το δράμα των προσφύγων μοιάζει ατελείωτο. Το πρωί έγινε γνωστό ένα νέο ναυάγιο στις τουρκικές ακτές με θύματα 5 άτμα ανάμεσά τους ένα βρέφο 13 μηνών. Την ιδια στιγμή, στον απέραντο λασπότοπο της Ειδομένης με τις 14.000 εγκλωβισμένες ψυχές, μόνο τις τελευταίες 3 ημέρες  70 παιδιά έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο του Κιλκίς με λοιμώξεις του αναπνευστικού και γαστρεντερίτιδες.

Τα άρρωστα παιδιά θα μεταφέρονται πλέον και στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης καθώς οι εγκαταστάσεις στο Κιλκίς δεν επαρκούν για τη νοσηλεία τους.

Την Τρίτη έφτασε στην Ειδομένη και κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ για να προσφέρει ιατρική φροντίδα σε όσους έχουν ανάγκη. Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Γιαννόπουλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά στην εμφάνιση επιδημιών.«Επιτηρούμε επιδημιολογικά το όλο φαινόμενο, το οποίο παρουσιάζεται, μέχρι στιγμής η εμπειρία μας δείχνει ότι δεν έχουμε επιδημίες» είπε.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου για τη Διαχείριση της Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης είναι «να αδειάσει η Ειδομένη τις επόμενες ημέρες», διευκρινίζοντας ότι η μετακίνηση προσφύγων θα γίνεται με λεωφορεία σταδιακά όσο ετοιμάζονται οι νέες δομές και ότι θα πρώτα θα μετακινηθούν οικογένειες με παιδιά.

Παράλληλα, διέψευσε, δημοσιεύματα που τον φέρουν να δήλωσε ότι θα γίνει εκκένωση της περιοχής από την Αστυνομία.

«Σχεδιάζουμε να έχουμε στην Ειδομένη αρκετό κόσμο που να μιλάει τις γλώσσες των προσφύγων και να διανείμουμε φλάιερς για να εξηγούμε στους πρόσφυγες την κατάσταση και ότι υπάρχουν δομές διαθέσιμες για τη φιλοξενία τους». Ο ίδιος εκτιμά ότι κάποια στιγμή και όσο συνεχίζονται οι κακές καιρικές συνθήκες οι ίδιοι οι πρόσφυγες θα θελήσουν να φύγουν από την Ειδομένη.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here