Προσφυγή φαρμακοποιών στο ΣτΕ για την απελευθέρωση του επαγγέλματος

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας μεταφέρεται η μάχη των φαρμακοποιών για την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους που δίνει τη δυνατότητα και σε ιδιώτες πολίτες να ανοίγουν φαρμακεία. Ο Φαρμακευτικός  Σύλλογος Αττικής προσέφυγε στο ανώτατο δικαστήριο ζητώντας να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι  σχετικές αποφάσεις  των υπουργών Οικονομικών και  Υγείας.

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει ότι  χορηγούνται άδειες ίδρυσης φαρμακείου και σε  φυσικά πρόσωπα πολίτες  κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ τα  φαρμακεία  των ιδιωτών μη φαρμακοποιών θα λειτουργούν με τη μορφή  Ε.Π.Ε.   και υποχρεωτικά θα υπάρχει συνέταιρος φαρμακοποιός με μερίδιο   20%.

Στην προσφυγή του  ο Φαρμακευτικός  Σύλλογος Αττικής υποστηρίζει ότι παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισότητας (άρθρο 4 Συντάγματος) καθώς απαιτούνται διαφορετικά άνισα κριτήρια χορήγησης άδειας φαρμακείου μεταξύ φαρμακοποιού  και ιδιώτη μη φαρμακοποιού. Κάτι που έχει ως  αποτέλεσμα να εισάγεται διακριτική μεταχείριση σε «βάρος των φαρμακοποιών έναντι των ιδιωτών και τίθενται αδικαιολόγητοι περιορισμοί στην πρόσβαση στο επάγγελμα».

 Αναφέρει ακόμη ότι οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις δημιουργούν δύο ταχυτήτων επιχειρηματίες φαρμακείων, «δίνοντας έτσι στους ιδιώτες την ευχέρεια να αποκτήσουν δεσπόζουσα θέση έναντι των επιστημόνων φαρμακοποιών».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here