Προσφυγές στο ΣτΕ κατά ιδιωτικοποίησης ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ

 

 

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν 154 κάτοικοι των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης και το Σωματείο των εργαζομένων στην ΕΥΑΘ, ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό το νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο μεταβιβάζονται οι μετοχές  των εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης  της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης,ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, από το ΤΑΙΠΕΔ στην «Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών», με σκοπό να ιδιωτικοποιηθούν.

Οι προσφεύγοντες που είναι και χρήστες των υπηρεσιών των δυο εταιρειών κοινής ωφέλειας, υποστηρίζουν ότι οι εταιρείες αυτές πρέπει να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο προκειμένου να αποφευχθούν σημαντικές ανατιμήσεις στη  χρήση του νερού και για να διασφαλιστεί η κρατική εγγύηση της ποιοτικής ασφαλούς, συνεχούς, αδιάλειπτης και καθολικής πρόσβασης σε αυτές.

Εξάλλου, σημειώνεται στην προσφυγή των κατοίκων ότι από τη μεταβίβαση των μετοχών δεν εξασφαλίζονται κανόνες του δημοσίου συμφέροντος, αλλά ούτε  οι συνταγματικές επιταγές  για την  παροχή αγαθών και υπηρεσιών υψίστης ζωτικής σημασίας που αφορούν ευθέως την υγεία των πολιτών, όπως είναι το νερό και η αποχέτευση, αλλά ότι αυτή αντίθετα αποσκοπεί στην επαύξηση των εσόδων του Δημοσίου στο πλαίσιο της αποπληρωμής μέρους του δημοσίου χρέους.

Ακόμη, υποστηρίζουν ότι η ιδιωτικοποίηση των δύο επίμαχων εταιρειών που γίνεται μέσω  της μεταβίβασης των μετοχών τους είναι αντίθετη στις επιταγές των άρθρων 5 και 21 του Συντάγματος, οι οποίες επιτάσσουν στο κράτος να λάβει μέριμνα για την προστασία  της υγείας των πολιτών, της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας, κ.λπ.

Παράλληλα, υπενθυμίζουν ότι τη νομολογία της  Ολομέλειας του ΣτΕ  που έχει αποφανθεί  πρόσφατα  ότι οι επιχειρήσεις που παρέχουν αγαθά και υπηρεσίες ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο, όπως είναι η ύδρευση και η αποχέτευση, ασκούν στην ουσία δημόσια υπηρεσία και πρέπει πάντοτε  να λειτουργούν υπό τη νομική εγγύηση και εποπτεία του κράτους, ώστε να παρέχουν  συνεχώς προς το κοινωνικό σύνολο καλής ποιότητας αγαθά και υπηρεσίες. Και προσθέτουν ότι η ιδιωτικοποίηση των δύο εταιρειών έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την νομολογία του ΣτΕ.

Οι μετοχές των εν λόγω δύο εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης οι οποίες ανήκουν ουσιαστικά στο Δημόσιο διαβιβάστηκαν μέσω του ΤΑΙΠΕΔ στην «Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών».

Η τελευταία αυτή εταιρεία είναι μια από τις 4  θυγατρικές εταιρείες της «Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας»  που συστήθηκε με το νόμο 4389/2106. Αναλυτικότερα, η «Ελληνική  Εταιρεία  Συμμετοχών και Περιουσίας»  έχει τις εξής θυγατρικές εταιρείες: 1) Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, 2) ΤΑΙΠΕΔ, 3) Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου και 4)  Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here