Προστατευμένη απασχόληση, όνειρο απροστάτευτης θερινής νυκτός

Του ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

Υπέρ της πλήρους και αμετάκλητης διασφάλισης των θέσεων εργασίας των ατόμων με αναπηρία που απασχολούνται στις δημοτικές επιχειρήσεις των ΟΤΑ παρεμβαίνει με επιστολή της η εθνική συνομοσπονδία  ατόμων με αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), όμως το φαινομενικά απλό αυτό ζήτημα έχει εξελιχτεί σε τόσο περίπλοκο τα τελευταία χρόνια που η αληθώς τελεσίδικη επίλυσή του φαντάζει με όρους του “σήμερα” όνειρο θερινής νυκτός.

Σε γενικές γραμμές, το όλο ζήτημα έχει ως ακολούθως:

Οι άνθρωποι με αναπηρία που απασχολήθηκαν και/ή συνεχίζουν να απασχολούνται στις δημοτικές επιχειρήσεις των ΟΤΑ προσλήφτηκαν μέσω προγραμμάτων ορισμένου χρόνου του ΟΑΕΔ για την ένταξη των λεγόμενων ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Όπως γίνεται άμεσα αντιληπτό η λήξη των σχετικών προγραμμάτων σήμαινε και την λήξη χρηματοδότησης του κόστους απασχόλησης της συγκεκριμένης κατηγορίας απασχολούμενων.

Στο όνομα της προστασίας του δικαιώματος στη μόνιμη απασχόληση των ατόμων με αναπηρία, θεσπίστηκε την εποχή της ευμάρειας (2004) ειδική διάταξη (στο άρθρο 11 του Ν 3227) που επέτρεπε στους εργοδότες (δημοτικές επιχειρήσεις ΟΤΑ) να συνεχίζουν την απασχόληση των αναπήρων εργαζομένων και μετά τη λήξη του αρχικού προγράμματος χρηματοδότησής της. Το κόστος χρηματοδότησης της απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία καλυπτόταν δια της υπαγωγής τους σε προστατευτικές διατάξεις του άκρως προστατευτικού Ν 2643/1998.

Με βάση την ειδική διάταξη του Ν 3227/2004, αρκετοί ΟΤΑ “προχώρησαν” έκτοτε στην μετατροπή των συμβάσεων απασχόλησης των αναπήρων από συγκεκριμένου σε αορίστου χρόνου.  Το ζήτημα έμοιαζε θεωρητικά να έχει λυθεί όμως η πράξη – όπως αποδείχτηκε τα επόμενα χρόνια – επέβαλλε έναν άλλον τελείως νόμο.

Πολλοί επίτροποι του Ελεγκτικού Συνεδρίου εκδήλωσαν άρνηση να εγκρίνουν τα χρηματικά εντάλματα μισθοδοσίας της συγκεκριμένης κατηγορίας απασχολούμενων επιστρέφοντάς τα ως μη νόμιμα. Οι θιγόμενοι προφανώς δεν έμειναν άπρακτοι, μετά τις σχετικές προσφυγές τους το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδότησε υπέρ της νομιμότητας της διάταξης που προστάτευε το δικαίωμά τους στην συνεχή απασχόληση, άρα εναντίον  της άρνησης έγκρισης από πλευράς Ε.Σ. των ενταλμάτων μισθοδοσίας τους. Όμως στην πράξη τίποτε (ξανά) δεν άλλαξε.

Με μια κουβέντα: Οι επίτροποι του Ε.Σ. αγνοούν τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, τα εντάλματα μισθοδοσίας των ατόμων με αναπηρία οι συμβάσεις απασχόλησης των οποίων στις δημοτικές επιχειρήσεις των ΟΤΑ μετατράπηκαν από συγκεκριμένου σε αορίστου χρόνου, εξακολουθούν να μην εγκρίνονται.

*Στα χρόνια της ευμάρειας θα ήταν εξαιρετικά απλό να ονοματίσουμε τους “κακούς” και τους “καλούς”  στο όλο ζήτημα. Όχι όμως και στα τρέχοντα χρόνια των “μη βιώσιμων και επονείδιστων” χρεών πολλά εκ των οποίων αβγάτισαν τα χρόνια της ευμάρειας…    

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here