Προς εξομάλυνση η Ελληνο-Τσεχική κρίση

Σε εκτόνωση οδεύει η κρίση στις ελληνοτσεχικές σχέσεις την οποία προκάλεσαν ακραίες επιθετικές δηλώσεις του Τσέχου προέδρου κατά της Ελλάδας. Το μεσημέρι της Τετάρτης, ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Λούμπομιρ Ζαοράλεκ τηλεφώνησε στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Ο Τσέχος υπουργός εξέφρασε τη λύπη του για τις δηλώσεις του Προέδρου της χώρας του και τον προσκάλεσε να επισκεφθεί την Πράγα το συντομότερο.

Η τηλεφωνική επικοινωνία του Τσέχου υπουργού Εξωτερικών και του κ. Κοτζιά πραγματοποιήθηκε σήμερα, μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου. Ο κ. Σαοράλεκ τόνισε ότι οι δηλώσεις του Προέδρου δεν εκφράζουν την κυβέρνηση της Τσεχίας, η οποία θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν ευθύνεται ούτε για την οικονομική ούτε για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση.

Ο κ. Ζαοράλεκ παρακάλεσε επίσης τον κ. Κοτζιά να επιστρέψει ο Έλληνας πρέσβης στη θέση του στη Πράγα απ όπου είχε ανακληθεί.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μποχουσλαβ Σομπότκα, ο οποίος άσκησε κριτική προς τον Πρόεδρο Ζέμαν τονίζοντας  ότι δεν μπορεί κανείς να λέει ποιος πρέπει να είναι στην Ευρωζώνη όταν η ίδια η Τσεχία δεν ανήκει σε αυτήν και τονίζοντας ότι τέτοιες κινήσεις, όπως αυτή της Ελλάδας, είναι περιττές δεδομένης της εγγύτητάς μας στην ΕΕ

«Δεν είμαι υπέρ του να κλωτσούμε τον πλέον αδύναμο» πρόσθεσε ο κ. Σομπότκα, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα ήταν το «αγαπημένο μαύρο πρόβατο» στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, τώρα είναι το «αγαπημένο μαύρο πρόβατο» στην περίοδο της μεταναστευτικής κρίσης. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα έχει κάνει τέλεια. Θέλω μόνο να σημειώσω ότι δεν ήταν η Ελλάδα η αιτία της χρηματοπιστωτικής κρίσης αλλά η απληστία των χρηματαγορών. Και δεν ήταν η Ελλάδα που προκάλεσε τον πόλεμο στη Συρία».

Κατέληξε δε λέγοντας ότι όταν η χώρα του εισέλθει στην Ευρωζώνη τότε θα μπορεί να λέει ξεκάθαρα την αποψή της.

«Στη συζήτηση με την Ελλάδα πρέπει να σαφώς να αναφέρουμε τα ελληνικά λάθη, όπως τα σχετικά με το θέμα της φύλαξης των συνόρων Σένγκεν», κατέληξε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here