Επιμένουν οι θεσμοί σε συνολικό πακέτο με πρόσθετα μέτρα και κόκκινα δάνεια -Αποκλίσεις σε ασφαλιστικό-χρέος

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ

Εάν υπάρξει μεγάλη πρόοδος στις συνεχιζόμενες συζητήσεις θεσμών-ελληνικής κυβέρνησης στην Αθήνα, ίσως γίνει έκτακτο Eurogroup την Μ. Εβδομάδα, είπε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης στο Αμστερτναμ(λέγε με Ντάισιλεμπλουμ).

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος ξεκαθάρισε επίσης πως η συμφωνία μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης πρέπει να είναι σ’ ένα «συνολικό πακέτο μέτρων» που περιλαμβάνει τα δημοσιονομικά μέτρα, τα πρόσθετα μέτρα για την περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος για το 2018 και τέλος τα υπόλοιπα μέτρα που αφορούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων κ.ά.

Για τα πρόσθετα μέτρα ύψους 3 δις ευρώ, ανέφερε πως «αναμένεται» να νομοθετηθούν πριν την εκταμίευση αλλά, φυσικά, όχι να «εφαρμοστούν», καθώς προβλέπονται μόνο για την περίπτωση που το απαισιόδοξο σενάριο του ΔΝΤ επαληθευτεί.

Για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η ελληνική πλευρά χωρίς την έγκριση των θεσμών, ο ίδιος ανέφερε πως διαφέρει σημαντικά από τη θέση των θεσμών, ωστόσο σημείωσε πως δεν αναμένεται να έχει σημαντική επιρροή στις διαπραγματεύσεις.

Για στοιχεία της Eurostat

O αξιωματούχος της ευρωζώνης αποδομεί και την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για τα σευοικά στοιχεία της Eurostat.  Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο τα στοιχεία που θα δημοσιεύσει αύριο (Πέμπτη) η Eurostat μπορούν να επηρεάσουν τα επιπρόσθετα μέτρα, εκτίμησε πως δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς επηρεάζουν κυρίως την επόμενη χρονιά και ΦΩΤΟ:όχι το 2018, χρονιά για την οποία γίνεται η τρέχουσα συζήτηση.

 

Η ίδια ανώτατη πηγή, επεσήμανε ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν διαφαίνεται ενδεχόμενη άμεση συμφωνία εντός αυτής της εβδομάδας. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαφορές μεταξύ των θεσμών(ευρωπαίων και ΔΝΤ) αλλά και μεταξύ κρατών μελών για το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους παραμένουν τεράστιες. Και αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια  και τα δημοσιονομικά κενά που πρέπει να καλυφθούν.

 

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την πορεία της αξιολόγησης μέχρι το Eurogroup της Παρασκευής επισήμανε ότι «το καλύτερο δυνατό σενάριο» είναι οι δύο πλευρές να έχουν έρθει κοντά σε βασικά σημεία της αξιολόγησης και να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα αμέσως μετά (το Eurogroup) για να φτάσουν σε συμφωνία πάνω σε ένα «συνολικό πακέτο» μέτρων «αρκετά γρήγορα».

Σε αυτήν την περίπτωση, εκτίμησε, ένα έκτακτο Eurogroup θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί για να επικυρώσει τη συμφωνία μέσα στην «επόμενη εβδομάδα».

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι για να είναι εφικτό αυτό το σενάριο πρέπει να σημειωθεί «σημαντική» πρόοδος στα ανοιχτά ζητήματα μέσα στις επόμενες ώρες.

Η συζήτηση για το χρέος

Μετά την επίτευξη αυτής της συμφωνίας, ανέφερε πως θα πρέπει να συμφωνηθούν τα μέτρα για το ελληνικό χρέος, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ κατόπιν θα πρέπει να προχωρήσουν οι νομοθετικές διαδικασίες από την ελληνική πλευρά για να γίνει εφικτή και η εκταμίευση.

Ο ίδιος αξιωματούχος ξεκαθάρισε πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση, ενώ, προσέθεσε ότι το χρονικό διάστημα μεταξύ της συμφωνίας σε επίπεδο θεσμών και της εκταμίευσης υπολογίζεται στις τέσσερις εβδομάδες.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here