Προκλητικός Ερντογάν: Δεν ζητά συγνώμη, λέει ότι ο Άσαντ χρηματοδοτεί τον ISIS!

Με επιχειρήματα του στυλ ότι το καθεστώς Άσαντ και οι σύμμαχοί του αποτελούν πηγή χρηματοδότησης και όπλων της ISIS, επιχειρεί ο Τούρκος Πρόεδρος  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να αντικρούσει τις σοβαρές στις κατηγορίες ότι υποστηρίζει το Ισλαμικό Κράτος με αγορά πετρελαίου και αερίου από τους τζιχαντιστές, καλώντας όσους τις υποστηρίζουν να τις αποδείξουν! 

Την ίδια στιγμή, ο Βλαντιμίρ Πούτιν λέει ότι η Άγκυρα οδηγεί σκόπιμα τις ρωσο-τουρκικές σχέσεις σε αδιέξοδο, σημειώνοντας ότι αναμένει ακόμη τη συγγνώμη της Τουρκίας για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού SU-24 στη μεθόριο με τη Συρία.

Δεν ζητά συγνώμη η Τουρκία

«Δεν απολογούμαι. Εκείνοι που παραβίασαν τον εναέριο χώρας μας είναι αυτοί που πρέπει να απολογηθούν. Οι πιλότοι μας και οι ένοπλες δυνάμεις μας απλώς εκπλήρωσαν τα καθήκοντά τους. Αυτή είναι η ουσία» απάντησε λίγο αργότερα ο Ερντογάν από τη συχνότητα του CNN.

Ο Ερντογάν, επέμεινε ότι η Τουρκία αγοράζει πετρέλαιο και φυσικό αέριο μόνο από γνωστές πηγές, και προκάλεσε όσους την κατηγορούν (χωρίς να αναφερθεί ανοιχτά στη Ρωσία) για το αντίθετο, να το αποδείξουν. Μιλώντας σε τοπικούς αξιωματούχους στην Άγκυρα, ο ίδιος επέμεινε ότι η χώρα λαμβάνει μέτρα προφύλαξης για να σταματήσει το λαθρεμπόριο πετρελαίου στα σύνορά της -βασική πηγή εσόδων για τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Ως προς αυτό καθαυτό το θερμό επεισόδιο, ο Ερντογάν δήλωσε ότι δεν στράφηκε συγκεκριμένα κατά της Ρωσίας, αλλά η η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού ήταν «αυτόματη αντίδραση» και ενεργοποίηση των κανόνων εμπλοκής που έχουν δοθεί στις ένοπλες δυνάμεις.  Και συμπλήρωσε ότι οι στρατιωτικοί κανόνες εμπλοκής είναι διαφορετικό ζήτημα από τις διαφωνίες με τη Ρωσία ως προς την πολιτική που ακολουθεί στη Συρία.

Έστρεψε τα «πυρά» του κατά του Κρεμλίνου, κατηγορώντας τον Πούτιν ότι χρησιμοποιεί τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους ως πρόσχημα για να χτυπήσει οργανώσεις της αντιπολίτευσης προς υποστήριξη του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Επέμεινε δε ότι η χώρα του ηγείται της πιο σοβαρής μάχης κατά του Ισλαμικού Κράτους, λέγοντας ότι έχει θέσει υπό κράτηση χιλιάδες εξτρεμιστές τα τελευταία χρόνια.

Θέλει Προεδρικό σύστημα στη Τουρκία

Στην ίδια ομιλία ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε εκ νέου την Εθνοσυνέλευση να προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση ώστε να μετατραπεί το πολίτευμα σε προεδρικό.  «Κοιτάξτε τον κόσμο. Σχεδόν όλα τα ανεπτυγμένα έθνη έχουν προεδρικό ή ημιπροεδρικό σύστημα» είπε.

Την ίδια στιγμή στη Μόσχα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωνε πως η Τουρκία προσπαθεί σκόπιμα να οδηγήσει τις διμερείς σχέσεις σε αδιέξοδο.

«Φαίνεται πως η τουρκική ηγεσία σκόπιμα οδηγεί τις σχέσεις [Ρωσίας-Τουρκίας] σε αδιέξοδο» είπε ο Πούτιν στη διάρκεια τελετής στο Κρεμλίνο για την παραλαβή διαπιστευτηρίων πρεσβευτών. Η Μόσχα περιμένει ακόμη την συγγνώμη της Τουρκίας για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού ή μια προσφορά αποζημιώσεων για τις ζημιές, συμπλήρωσε.

Ανοικτή αφήνει επίσης η Μόσχα την ακύρωση της συνάντησης Πούτιν και Ερντογάν στις 15 Δεκεμβρίου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here