«Προεκλογική εκστρατεία εις βάρος των προσφύγων», η πρόταση Ντε Μεζιέρ για επαναπροώθησή τους στην Ελλάδα

Οργάνωση υπέρ των προσφύγων (η Pro Asyl) κατηγορεί τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ ότι χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες σαν πολιτικό χαρτί για τις εκλογές -ο Γερμανός πολιτικός είχε προτείνει νωρίτερα … να επαναπροωθούν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα (σχετικά μπορείτε να διαβάσετε εδώ).

Και ο υπουργός  Γιάννης Μουζάλας σχολίασε σχετικά ότι όσα αναφέρει ο Ντε Μεζιέρ είναι «εκτός πραγματικότητας και το γνωρίζει».

Η πρόταση του Ντε Μεζιέρ για επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα  είναι ούτως ή άλλως ανεφάρμοστη και έγινε για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Είναι γνωστό ότι αυτό αποκλείστηκε από πέρσι για πολλούς λόγους, ένας εκ των οποίων ήταν και ότι η Ελλάδα πελάγωσε με το προσφυγικό και οι δομές της κρίθηκαν απαράδεκτες, αλλά θεωρήθηκε και ανήθικο να πιέζεται μια χρεοκοπημένη χώρα την ώρα που η υπόλοιπη Ευρώπη έχει σφραγίσει τα σύνορά της.

Ο Ντε Μεζιέρ απλά προσπάθησε με αυτές τις δηλώσεις να «κερδίσει» δεξιές και ακροδεξιές ψήφους στις εκλογές που διεξάγονται σήμερα στη δυτική Πομερανία.

«Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι καταστροφική για τους 50.000 πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη στη χώρα», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) ο επικεφαλής της οργάνωσης Pro Asyl Γκίντερ Μπούρκχαρντ.

Ο Μπούρκχαρντ κατηγόρησε τον Ντε Μεζιέρ ότι το κίνητρό του είναι εμφανές:

«O Ντε Μεζιέρ θέλει για λόγους εκλογικής τακτικής να αυξήσει την πίεση ώστε να διαμορφώσει ένα σκληρό πρόσωπο προς τα δεξιά», είπε στο DPA. «Η συζήτηση η οποία ξεκίνησε είναι μακριά από την πραγματικότητα», πρόσθεσε. Ο Μπούρκχαρντ υπενθύμισε ότι η καγκελάριος Μέρκελ μόλις προ ολίγων ημερών παραδέχθηκε ότι η Γερμανία αγνόησε την προσφυγική κρίση επί μακρόν και έτσι άφησε τα προβλήματα τα οποία συνδέονται με αυτή να τα αντιμετωπίσουν οι χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με  νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν επιτρέπεται πλέον η επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα λόγω των κακών συνθηκών υποδοχής που επικρατούν εδώ και χρόνια στη χώρα.

Ο ΜΟΥΖΑΛΑΣ

«Εκτός πραγματικότητας» χαρακτηρίζει τις απόψεις Ντε Μεζιέρ ο αναπληρωτής υπουργός για μεταναστευτική πολιτική Γιάννης Μουζάλας.

Ο κ. Μουζάλας υπνεθυμίζει πως αυτή την περίοδο όχι μόνον δεν ισχύει  το «Δουβλίνο» που επικαλείται ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, αλλά επιπλέον  η Κομισιόν επεξεργάζεται ουσιαστικές αλλαγές  σε αυτό

Επίσης ο έλληνας υπουργός αναφέρει ότι προτάσεις σαν αυτές είναι απαράδεκτες  τη στιγμή που

  • μόνο για φέτος υπάρχουν ευρωπαϊκές αποφάσεις που προβλέπουν τη μετεγκατάσταση 33.000 προσφύγων από τη χώρα μας σε άλλα κράτη-μέλη, όμως έως τώρα γίνει δεκτοί σε άλλες χώρες περίπου 3.000, ήτοι λιγότερο από το 10%.
  • Προσθέτει δε ότι ακόμα 7.000 πρόσφυγες που διαμένουν σήμερα στην Ελλάδα έχουν έτοιμα όλα τα τποικά έγγραφά τους και  είναι έτοιμοι να μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες, όμως οι εταίροι ακόμα δεν έχουν δημιουργήσει τις θέσεις φιλοξενίας που τους αναλογούν.
  • Ο κ. Μουζάλας υπενθυμίζει ακόμα ότι παρά τις υποσχέσεις της Ε.Ε. για αποστολή προσωπικού ειδικευμένου σε θέματα ασύλου, στην Ελλάδα εργάζονται αυτή τη στιγμή μόλις 29 άτομα το εξωτερικό, αντί για εκατοντάδες που προβλεπόταν.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here