«Πράσινο φως» από Σταθάκη για την επένδυση χρυσού στις Σκουριές, αδειάζει Σκουρλέτη και κίνημα ενάντια στην εξόρυξη

Ο επενδυτικός προσανατολισμός του νέου κυβερνητικού σχήματος, είχε τα πρώτα, αναμενόμενα, δείγματα γραφής. Ο νέος υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γ. Σταθάκης, άδειασε τον προκάτοχό του κι ενέκρινε το τροποποιητικό προσάρτημα της τεχνικής μελέτης της Ελληνικός Χρυσός για τις Σκουριές.

Η έγκριση, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, δόθηκε υπό την προϋπόθεση ότι η εταιρία, πρόκειται να λάβει όλες τις προβλεπόμενες από τις κείμενες διατάξεις εγκρίσεις, άδειες κλπ. από το ΥΠΕΝ, ή άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, για την πραγματοποίηση των εργασιών και τη λειτουργία των εγκαταστάσεων που αναφέρονται στη μελέτη.

Η απόφαση αυτή, που ανοίγει το δρόμο για την έναρξη της δραστηριότητας της εταιρείας, στη συγκεκριμένη περιοχή, αναμένεται να προκαλέσει τις αντιδράσεις των κατοίκων και του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη, στο οποίο έχει ενεργητική συμμετοχή και ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μια εβδομάδα νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Σ. Φάμελος, δήλωνε ότι «ο κ. Σκουρλέτης δεν υπέγραψε μόνο με βάση την προσωπική του βούληση. Υπέγραψε με βάση εισηγήσεις υπηρεσιών, επεξεργασία των μελετών, ενστάσεις της Ελληνικός Χρυσός και αξιολόγηση των ενστάσεων». Ομως η απόφαση Σταθάκη, ανέτρεψε τη λογική του κ. Φάμελου.

Το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη, με βάση τις δηλώσεις Φάμελου, τόνιζε σε ανακοίνωσή του: «Οι προσδοκίες της Ελληνικός Χρυσός ότι η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου θα έπαιρνε αποστάσεις από την τελευταία – κρίσιμη για την εξέλιξη της υπόθεσης – ενέργεια του απελθόντος Υπουργού διαψεύστηκαν. Η απόφαση απόρριψης της μελέτης είναι ισχυρή και, σε επίπεδο Υπουργείου, είναι τελεσίδικη. Η «θαυματουργή»  μέθοδος flash smelting είναι και επισήμως κλινικά νεκρή.

Και συνέχιζε: Οποιαδήποτε αλλαγή στη μέθοδο επεξεργασίας ή στον επενδυτικό σχεδιασμό που ενδεχομένως υπάρχει στη σκέψη της εταιρείας ή της κυβέρνησης, δεν μπορεί να προχωρήσει παρά μόνο μετά από νέα περιβαλλοντική αδειοδότηση. Αυτό είναι που προσπαθεί να αποφύγει η Ελληνικός Χρυσός και γι’αυτό επιμένει να προσπαθεί με νύχια και δόντια να κρατήσει όρθιο το πτώμα του flash smelting».

Η συγκεκριμένη αίτηση της «Ελληνικός Χρυσός» είχε υποβληθεί τον Μάιο στη Γενική Διεύθυνση Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ για την έγκριση του συμπληρωματικού -τροποποιητικού τεύχους. Η εν λόγω αίτηση που ήταν απαραίτητη, επειδή η Αρχαιολογική Υπηρεσία είχε ζητήσει την αλλαγή χωροθέτησης δευτερευουσών εγκαταστάσεων του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές, παρέμενε στο συρτάρι του τέως υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκουρλέτη με αποτέλεσμα να είναι τελικά στον αέρα ολόκληρη η επένδυση.

Η νέα απόφαση του κ. Σταθάκη επιτρέπει πλέον τη χωροθέτηση του εργοστασίου, αφότου προηγηθεί η επικαιροποίηση του φακέλου για την λήψη άδειας δόμησης από την Πολεοδομία.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Eldorado Gold, της μητρικής εταιρείας της Ελληνικός Χρυσός, η παραγωγή από το μεταλλείο των Σκουριών θα ξεκινήσει το 2019 και η παραγόμενη ποσότητα τοποθετείται σε 6.200 τόνους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το δεύτερο στάδιο του έργου στις Σκουριές θα απορροφήσει 540 εκατ. δολάρια, ενώ οι συνολικές κεφαλαιουχικές δαπάνες στην περιοχή, για το τρίτο τρίμηνο του 2016, διαμορφώθηκαν σε 13,2 εκατ. δολάρια.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here