Πράσινοι-αλληλεγγύη: σχολεία ανοιχτά στην κοινωνία

 

Οι Πράσινοι-αλληλεγγύη με ανακοίνωσή τους προτρέπουν τους πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά στην ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων «Σχολεία ανοιχτά στη Γειτονιά, ανοιχτά στην Κοινωνία».

«Ως πολιτικός χώρος», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, «αλλά και ως ενεργοί πολίτες στηρίζουμε θερμά παρόμοιες πρωτοβουλίες από τους δήμους. Τα σχολεία μπορούν να αποτελούν γέφυρα με τη γειτονιά και την κοινωνία για την προώθηση της συνοχής και της οικολογικής-κοινωνικής βιωσιμότητας της γειτονιάς.

Υποστηρίζουμε ενεργό ρόλο του σχολείου, και μετά το μάθημα, στην ενίσχυση θεσμών δημοκρατικής συμμετοχής των πολιτών στον σχεδιασμό και στη λήψη αποφάσεων, στην δια- βίου μάθηση, στην προώθηση του πολιτισμού και των τεχνών, στην αλληλο-γνωριμία κι αλληλο-κατατανόηση με στόχο την εξάλειψη του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας.

Το σχολείο μπορεί να γίνει, επίσης, μετά από κατάλληλες παρεμβάσεις που μπορεί να στηριχθούν από πολυάριθμα ευρωπαϊκά και περιφερειακά χρηματοδοτικά εργαλεία, χώρος επίδειξης οικολογικών λύσεων για υπεύθυνη καθημερινότητα (ενεργειακή αποτελεσματικότητα, εφαρμογές ΑΠΕ, συστήματα συλλογής βρόχινου νερού κι ανακύκλωσης-επαναχρησιμοποίησης νερού, κομποστοποίηση οργανικών υλικών ή ανακύκλωση).

Οι χώροι του σχολείου θα μπορούσαν, επίσης, να χρησιμοποιούνται για άσκηση των πολιτών, με οργανωμένο και υπεύθυνο όμως τρόπο, μέσα από κατάλληλα για τις διαφορετικές ηλικίες προγράμματα.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here