Πούτιν: Δεν θα απελάσουμε αμερικανούς διπλωμάτες-Παραπέμπει σε αντίποινα, αναμένει τον Τραμπ

Η Ρωσία δεν προτίθεται να κλιμακώσει άμεσα την αντιπαράθεση  με τις ΗΠΑ μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον να απελάσει 35 Ρώσους διπλωμάτες λόγω των κυβερνοεπιθέσεων τη πρίοδο των εκλογών, αλλά θα κρατήσει στάση αναμονής, περιμένοντας το δείγμα γραφής του επόμενου προέδρου Ντ. Τραμπ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βαλντιμίρ Πούτιν διέψευσε τις πρωινές δηλώσεις του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, λέγοντας πως η Μόσχα δεν σκοπεύει να απελάσει κανέναν Αμερικανό διπλωμάτη.

«Δεν θα δημιουργήσουμε προβλήματα για τους Αμερικανούς διπλωμάτες. Δεν θα απελάσουμε κανέναν», δήλωσε ο Πούτιν, διευκρινίζοντας παράλληλα πως η Ρωσία επιφυλλάσσεται του δικαιώματός της να προβεί σε αντίποινα.

Στη συνέχεια σχολίασε αρνητικά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να απελάσει τους Ρώσους διπλωμάτες. «Λυπάμαι που ο κ. Ομπάμα αποφάσισε να λήξει τη θητεία του με τέτοιο τρόπο. Αυτό αποτελεί μία υπονόμευση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, ενώ προσέθεσε πως θα λάβει σοβαρά υπόψιν τις πράξεις του επόμενου προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, πριν αποφασίσει για το μέλλον των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξή του, αναφέρθηκε σε «πρόθεση της Μόσχας να απελάσει και αυτή με την σειρά της 35 Αμερικανούς διπλωμάτες».

Η αντιπαράθεση είχε κλιμάκωση καθώς αρχικά ο επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Κονσταντίν Ντολγκόφ, χαρακτήρισε με τις επιεικείς εκφράσεις «αντιπαραγωγικές» και «επιβλαβείς» τις κινήσεις των ΗΠΑ για την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων. Αργότερα ωστόσο αποφασίστηκε όπως ανακοίνωσε ο ρώσος ΥΠΕΞ να απελαθούν αμερικανοί διπλωμάτες δείχνοντας την πρόθεση της Ρωσίας να κλιμακώσει την αντίδραση.

Οι προθέσεις είχαν διαφανεί νωρίτερα καθώς η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ αντιδρώντας στην απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να απελάσει ρώσους διπλωμάτες, χρησιμοποίησε απαξιωτικές εκφράσεις.

«Οι άνθρωποι που παρέμειναν στον Λευκό Οίκο επι οκτώ χρόνια δεν είναι κυβέρνηση, είναι μια ομάδα αποτυχημένων στην εξωτερική πολιτική, κακόβουλων και κοντόφθαλμων. Σήμερα ο Ομπάμα το παραδέχτηκε αυτό επίσημα. Το πιο εντυπωσιακό είναι πως αφού δεν κατάφερε να καταγραφεί στην ιστορία της προεδρίας του κανένα επίτευγμα στον διεθνή στίβο, αυτός ο νομπελίστας κατάφερε, αντί να ολοκληρώσει τη θητεία του με έναν εκλεπτισμένο τρόπο να την αμαυρώσει…Από αυτή την ομάδα είναι να λυπάσαι μόνο τον Κέρι. Δεν ήταν σύμμαχός μας, αλλά προσπάθησε να είναι επαγγελματίας και να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του ως άνθρωπος», αναφέρει η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχαροβα στην προσωπική της σελίδα στο Facebook.

Αφού πλέκει το εγκώμιο του αμερικανού ΥΠΕΞ, η Ζαχάροβα συνεχίζει γράφοντας ότι «σήμερα ο αμερικανικός λαός ταπεινώθηκε από τον ίδιο του τον πρόεδρο. Όχι από τη διεθνή τρομοκρατία ή από τα στρατεύματα του εχθρού. Η Ουάσιγκτον δέχτηκε χαστούκι από τον ένοικο του Λευκού Οίκου, ο οποίος αύξησε σε υπέρτατο βαθμό τα επείγοντα ζητήματα για την επόμενη ηγεσία».

«Η αυλαία έπεσε. Η κακόγουστη παράσταση τελείωσε. Όλος ο κόσμος, από την πλατεία ως τον εξώστη, παρατηρεί ένα συντριπτικό πλήγμα που κατάφερε ο Μπαράκ Ομπάμα και η ημιμαθής ομάδα του στην εξωτερική πολιτική στο κύρος της Αμερικής και στην ηγεσία της, που αποκάλυψε σε όλο τον κόσμο το κύριο μυστικό της, η ιδιαιτερότητα του οποίου ήταν να καλύπτουν τις αδυναμίες τους. Και κανένας εχθρός των ΗΠΑ δεν θα μπορούσε να το κάνει καλύτερα», συνέχισε στο Facebook η Ζαχάροβα.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here