ΠΟΥ:Παγκόσμια απειλή για την υγεία ο ιός Ζίκα. Μεταδίδεται με «εκρηκτικό τρόπο»

«Απειλή για τη δημόσια υγεία σε όλον τον κόσμο» χαρακτηρίζει τον ιό Ζίκα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Οπως αναφέρει, ο ιός που μεταδίδεται από τα κουνούπια μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνος, κυρίως για τις εγκύους και τα μωρά που κυοφορούν.

Η απόφαση αυτή ελήφθη, κατόπιν της σύστασης που έκαναν οι εμπειρογνώμονες, οι οποίοι συνεδρίασαν την Δευτέρα, με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων του ΠΟΥ και εκπροσώπων από χώρες που πλήττονται από την επιδημία, όπως η Βραζιλία και η Αργεντινή.

Η διευθύντρια του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Τσαν, τόνισε ότι για την αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτείται συντονισμένη, διεθνής δράση.

Στη συνεδρίασή τους οι ειδικοί έκριναν ότι είναι «εξαιρετικά πιθανή» η συσχέτιση του ιού Ζίκα με τα αυξημένα κρούσματα μικροκεφαλίας σε χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Η μικροκεφαλία στα έμβρυα είναι μια νευρολογική πάθηση κατά την οποία τα μωρά γεννιούνται με πολύ μικρό κεφάλι, σε σύγκριση με το μέγεθός τους, κι αντιμετωπίζουν πολλά αναπτυξιακά προβλήματα. Μόνο στη Βραζιλία έχουν καταγραφεί σχεδόν 4.000 ύποπτα κρούσματα μικροκεφαλίας.

Την περασμένη εβδομάδα ο ΠΟΥ είχε ανακοινώσει ότι ο ιός διαδίδεται «με εκρηκτικό τρόπο» και μπορεί να προσβάλει ακόμη και τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους στην αμερικανική ήπειρο. Σύμφωνα με τον Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας, ο ιός Ζίκα έχει εντοπιστεί σε 24 χώρες και εδάφη στην Αμερική.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here