Πέθανε χτες το βράδυ ο Φιντέλ Κάστρο – «Ποτέ δεν πίστευα ότι θα φτάσω τα 90» είπε πριν μια εβδομάδα

Πέθανε σε ηλικία 90 ετών στις 10.30 χτες το βράδυ ο πατέρας της κουβανικής επανάστασης Φιντέλ Κάστρο, όπως ανακοίνωσε  ο πρόεδρος της Κούβας και αδελφός του Ραούλ Κάστρο -διαδέχτηκε τον Φιντέλ το 2006, όταν ο θρυλικός ηγέτης ασθένησε σοβαρά από καρκίνο.

«Σύντομα θα είμαι σαν τους άλλους (σ.σ νεκρούς συντρόφους), για όλους έρχεται η σειρά μας»

Ο Φιντέλ Κάστρο γεννήθηκε στην Κουβα στις 13 Αυγούστου του 1926 .

Σπούδασε νομικά στην Αβάνα και από το 1953 εντάσσεται  στην αντίσταση εναντίον του καθεστώτος Μπατίστα. Μετά από επίθεση της ομάδας του στο Σαντιάγο της Κούβας, συλλαμβάνεται και φυλακίζεται -καταδικάζεται σε 15ετή κάθειρξη

Ξεκίνησε την επανάσταση στην Κουβα με τον άλλο θρύλο, τον Τσε Γκεβάρα, αλλά μετά χώρισαν οι δρόμοι τους.

Από τις σημαντικότερες κρίσεις που αντιμετώπισε ήταν οι «13 μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο» με την κρίση πυραύλων στην Κουβα, όταν η χώρα και ο κόσμος έφτασαν στα πρόθυρα του πυρηνικού πολέμου.

Η πορεία του

Το 1956 αμνηστεύεται και πηγαίνει στο Μεξικό όπου οργανώνει ένοπλο αγώνα. Τον Δεκέμβριο του 1956, επιστρέφει στην Κούβα με μικρή στρατιωτική δύναμη. Στην επόμενη τριετία πολεμάει εναντίον του Μπατίστα ο οποίος τελικά ανατρέπεται. Το 1959 γίνεται  Πρωθυπουργός. Από το 1963 έως το 1965 είναι Πρώτος Γραμματέας του «Partido Unido De La Revolucion Socialista» (Ενωμένο Κόμμα της Σοσιαλιστικής Επανάστασης). Από το  1965 είναι ο  Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος και από το 1976 μέλος  του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Το 1991  επανεκλέγεται Γενικός Γραμματέας του ΚΚΚ, κατά τη διάρκεια των εργασιών του 4ου Συνεδρίου του Κόμματος.

Το 1993 εκλέγεται βουλευτής στις πρώτες άμεσες μονοκομματικές εκλογές στη χώρα, στις οποίες ο αριθμός των υποψηφίων βουλευτών αντιστοιχεί ακριβώς σε αυτόν των κοινοβουλευτικών εδρών.

Το 1998 επανεκλέγεται από τη Βουλή αρχηγός του κράτους για πέντε χρόνια.

Το 2000 καταγγέλλει  ότι οργανώσεις αντικαθεστωτικών έχουν ετοιμάσει σχέδιο δολοφονίας του κατά τη διάρκεια της ιβηρο-αμερικανικής διάσκεψης κορυφής στον Παναμά.

Την επομένη, οι αρχές του Παναμά ανακοινώνουν τη σύλληψη τεσσάρων ατόμων ανάμεσα στους οποίους και ο κουβανός εξόριστος, Λουίς Ποσάδα Καρίλες, τον οποίο είχε κατονομάσει ως εγκέφαλο της συνωμοσίας ο Κάστρο. Στις 30/11 η Κούβα ζητεί επισήμως την έκδοση των τεσσάρων υπόπτων.

Το 2004 η Κούβα διακόπτει επ΄αόριστον τις διπλωματικές της σχέσεις με τον Παναμά μετά την αμνηστία που έδωσε η απερχόμενη πρόεδρος Μισκόσο σε τέσσερις Κουβανούς που κατηγορούνταν για συνωμοσία με σκοπό τη δολοφονία του.

Τον Ιούλιο του 2006 μεταβίβασε την εξουσία στον αδελφό του, υπουργό Άμυνας, Ραούλ, έπειτα από εγχείρηση στο έντερο για κακοήθεια.

Το Φεβρουάριο του 2008 ανακοίνωσε επίσημα την αποχώρησή του από την προεδρία της Κούβας και ο  αδελφός του Ραούλ Κάστρο εκλέγεται από το κοινοβούλιο νέος πρόεδρος της χώρας.

Πριν από μια εβδομάδα, βαριά άρρωστος, είπε:

«Ποτέ δεν πίστευα ότι θα φτάσω τα 90»

Εχει βραβευθεί με το Βραβείο Λένιν (1961).

Απέκτησε ένα παιδί (γιο) από την  Μίρτα Ντίας-Μπίλαρτ, από την οποία χώρισε το 1955.

Παίζοντας μπάσκετ στην Κρακοβία το 1972 με σπουδαστές

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here