Πόσο κοστίζει η φυλάκιση

 

Στο ποσό των 28,28 ευρώ την ημέρα ή σε 10.287 ευρώ το χρόνο υπολογίστηκε η δημόσια δαπάνη για κάθε κρατούμενο για το 2014, στοιχείο που κατατάσσει τη χώρας μας μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που δαπανούν κατά μέσο όρο λιγότερα για το σωφρονιστικό τους σύστημα.

Τα συμπεράσματα της ομάδας εργασίας για το οικονομικό κόστος του σωφρονιστικού συστήματος παρουσίασαν σήμερα Πέμπτη σε συνέντευξη τύπου ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Ευτύχης Φυτράκης.

Πρέπει να τονιστεί ότι για πρώτη φορά στη χώρα μας επιχειρήθηκε να υπολογιστεί η μέση δημόσια δαπάνη ανά κρατούμενο και ημέρα κράτησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κύπρος δαπανά υπερδιπλάσιο ποσό ενώ η Σουηδία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με 317 ευρώ μέση ημερήσια  δαπάνη για κάθε κρατούμενο. Ακολουθεί η Νορβηγία με 283 ευρώ ενώ μικρότερη δαπάνη από την Ελλαδα έχουν χώρες όπως η Ουγγαρία , Πολωνία , Ρουμανία, Τουρκία , Αλβανία.

Οπως επισημαίνει ο υπουργός Δικαιοσύνης, η πρώτη αυτή συστηματική προσπάθεια υπολογισμού της δαπάνης που συνεπάγεται για το ελληνικό δημόσιο η φυλάκιση ενός ανθρώπου είναι χρήσιμη τόσο στον σχεδιασμό της αντεγκληματικής πολιτικής όσο και στην υπεύθυνη ενημέρωση της κοινής γνώμης. «Η φυλάκιση κοστίζει» και, συνεπώς, η προσφυγή σ’ αυτήν πρέπει, και για το λόγο αυτό, να είναι προσεκτική και να γίνεται μόνο όταν είναι αναγκαία.

Μέτρα αποσυμφόρησης των καταστημάτων κράτησης, όπως αυτά που προβλέφθηκαν στον ν. 4322/2015, καθώς και μέτρα αντικατάστασης της φυλάκισης, όπου αυτό είναι ασφαλώς δυνατό, με εναλλακτικές ποινές μπορούν πλέον να υποστηριχτούν, εκτός όλων των άλλων, και με οικονομικά επιχειρήματα. Βέβαια, η μείωση των κρατουμένων δεν συνεπιφέρει αυτόματα μια αναλογική μείωση της δημόσιας δαπάνης λόγω της ανελαστικότητας των παγίων δαπανών, αλλά και της επείγουσας ανάγκης να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησης στις ελληνικές φυλακές.

Αναδεικνύεται ακόμα μια φορά η αξία της επανένταξης, καθώς αυτή, μέσα από τη μείωση της υποτροπής, συμβάλει όχι μόνο στην αντεγκληματική πολιτική αλλά και επιπλέον στην εξοικονόμηση πόρων.

Από την άλλη πλευρά  την τελευταία πενταετία η χώρα μας έχει «εισπράξει » 16 καταδικαστικές αποφάσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με τα πρόστιμα να αγγίζουν το 1.646.000 ευρώ. Όπως τόνισε ο υπουργός αν και ο αριθμός των κρατουμένων έχει μειωθεί σε περίπου 9 .500 χιλιάδες από 11.500 και πάλι υπερβαίνει τις 7.000 που είναι το ανώτατο όριο χωρητικότητας των φυλακών.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα αντεγκληματικής πολιτικής Ευτύχης  Φυτράκης μόνο 3 άτομα έχουν κάνει χρήση της δυνατότητας να χρησιμοποιούν το βραχιολάκι παρά την προσπάθεια που έχει καταβάλει το υπουργείο «διαφημίζοντας » αυτή τη δυνατότητα.

Παράλληλα, είναι σε φάση υλοποίησης το προεδρικό διάταγμα που αφορά την διασύνδεση των νοσοκομείων με το ΕΣΥ σε μια προσπάθεια οι ασθενείς κρατουμενοι από διάφορες φυλακές της χώρας να εξυπηρετούνται σε κοντινά νοσοκομεία και να έχουν τις ίδιες παροχές με όλους τους άλλους πολίτες.

Επιτακτική , πάντως,  είναι η ανάγκη, όπως παρατήρησε ο υπουργός,  πρόσληψης προσωπικού και για το λόγο αυτό ήδη έχει γίνει συμφωνία με τον αρμόδιο υπουργό Δημόσιας Διοίκησης Χ. Βερναρδάκης για την πρόσληψη 1100 ατόμων.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here